10 évig készítették a legendás The Elder Scrolls II: Daggerfall remasterelését, ami nem csak elkészült végre, de mindenki teljesen ingyen játszhatja.

Bódi Dániel

2024.01.04. – Még manapság is csodaszámba menne egy akkora nyílt világú szerepjáték, mint az 1996-ban megjelent The Elder Scrolls II: Daggerfall, amiben körülbelül 209.331 négyzetkilométeres térképen kalandozhatunk, vagy inkább veszhetünk el. Szó szerint: mintha teljes Nagy-Britanniát kaptuk volna szabadon bejárható játszótérnek – csak viszonyításképp: a sorozat legutóbbi, 2011-ben megjelent etapjában Skyrim körülbelül 37 km²-en terpeszkedik, igaz, a Daggerfall tekintélyt parancsoló méretei mellett még olyan remekművek homokozója is eltörpül, mint az Elden Ring (79 km²), GTA V (81 km²), vagy a The Witcher 3 (142 km²).

Szóval elég nagy a Daggerfall, már-már túlságosan nagy, épp akkora, hogy azt hihetnénk egy ekkora világot megfelelő mennyiségű tartalommal aligha tudta megtölteni a Bethesda, de tévednénk. Bár valóban sokáig lovagolhatunk a kies tájakon, összesen 15.000 várost, települést és falucskát fedezhetünk fel, melyeket kb. 750.000 egyedi NPC próbál élőbbé varázsolni. Küldetésből is van egy pár, és ahogyan azt megszokhattuk már a későbbi Bethesda-címekből; itt is a mellékküldetések viszik a prímet, melyek akár 300 órára is beszippanthatják az elhivatott – hozzám hasonló lassan átélősen játszó – kalandorokat.

A Daggerfall volt az a játék is, amely lefektette a The Elder Scrolls-széria alappilléreit, melyet a stúdió összes többi játékába is átültettek, annyira jó receptnek bizonyult (még a 2023-as Starfield is erre a sémára-játékmenetre-stílusra épül). Ugyanakkor 1996 nagyon rég volt már, ami akkoriban csodaszépnek hatott, ma már csúnyán megöregedett, és bár a nagy pixel is lehet szép, a Daggerfall esetében ezt sajnos nem mondhatjuk el. Szerencsénkre a Bethesda már rég szabadon elérhetővé és alakíthatóvá tette a programot, amit néhány lelkes rajongó arra használt, hogy a Unity-ben kvázi remastereljék.

Daggerfall Workshop néven megalakult csapat közel 10 évig dolgozott a kultjáték teljes felújításán, ami a minap célba ért, elkészült a TESII: Daggerfall Unity 1.0.

Mindezért pedig egyetlen forintot, euró és dollár centet sem kérnek, mindenki teljesen ingyen és szabadon töltheti-játszhatja. A Daggerfall Unity az 1996-os eredeti teljes tartalmát hiánytalanul magába foglalja, és még annál is többet tartogat: modernizálták az irányítást, a nagyobb felbontású monitorokkal sem lesz bajban, de teljesen átalakították a látványvilágot is új bevilágítással, effektekkel, nagyobb látótávolsággal, ahogyan egy csomó hibát, bugot, és más furcsaságot is javítottak. Ha viszont még ennél is sokkal többet szeretnénk kisajtolni minden idők legnagyobb RPG-jének remastereléséből, akkor az eredeti verzióhoz készített modokkal is kísérletezhetünk, melyeket mind-mind támogatja. /a D.R.E.A.M. mod fokozottan ajánlott/

A telepítés sem nagy ördöngösség: csak be kell rántani a Steamen a szintén tök ingyenes eredeti kiadást – mondjuk innen, aztán a Daggerfall Unity hivatalos oldaláról letöltött pakkot kicsomagolni a DOS-verzió mappájába. De ebben a fejlesztők is segítenek. Gépigény nyilván poénnak, de azért van:

Minimum

  • Rendszer: Windows, Linux, MacOS
  • Proci: Intel i3 (Skylake) equivalent
  • Videokártya: DirectX 11 képes darab 1GB VRAM-mal
  • Memória: 2GB RAM

Ajánlott

  • Rendszer: Windows, Linux, MacOS
  • Proci: Intel i5 (Skylake) vagy azzal megegyező
  • Videokártya: GTX 660 2GB VRAM
  • Memória: 4GB RAM

Ezt is érdemes elolvasnod:

GIGAKVÍZ: Felismered-e a videojátékok 21 legikonikusabb fegyverét?

×