A folyékony nitrogén egyre többször kerül elő overlockolások során. A teljesítmény, amit el tud érni, szabályosan félelmetes.

2023.12.05. – Amikor valaki PC-t tervez csinálni magának, mindig szóba kerül a potenciális FPS-szám. Hiszen, ha játszani szeretnénk, jó, ha nem egy diavetítő minőségével és gyorsaságával kapjuk az impulzusokat. Ettől függetlenül van egy álomhatár, amivel szeretnek veszekedni az emberek. A szemünk papíron 30-60 FPS-t tud kezelni, így sokan úgy gondolják, hogy a 60 FPS fölötti teljesítmény már „luxus”. Nos, míg ez valahol igaz, azt azért érdemes figyelembe venni, hogy minél több képkockát tol ki magából a masinánk, mi annál többet tudunk befogadni a magunk 60 FPS-e alatt. Vagyis sokkal folyamatosabbnak fog tűnni a folyamat még akkor is, ha hirtelen „nem látunk gyorsabban, vagy többet”. Erre a legjobb példa, ha kipróbálunk egy 60 Hz-es, majd közvetlenül utána egy 120, vagy 144 Hz-es monitort. A szemünket nem cseréljük ki, de amint megtapasztaljuk, hogy mire képes a magasabb Hz, már nem akarunk a gyengébbre visszaváltani. A luxus tehát mint olyan csak egy bizonyos pontig igaz, nem ártunk azzal senkinek, ha a jobb teljesítményt vadásszuk.

nitrogen

Viszont beszélhetünk olyan helyzetről is, amikor már a játékosok túllőnek a célon. Személy szerint 200 fölött már indokolatlannak tartok minden hasonló technikai vívmányt, pláne azt, ha ennek ötszöröséről beszélünk.

Ilyen, amikor tényleg nitrózik a gép

Az overclocking guru („túlhajtás”) der8auer nemrégiben arra vállalkozott, hogy kiderítse, milyen teljesítmény érhető el a Counter-Strike 2-ben a legmodernebb hardver és extrém hűtési módszerek segítségével. Annak érdekében, hogy a dolgok reálisak legyenek, ragaszkodott néhány alapvető grafikus beállításhoz, amelyeket egy esport versenyző használhat. Ilyen volt például az 1080p felbontás. Az Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore és a kiskereskedelmi Intel Core i9-14900K, na meg egy Nvidia GeForce RTX 4090 GPU kombi révén viszonylag könnyen elérte a 7,4 GHz-es teljesítményt a CPU-n folyékony nitrogén használatával. Ezen a 7,4 GHz-es teljesítményen a játék átlagosan 950 FPS-t tuszkolt ki magából. Ez szignifikáns javulás a vízhűtéses rendszer mellett tapasztalt 800 FPS-hez képest. A folyékony nitrogén tehát igazoltan képes feljavítani egy ilyen rendszer működését. Az 1000 FPS-es álomhatár átlépése érdekében azonban der8auer nagyobb mozgástérrel rendelkező bind CPU-ra váltott. Egy 7,5 GHz-es OC, némi munkával az E-magokon és a gyorsítótáron végül megtette a hatását.

 

A folyékony nitrogén bevált eszköz az extrém túlhajtások számára. A bökkenő természetesen az, hogy a nyereség csak rövid ideig fenntartható az olyan veszélyek miatt, mint a páralecsapódás és a folyamatos LN2-ellátás puszta költsége.

Ezt olvastad már?

BRÉKING: A Rockstar idő előtt publikálta a GTA VI trailert – Nézd meg most

×