Nem ejtették a fejükre a rajzfilmeseket: tudják, hogy a gyerekek sokszor nem egyedül néznek mesét – azaz gondosan elrejtettek bennük felnőtt poénokat is.

Gábor János

2023. 05. 03. – Ha az ember szemfüles, rengeteg felnőtt poént csíphet el, az egyébként gyerekeknek szánt mesékben. Ezek az alkotások persze ugyanúgy biztonságosak (többnyire) a kicsik lelki világára, mint bármely más korhatár nélkül nézhető rajzfilm, hisz’ a kicsik mit sem értenek azokból a felnőtt kikacsintásokból, amikkel megfűszerezték őket. Ezeket a pillanatokat vadásztuk le neked olyan ismert mesékből, mint

a Pindúr pandúrok, a Tapsi hapsi és barátai, a Frédi és Béni, a Spongyabob kockanadrág, vagy épp’ az Igazság ligája.

Az alábbi párbeszédes, vagy vizuális poénok közös pontja, hogy felnőttek számára teljesen egyértelmű szexuális utalásokat tartalmaznak, miközben a gyermeki elme átsiklik felettük, hiszen számukra semmit sem jelent. Már csak azt kell kibírni, hogy ha együtt nézed a gyerekkel, tudj neki válaszolni, amikor megkérdezi:

te tulajdonképpen most min röhögsz?!

Pindur pandúrok

Cukor! SÓ! És minden mi jó! De mi is annyira jó?! A professzor a történet szerint a laboratóriumában kotyvasztja ki magának a lányokat, ám a trugyiba X vegyszer fröccsen – persze véletlenül. Ezt érti félre a pandúrkák pizsipartira érkező ismerőse, Robin:

Professzor: Szia, Robin! Nagyon örülünk neki, hogy a szomszédba költöztél.
Puszedli: Képzeld, ő a laborban készített minket, teljesen véletlenül!
Professzor: Mit is mondhatnék?
Robin: Ne aggódjon, Professzor! Én is csak egy kis baleset vagyok.

Szintén ebben a sorozatban tűnt fel az alábbi, isteni vizuális poén, amiben a sosem látott, de minden bizonnyal bombázó titkárnő, Ms. Bellum segít a polgármesternek kihegyezni a kis cerkáját:

Dexter laboratóriuma

Ez a sorozat eleve hemzsegett a remek kikacsintásoktól, de az „Apa trófeája” felirat Anya hátsóján annyira direkt poén, hogy az már kiveri az ember szemét – mégis, 8-10 éves kor alatt gyakorlatilag senki nem érti! Egyébként keserédes vicc: a #metoo óta ilyesmi már nem nagyon fér bele a szórakoztatóipari termékekbe.

Igazság ligája

Ha az „Apa trófeája” túl durva és alkalmas a nők tárgyiasítására, akkor szerintünk egy korai magömlésre utaló poén sem korrekt. Ettől persze még vicces, csak ha a nőket nem, akkor a férfiakat miért okés megalázni?

Flash: Én vagyok a leggyorsabb férfi a Földön.
Hawkwoman: Ez meg is magyarázza, hogy miért nem tudsz összehozni egy randit.

Scooby-Doo

A szellemvadászós fiatalok meséjén generációk nőttek fel. A rémisztgetés sosem volt súlyos, a szörnyekből mindig viccet csináltak (ha máshogy nem, akkor egy abszurd folyosói kergetőzéssel), de Velma karaktere (szemüveges okostojás) még némi szarkasztikus ízt is hozott a történetbe. Ez a „szupererő” alighanem családi vonás: az egyik epizódban Velma dögös unokatestvére, Marcy felettébb stílusosan osztja ki a nyálát csorgató Fredet.

Igen, 18 vagyok…
szóval már legálisan…

szavazhatok!

Spongyabob kockanadrág

Bizony, ha az ember fia szivacs, akkor még egy ártatlan természetfilm is túlfűtött lehet. Bármikor beúszhat például a képbe egy túl szexi csalánozó, aztán kapkodhatsz a távirányító után, mikor betoppan valaki. Gary csak fizikailag csigalassú, szóval szerintünk tudja mi itt a dörgés…

Frédi és Béni

A két nem túl toronyeszű, de annál szerethetőbb ősember egymás között vígan hozza a „pasis” poénokat, amik persze csak magyarul rímelnek: a szinkronhoz a zseniális műfordító-költő, Romhányi József szedte versbe a párbeszédeket. Az alábbi poént is biztosan jobban fordította le nálunk, de azért megpróbáljuk a lehetetlent.

Frédi: Mit szólnál, ha lenne még egy fejed?
Béni: Még egy? Hárommal ugyan mihez kezdjek?

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 híresség, akik kiverték a hisztit, mert viccet csinált belőlük a South Park

×