A tévévásárlás manapság olyan feladat, ami követel némi időt, energiát, mert a választék hatalmas.

A tévévásárlás manapság olyan feladat, ami követel némi időt, energiát, mert a választék hatalmas. Az, hogy síkképernyős a kiszemelt, már cseppet sem meglepő, ahogy a különböző extra, okos tulajdonságok sem nevezhetők szokatlannak. Az sem túlzás kijelenteni, hogy napjainkban az a szokatlan, ha egy kütyü nem smart. De azért ezeken a paramétereken kívül még akad egy-két jellemvonás, amik megfontolásra méltóak.

A méret mennyire lényeg?

Az, hogy a televízió mérete fontos adat, tény, mégpedig megkérdőjelezhetetlen tény. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy a választás könnyedén lezongorázható. Mert mint ahogy arra fentebb utaltunk, bőven akad választék. Kicsit könnyít a helyzeten, ha a konzol már adott. A fali konzol például a maga méreteivel egyfajta keretet szab a lehetőségeknek. Persze a felvetés jogos, hogy a konzol bármikor lecserélhető, ami igaz is, de ha egyébként bevált, ha esztétikus részét képezi az otthoni miliőnek, akkor érdemes megtartani, és a technikai apparátus bővítését a már meglévő méretekhez igazítani.

Visszatérve a méretekhez, még mielőtt előkerülne a szabócenti, és megkezdődne a méricskélés, azt is célszerű tisztázni, hogy a TV milyen funkciót fog betölteni a jövőben. Egyszerűen televízióként vetíti majd a jobbnál jobb műsorokat, vagy olykor átminősül játékkonzollá, streaming szolgáltatóvá kicsik-nagyok legnagyobb örömére? Azért jó ezeket nagyjából előre látni, mert így teljes mértékben az egyéni igényekhez igazítható a vásárlás. Mivel alapvetően nem pár ezer forintos beruházásról van szó, így nem mindegy, hogy a kiszemelt technológia mennyire felel meg az egyedi elvárásoknak. Ezek ezerfélék lehetnek, ezért felesleges általánosításokra hagyatkozni.

Ha a funkciók köre megvan, akkor jöhet a már meglévő konzol paramétereinek felmérése. Ide nem pusztán a szélesség tartozik például, hanem ha kihajtható, akkor annak a mozgástere is. A lényeg, hogy a konzol használható maradjon, miközben a TV is betöltheti a szerepét.

A saccolás jó ötlet?

Semmiképpen sem az! Bár meg kell hagyni, lényegesen kevesebb időt kér, mint a profi, pontos mérés, ugyanakkor nagy a tévedési arány. Ezek azok az elkapkodott elhatározások, amik végül sokszorosan képesek megbosszulni önmagukat. A TV ára mehet félig-meddig a kukába, ha az arányok nem stimmelnek, vagy ha a jellemzők nem személyre szabottak. Az a legkisebb baj, ha a konzol sem bizonyul optimálisnak, mert az még pótolható, bár ha egy beruházás olyan, ami egyébként elkerülhető lett volna, akkor az mindenképpen pazarló. Viszont ha alapvető tulajdonságok nem stimmelnek, akkor az is előfordulhat, hogy a TV egésze használhatatlanná válik, vagy olyan kütyüvé, amit mindenki csak megtűr, kerülget, de igazán senki sem szeret.

Summa summarum, a saccolgatás helyett jöhetnek a precíz mérések, amik bár időt, energiát követelnek első körben, de ezek aztán sokszorosan megtérülnek akkor, amikor minden végre a helyére kerülhet, a vadonatúj, csodaszép, okos televízióval egyetemben. Ez az a vásárlás, ami ha jól sül el, akkor akár egy évtizedre is szólhat, lévén a mai technológiák abszolút naprakészek, és esztendők múltán is innovatívak.

×