A Discord frissítette a gyűlöletkeltő magatartásra vonatkozó szabályzatát. A platformon immáron védve vannak a transz személyek.

2023.12.14. – A Discord frissítette a „gyűlöletkeltő magatartásra vonatkozó” szabályzatát. Olyan viselkedésmódok kerültek be, amik szerintük nem tükrözik az „elfogadás és inkluzivitás elősegítését”. Ezek az újonnan hozzáadott betiltható magatartásformák magukban foglalják a transzneműekkel folytatott párbeszédek határait is.

„Annak biztosítására, hogy a Discord továbbra is biztonságos és szórakoztató hely maradjon az emberek számára a barátokkal való együttléthez, folyamatosan frissítjük irányelveinket” – mondta a platform szóvivője. „Törekszünk arra, hogy irányelveink pontosan tartalmazzák a holisztikus képet arról, hogy ezek a problémák hogyan jelennek meg az interneten és a társadalomban.” Ennek tükrében döntött hát úgy a Discord, hogy megvédik a transz személyek jogait és büntetik azokat, akik nem tisztelik őket. Elsősorban bekerült a szabályzatba, hogy büntethetők azok a személyek, akik nem a megfelelő néven hivatkoznak a transz személyekre. Gondolok én itt arra például, hogy egy transzfeminin személy Zoltán néven született, de már Máriaként azonosítja magát. Nos, ebben az esetben, ha én szándékosan Zoltánnak hívom azok után is, hogy világossá vált számomra a helyzet, a Discord szabályzata szerint büntethető vagyok.

discord

Ám ez még nem minden!

A Discord gyűlöletkeltő magatartásnak tekinti továbbá a védett csoportok tagjaival szembeni megvetést vagy undort. A velük kapcsolatos negatív sztereotípiák állandósítását, a lealacsonyításukra ismételt rágalmakat, erőszakkal való fenyegetést vagy előmozdítást. Valamint szegregációjukra és kirekesztésükre való felszólítást. A GLAAD nevű LMBT szervezet szólította fel egyébként a Discordot arra, hogy frissítsenek a felhasználói szabályzatukon. Ők voltak azok, akik külön kérték, hogy a „halott név” (deadname) szándékos használata büntethető legyen.

A Discord azonban egyetlen szabálysértés után sem tiltja ki azokat a felhasználókat, akik megsértik a gyűlöletkeltő magatartási irányelvet. Figyelmeztető rendszere értelmében a szabályokat megszegő felhasználók közvetlen üzenetet kapnak. Ebben részletezik szabálysértésüket, majd a platform az egyes jogsértéseket eltérően mérlegeli a „kár súlyossága” alapján. A felhasználók a beállítások oldalon láthatják fiókjuk állapotát. Ha egy vagy több szabálysértést tapasztalnak, a fiókjukat „veszélyeztetett” megjelöléssel látják el, míg a „súlyos vagy ismétlődő” jogsértések megjelölése esetén véglegesen felfüggeszthetik őket.

Ezt olvastad már?

Karácsonyra nem rossz ötlet a LEGO, ezeket pedig nem csak gamereknek ajánljuk

×