Jelenleg az úgynevezett Wi-Fi 6-ot nyüstöljük, ám jövőre megérkezik a hetes széria, ami a jelek szerint félelmetesen erős lehet.

2023.12.12. – Ma már igazán nehéz elképzelni az életünket internet nélkül. Szinte minden ember zsebében ott lapul már egy okostelefon, ami állandóan a világhálóra van kapcsolva. Így már nem kell napokat, vagy heteket várni arra, hogy eljusson hozzánk az információ, lényegében pillanatok alatt bárminek utána tudunk nézni. Ráadásul már jó pár éve az sem korlátozhat le minket, hogy elfogy az adatforgalmunk, hiszen a legtöbb helyen már van kiépítve Wi-Fi hálózat. Mondhatjuk tehát, hogy az internet körülvesz bennünket, s a lehetőségeink is csak és kizárólag a technológia miatt korlátozottak.

Jövőre viszont úgy tűnik, hogy a Wi-Fi hálózatok új szintre léphetnek. Minden gamer rémálma a rossz internetes kapcsolat, na meg az ebből eredeztethető laggolás, vagy szerverválasz hiánya. Sajnos a Wi-Fi sosem volt elég gyors, vagy stabil arra, hogy kompetitív játékokat űzzünk rajta keresztül, így a vezetékes volt mindig az „A-terv”. Ez a kellemetlenség 2024-ben akár a múlté is lehet, ugyanis az első negyedévben útjára indulhat a Wi-Fi 7. A papíron 802.11be-nek elnevezett technológia új fejezetet indít a vezeték nélküli internetezés nagykönyvében. Már forgalomba is hozták a Wi-Fi 7 kompatibilis routereket, s pár hónap múlva magát a szolgáltatást is elindítják.

Érdemes váltani?

A rövid válasz: ha lesz rá lehetőség, mindenképpen. Az új Wi-Fi Certified 7 legalább ötször olyan stabil és gyors lesz, mint a jelenleg elérhető elődje. Úgy jósolják, hogy akár 40 Gbit/s-os teljesítményre is képes lesz a hetes széria. Az Intel és a Broadcom tavaly mutatta be a Wi-Fi 7 sebességét, ami elérte az 5 Gbps-ot – jelentősen felülmúlva a Wi-Fi 6 tipikus, körülbelül 1,7 Gbps-os maximumát. A Wi-Fi 7 ezt azáltal éri el, hogy zökkenőmentes váltást tesz lehetővé a 2,4 GHz-es, 5 GHz-es és 6 GHz-es frekvenciák között, amik között a kompatibilis eszközök egyszerre tudnak majd ugrándozni.

wi-fi

Arra azonban ezúton is figyelni kell majd, hogy csak azért, mert élesítik 2024 elején a Wi-Fi 7-et, még nem lesz mindenki számára elérhető. Ha a készülékeink nem fogják tudni kihasználni az új technológiát, akkor nem tapasztalhatunk majd teljesítményjavulást. Ettől még érdemes lehet kiépíteni az infrastruktúrát, hiszen maga a router és az adatszórás működni fog. Csupán csak majd olyan eszközök kellenek később, amik maxra is pörgetik azt.

Ezt olvastad már?

Ez a 15 videojáték volt 2023 leglátványosabb grafikai csúcsterméke

×