A ’70-es évek ikonikus rocksztárja volt Tom Petty, akit manapság már valószínűleg kevesen ismertek. Aztán jött a GTA VI előzetese…

2023.12.07. – Nincsen erősebb hatás a hype-nál. Ha az emberek lendületbe kerülnek valami újdonság miatt és az ténylegesen izgatja őket, félelmetes eredmények születhetnek. Példának okáért ott volt a tavalyi The Batman című film. Az előzetesébe, meg később a filmbe is bekerült a Nirvana egyik nagy slágere, ami utána hetekig uralta a Spotify toplistákat. Összességében én szükségesnek is gondolom ezt a hajcihőt, hiszen a különféle generációk így edukálódnak. Le merem fogadni, hogy temérdek olyan Batman-rajongóval találkozhattunk, aki az új film apropójából ismerte csak meg Curt Kobain együttesének munkásságát. Ez pedig szuper. Az elmúlt 10-20 év leginkább várt játéka, a GTA VI, most pontosan ugyan ezt teszi Tom Petty örökségével.

A GTA-hatás

Petty a ’70-es évek legendás rock and roll zenésze volt. 2002-ben még a Rock and Roll Hall of Fame-be is bekerült, vagyis a nevét a legnagyobbak között emlegeti a szakma. Mégis, pár nappal ezelőttig, valószínűleg sokan azt sem tudták, hogy valaha élt. A 2017-ben elhunyt zenész most ismét a toplisták élén találta magát, másodvirágzását pedig a Rockstar Gamesnek köszönheti.

eta

Forrás: Rockstar Games

Korábban már szerepelt GTA-játékban Petty zenéje, a San Andreas rádiójában csendült fel 2004-ben a Runnin’ Down A Dream című száma. Az amerikai rocker azt az időszakot még saját szemével láthatta, nem egyszer „megtiszteltetésként” gondolt a szerepeltetésére. Nos, valószínűleg most még nagyobb mosollyal tekint le fentről, hiszen a GTA VI előzetesében hallható Love Is a Long Road című száma hirtelen 37.000%-os teljesítményjavulást mutat a Spotifyon.

 

Az első alkalommal 1989-ben megjelent Love Is A Long Road Petty B-oldalas (kazetta – a szerk.) száma volt a Free Fallin’ című debütáló szólóalbumához. Abban az évben a hetedik helyet érte el az amerikai slágerlistákon. S bár mostanra már több mint 11 milliószor streamelték a Spotify-on, még így sem közelíti meg Petty legsikeresebb zeneszámát, a Free Fallin’-t. Azt ugyanis több mint 600 millió alkalommal streamelték.

A világ tehát most egy ideig újból Tom Petty-lázban ég!

Ezt olvastad már?

Nézd éjjel a The Game Awardsot, mert Steam Decket lehet nyerni

×