Emlékszel még a kedvenc játékkonzolod indító animációjára? A PlayStation 2 vagy az Xbox 360, esetleg a GameCube a kedvenc? Mutatjuk őket!

Bódi Dániel

2023. 05. 05.  – Nagyon komoly, a világ működésére alapvető hatással levő kérdésre keressük a választ! Vajon melyik minden idők legjobb videojátékkonzolját beröffentő animációja? A döntés egyáltalán nem egyszerű, ezért a cikk alján található szavazás előtt egyenként nézzük végig az általunk kiválogatott legkiemelkedőbb rendszerindítókat.

SEGA Genesis/MegaDrive – 1988

SEGAAAAA! – hangzik a nálunk MegaDriveként ismert konzol indulását jelző rövid animáció, ami talán a játéktörténelem egyik legikonikusabb egysorosa. Ez még azokból az időkből származik, amikor a játékokban nem igazán volt emberi beszéd, így tulajdonképpen a gép indítása után ez volt az egyetlen, amit egy játékos hallhatott.

SEGA Master System – 1985

A Master System nyugati piacra szánt verziójába valamiért egy elég béna indítóképernyő került, míg a Japán gép ezzel az atomkirály nyitánnyal várta a bekapcsolásokat. Ez a nyitány már azelőtt egy utazásra hív, mielőtt bármilyen játékot is elindítana az ember.

Ouya – 2013

Nem hibáztatlak, ha soha nem hallottál még az Ouyáról, mivel a 10 évvel ezelőtti megjelenése után szinte azonnal halottá is nyilvánították. A kicsi, android alapú mikrokonzol szinte minden téren egy zsákutca volt, hisz kizárólag mobiljátékokkal lehetett rajta játszani, ami valljuk be, nagyképernyőn közel sem olyan mutatós és élvezetes. Az indítási animációja viszont egészen pofás, már-már emlékezetes.

Nintendo Game Boy Advance – 2003

Minden Game Boy-variáns egyedi indító animációt kapott, de talán az Advance-nek sikerült a legjobban. Nem is meglepő, hiszen a 2003-ban megjelent kézikonzol volt az utolsó ebből a márkából, amit méltóképp is próbáltak búcsúztatni.

Nintendo GameCube – 2001

Bár sokan csúfos kudarcként tekintenek a GameCube-ra, aminél a Nintendo csak sikeresebb konzolokat csinált, mégis, a japán gyártó egyik legfontosabbika. Ezen indultak el például a mai napig sikeres Pikmin és Animal Crossing sorozatok, de már meglévő IP-ket is ezen a gépen frissítettek fel újra. Emellett egészen ötletes rendszerindítója is volt, ami még önmagában is emlékezetes volt, a benne elrejtett easter eggek viszont csak tovább fokozták a misztikusságát. Például tök más animációt kapunk, ha több kontrolleren egyszerre lenyomjuk a Z-gombot.

Xbox Series X|S – 2020

A 2020 végén megjelent újabb – már kurrens – generációs Xbox bár nem sok mindenen változtatott a rendszerében, az indítási képernyője egészen libabőrözősre sikeredett. A sötétből előbújó Xbox felirat, majd a térbeli hanghatás egyértelműen azt jelzi, hogy egy erős, prémium vas lapul a fekete dobozban.

Xbox 360 – 2005

A Microsoft legsikeresebb konzolja többféle indítási animációt kapott az idők során, de a legemlékezetesebb, a leglibabőrözősebb mind közül talán a legelső volt. A bekapcsoláskor egyszerűen azt érezhettük, hogy megérkeztünk, ez a mi játékgépünk, nincs másra szükségünk. Dőljünk hátra, és élvezzük az Xboxozást.

PlayStation 3 – 2006

Az Xbox Series talán innen tanulta el a prémium érzet keltését. A PS3 már az indításakor előre jelezte, hogy itt valami nagyról van szó, de a rivális Xbox 360-nal ellentétben nem gondolta 3D-s animációkkal túl a dolgot, inkább egy egyszerű, letisztult, moziszerű nyitánnyal várta mindig a játékost.

PlayStation 2 – 2000

A PS2-t mindig nagy izgalommal nyomta be az ember, mert mindig benne volt a pakliban, hogy nem fogja tudni elindítani a másolt játékot. Volt is nagy öröm, amikor végül az alábbi képernyőt pillanthattuk meg, az ikonikus hanghatásokkal körítve.

PlayStation 1 – 1994

Sokan a legelső PlayStation konzol startupját tartják minden idők legjobbjának, és talán nem is véletlenül. A Sony nagyon jól eltalált benne mindent, a dizájntól kezdve a hangokig minden azt sugallja, hogy egy új korszak köszönt be a videojátékok világában. Ezt az ígéretét pedig maradéktalanul be is váltotta.

Szomorú hír, hogy az indító animáció hanghatását komponáló legendás zenész, Tohru Okada 73 éves korában idén februárban hunyt el.

Steam Deck – 2022

A lista legfrissebb versenyzője talán a legkülönlegesebb is mind közül. A Steam Deck ugyanis az összes konzoltól eltérően nem egyetlen rendszerindító animációval rendelkezik, hanem meglepően sokkal. Ezek közül pedig nehéz is egyet kiemelni, hisz a maga módján mind zseniális és különleges, így csupán az ízlések döntik el, hogy melyik a legjobb. Nem vennénk rossz néven, ha ezt a többi gyártó lemásolná.

ÉS MOST SZAVAZZ!

Poll Maker

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 imádott színészóriás, akiket EGYETLEN szereppel azonosít a világ

×