Nem mindenki érti a viccet, de vannak, akik csak szeretnek hisztizni.

Bódi Dániel

2023. 04. 20. – Nem mindenki tud saját magán jókat derülni, pedig nincs is jobb poén az öniróniánál. Persze az is igaz, hogy a South Park a 26 éves pályafutása során keményen feszegette a határokat, amit néhány érzékenyebb hírességnél sikerült is átlépnie.

A hiszti tárgya: 26. évad 2. rész – The Worldwide Privacy Tour

Rögtön egy vitathatóval kell kezdenünk, ugyanis nyilvánosan a pár nem vágta be a hisztit az egyértelműen őket kiparodizáló epizód miatt. Ugyanakkor nagyon sok hozzájuk közel álló forrás állította, hogy Harry herceg felesége, Meghan totál ki volt akadva, miután megtudta, hogy rajtuk élcelődnek a részben, és elvileg még azt is belebegtették, hogy készek beperelni mindenkit, akinek köze van a South Parkhoz. Ez végül elmaradt, valószínűleg azért, mert nem sok jogalapjuk lett volna rá.

2. Tom Cruise

A hiszti tárgya: 9. évad 12. rész – Egy házba zárt közösség

Jó, mondjuk Tom Cruise-ról köztudott, hogy elég hisztis tud lenni, ha valami nem az ő akarata szerint történik, szóval képzelhetjük mekkora jelenetet rendezett, mikor viszont látta magát a gunyoros sorozatban, amiben nem csak a szcientológiai egyházzal, hanem a homszexualitásával is küzd.

Ez Cruise-t annyira megütötte, hogy azon nyomban elkezdte fenyíteni a Paramountot, amiért az leadta a szóban forgó epizódot. Sőt, a hírhedten narcisztikus színész azzal is megfenyegette a médiavállalatot, hogy otthagyja emiatt a Mission Impossible 3 promóciós turnéját, azaz nem reklámozhatták volna vele a filmet.

3. Barbra Streisand

A hiszti tárgya: 1. évad 12. rész – Mecha-Streisand

Kétségtelen, hogy Barbra Streisand a világ egyik legismertebb énekes-színésznője, akinek neve valószínűleg sokat segített a South Park szekerének beindulásában. Az énekesnőt még a legelső évadban parodizálták ki a mára már sorozattörténelmi Mecha-Streisand részben, ami akkoriban (1997) nagyon nem tetszett Streisandnak – aki addig egyébként nem is tudott a South Park létezéséről.

Miután megnézte az ominózus részt, Streisand több helyütt is nem tetszését fejezte ki, aki szerint Matt Stone és Trey Parker puszta gonoszságból ábrázolták őt egy hatalmas pusztító robotként. Bár először még károsnak bélyegezte meg a rajzfilmsorozatot és az alkotóit, néhány év múlva már belátta, hogy amúgy egész jó poén volt. Ezt követően pedig még közös projektet is vállalt a Stone és Parker párossal a „Mormon könyve” című musical Broadway előadásában.

4. Sarah Jessica Parker

A hiszti tárgya: 14. évad 2. rész – Zacsi McFikásrúd meséje

A Szex és New Yorkkal befutott Sarah Jessica Parker nem az átlagos amerikai szépségideált gyarapítja, amiért igen gyakran élcelődtek a médián innen és túl is a külsején. Ehhez hozzászokni nem, maximum csak elfogadni lehet a tényt, miszerint irtó sok a paraszt a Földön, ezért amikor a South Parkban űztek belőle gúnyt, már nem tudott rajta „önfeledt” szórakozni.

Pedig valószínűleg nem akartak rosszat az alkotók, csak karikatúraszerűen nevettetni, a színésznőnél azonban itt betelt a pohár. Bár nem nevezte meg a kikelésének tárgyát, nem volt nehéz kitalálni, hogy a SP-re gondolt a Stylist interjújában, mikor egyenesen gonosznak és rosszindulatúnak nevezte azt, amilyen módon a külsején kacarásznak.

5. Jennifer Lopez

A hiszti tárgya: 7. évad 5. rész – Jennifer Lopez mánia

JLo eleve pikkelt a Stone-Parker párosra, így amikor lement a 7. évadban az egyébként irdatlanul vicces, félig-meddig róla szóló epizód, akkor éktelen haragra gerjedt. Akkorára állítólag, hogy a South Park alkotói szerint egy Lopez-film forgatásakor több stábtagot is azért rúgtak ki, mert fel merték emlegetni a Jennifer Lopez mánia jeleneteit – amiben egyébként nagyrészt mint Cartmen kézbábja tűnt fel.

6. Terri Irwin

A hiszti tárgya: 10. évad 11. rész – Pokol a Földön

Itt gyorsan le kell szögeznem, hogy Terri Irwin kifakadása abszolút jogos volt, sőt, Matt Stone és Trey Parker a Pokol a Földön című epizódban tényleg túltolták a biciklit. A résszel a legnagyobb probléma a legendás krokodilvadász Steve Irwin ábrázolása volt, akit az ominózus részben tulajdonképpen kegyeletsértést is simán kimerítő módon mutattak.

Steve 2006. szeptemberében hunyt el Low Isles partjainál, mikor egy tüskés rája mellkason szúrta. Stone és Parker valamiért úgy gondolták, tök jó lesz beemelni ezt a 10 évadba valahogy, így született meg az a nagyszerű ötlet, hogy a kalandfilmest a mellkasából kiálló rája tüskéjével rajzolják meg.

A részt aztán két hónappal később le is adták, amin a gyászoló özvegy, Terri Irwin érthető mód kifakadt, aki szerint bár Steve értékeli a humort, de egy ilyen stílusú kifigurázáshoz még túl korán volt, és reméli, hogy az apa nélkül maradt gyerekei nem látják majd ezt a részt.

7.  Ed Sheeran

A hiszti tárgya: 9. évad 11. rész – Vörhenyesek

A hópihe mód befeszülő Ed Sheeran úgy verte ki a hisztit a South Park miatt, hogy egyébként ő maga nem is került bele.

„Az a South Park epizód kurvára tönkretette az életemet” – mondta a nyájas énekes a vörhenyeseken élcelődő epizód nyomán. Szerinte ugyanis Angliában a született vörösöket mindig is kicsúfolták, ezért is volt fellélegzés, amikor Amerikában inkább megdicsérték érte. A rész után viszont már a tengerentúlon is nevetség tárgyává vált, ami az életének egyik legnagyobb tragédiája, traumája lett.

8. Al Gore

A hiszti tárgya: 10. évad 6. rész – A medvedisznóember

Al Gore kicsit kilóg a listán szereplők sorából, ő ugyanis sosem panaszkodott a South Park-béli szerepeltetése miatt. A híres ökoaktivista politikust Stone-ék az éghajlatváltozás fontosságára való aktivizmusa miatt parodizálták ki, úgy állítva be Gore-t, mintha egy nem valós problémára próbálná felhívni a figyelmet. Ezt szimbolizálta a medvedisznóember, amire mindhiába vadászott Al Gore, az a 22. évadig csak egy vicc volt, délibábként létezett.

Ami miatt mégis szerepel a listán, hogy az alkotók viszont utólag megkövették magukat, és hiszti hiányában is nyilvánosan bocsánatot kértek a politikustól. Ilyenre eleve nem sok példa akad, de még ennél is tovább mentek: a sorozatban is kiderült, hogy ahogyan az éghajlatváltozás, úgy a medvedisznóember is létezik.

A néhai amerikai alelnök aztán a The Daily Show műsorvezetőjnek, Trevor Noah-nak adott interjújában beszélt először a South Parkról, amikor elárulta, hogy nagyon jól esett a bocsánatkérés, és remekül szórakozott a részen – amit nagyra értékel.

Neked melyik a kedvenc South Park epizódod?

Ezt is érdemes elolvasnod:

4 atomgagyi játékkonzol, ami akkora bukta lett, hogy nem is hallottál még róluk

×