Tech/Tudomány

Melyik volt az első magyar weboldal? És az első magyar kereső?

Bódi Dániel

2021.07.27. – Nem olyan nagyon rég Tim Berners-Lee, vagyis az az ember, aki 1989-ben kitalálta a http/IP alapú böngészést, a World Wide Web-et, (ami a közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő az internettel) NFT-ként adott túl a történelmi kódsorok eredetijén. Keresett is vele a kutatózseni, hiszen a WWW fontossága megkérdőjelezhetetlen, ennek köszönhetjük a mindennapjainkban használatos böngészést, rendelést, fizetést és sok-sok mást, melyek alapjaiban változtatták meg az emberiség életét.

Nem is olyan meglepő, hogy számos elsőséget neki, illetve a munkahelyéül szolgáló kutatóintézetnek tulajdoníthatunk, például az első weboldalt, ami ennek megfelelően a CERN-é volt, de az első képet is Berners-Lee töltötte fel, méghozzá a Les Horribles Cernettes női rockzenekarról 1992-ben.

A magyar elsők

Ezután és ezzel párhuzamosan egyre több oldal és domain jött létre, de főleg 1993. április 30. után, amikor is bejelentették a világháló szabad felhasználását, ez előtt leginkább csak kutatási célokból használták. Az első .hu-ra végződő magyar domain 1991. október 15-én hajnali 2 órakor született meg Sztaki.hu néven – bár .hu nemzeti domaint már 1990. november 7-kor jegyezték hivatalosan. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet oldala volt ez, tulajdonképpen a magyar internet kezdete, a már internettörténelmi 192.84.225.1 IP-címmel karöltve.

Az első magyar weboldal viszont mégsem ez volt, arra ugyanis egészen 1993-ig kellett várnunk. Az első megtekinthető magyar weblapot a Budapesti Műszaki Egyetemnek köszönhetjük, ami elindította az ugyancsak történelmi – dobpergés…. bme.hu-t. Ennek érdekessége, hogy bár  az első magyar oldal volt, de a bejegyzettek között csak az 500., ugyanakkor a mai napig, eredeti és változatlan, azaz muzeális formájában el lehet érni.

A Google, a Bing és a Yahoo árnyékában könnyű megfeledkezni a magyar keresőkről, pedig az internet hőskorából találni egyet-kettőt. Az első hazai keresőnek sokan a Heurékát tartják, melyet 95-ben fejlesztettek és 1996. októberében indították hódító útjára. Rég volt, az emlékek is megkoptak már, ezért nem csoda, hogy sokan teljesen megfeledkeztek a HuDir keresőről, ami a Heurékát beelőzve egy évvel korábban, 95. augusztusában rajtolt el.

A magyar bloggerkedés is már jócskán túl van a dupla X-en 2023-ban, hisz az első privát blog oldal 2000-ben indult Technocol néven. A blog ma már nem létezik, ezért csak a Webarchive-os formájában látogatható, de még így is átjárhat minket a 2000-es évek hangulata, a villódzó bannerekkel, a nagyon kezdetleges, de inkább semmilyen – cserébe átlátható – dizájnnal. Internettörténelem a javából.

Az első magyar nyelvű Wikipédia oldalt az online világenciklopédia indulása után két évvel, 2003. július 9-én, hajnali 2 óra 14 perckor hozták létre. Ez igazából csak egy üdvözlés volt, illetve egy útmutató a magyar nyelvű szócikkek létrehozásához – természetesen a mai napig változatlan formában elérhető.

Ezzel pedig el is érkeztünk a végéhez, és bármennyire is szerettem volna, egyszerűen nem találtam a ténylegesen első magyar YouTube-videót, pedig minden bizonnyal az is egy hőskori lelet lehetne. A kezdeti időszakot követően viszont egyre több és több magyar portál jelent meg majd tűnt el, kezdve az olyan klasszikusokkal, mint a Hotdog, a magyar közösségi oldalak krémjei: az IWIW és a MyVip, vagy az olyan mémoldalakkal mint a Demotiváló, de nem szabad szó nélkül elmenni a hírhedt és sokat látogatott legendák mellett sem, mint a Puruttya és a NapiSzar.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Az első fing és orgazmus moziban – Íme 7 megbotránkoztató, de úttörő film

Bódi Dániel A filmvilág sosem volt még annyira nyitott és szinte mentes a tabutól, mint…

2 óra telt el azóta...

Most meghallhatod, hogy milyen „hangja” van egy fekete lyuknak

Bódi Dániel 2022. 05. 03. - A fekete lyukak sokáig csak elméletben léteztek, egészen 2019-ig,…

3 óra telt el azóta...

Alakul a Harry Potter sorozat – parádés készítőket környékez az HBO

Gábor János 2024.02.04. - Most már bármelyik pillanatban bejelentheti a Warner Bros. és az HBO,…

3 óra telt el azóta...

Becsődölhet a Palworld, mert túl sokan játszunk? Elszálltak az árak

Gábor János 2024.02.04. - A Pocketpair annak ellenére sem lehet felhőtlenül boldog, hogy az általa…

4 óra telt el azóta...

3 kiváló program, amikkel tesztelheted videokártyád teljesítményét és hőmérsékletét

RP 2022. 07. 11. - A nagy nyári melegek miatt bizony gondok akadhatnak az alapjáraton…

4 óra telt el azóta...

Ehhez pofa kell: lophatja a Chrome-os adataidat az Edge – így csinálja

Gábor János 2024.02.04. - Visszataszító húzással lopkodhatja össze az adataidat más böngészőkből az Edge, és…

5 óra telt el azóta...