Nézd meg a listát, és többé nem borulsz ki az otthoni internet sebességétől! Hazánk legeldugottabb sarkában is jobb a net, mint a sereghajtó országokban.

2023.11.24. – Ha megnézed, hogy a világ mekkora hányadán nincs kimutatható internetszolgáltatás, és mennyi további ország van, ahol gyatra vagy nevetséges a letöltési sebesség, rögtön fényesebbnek tűnnek, akár a néhány száz Mbit-es hazai díjcsomagok is. Az pedig még inkább érthetővé válik, hogy miért épít a SpaceX mellett most már az Amazon, Kína, a OneWeb és még egy sor másik szolgáltató olyan műhold-konstellációt, ami a Földön bárhol biztosíthat internet-elérést. Azért, mert

a világ legnagyobb részén sokkal-SOKKAL rosszabb az internet sebessége, mint amihez Európában és főleg Magyarországon hozzászoktunk.

Forrás: cookie_studio – Freepik

Hazánkban az átlagos otthoni internet sebessége a Wisevoter idei jelentése alapján 245,97 Mbps, a medián 123,17 Mbps, az átlagos mobilnet pedig 6,04 Mbps. Nem tűnik soknak? Pedig ezekkel a 2023-as adatokkal a 15. helyen állunk a világranglistán, és 2,5-szer gyorsabbak vagyunk, mint a Föld bolygó otthoni internetsebességének átlaga (96,1 Mbps) és mediánja (58,1 Mbps). Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb részéhez képest el vagyunk kényeztetve, érdemes megjegyezni, hogy a listán nem előre megyünk, hanem hátra: a World Population Review 2021-es adataihoz képest alig javult valamit a hazai net, és emiatt mindjárt négy pozícióval csúsztunk vissza, mindössze két év alatt.

A Wisevoter friss számai már azt mutatják, hogy bejött elénk például Spanyolország, Japán, az USA és az Egyesült Arab Emirátusok is, pedig őket nemrég még simán előztünk. De még mindig nagyságrendekkel jobb a helyzetünk, mint a világ legnagyobb részén élőknek. Mielőtt belemegyünk a részletekbe, érdemes megjegyezni: akármennyire is tartod furcsának, hogy az alábbi világtérkép alapján egy sor fejlettebb és gazdagabb országban rosszabb az internet, mint nálunk, ez valójában nem meglepő.

Forrás: Wisevoter

Svédország (199,11 Mbps), Németország (153,77 Mbps), Nagy-Britannia (145,33 Mbps) vagy éppen Ausztria (113,1 Mbps) régebb óta rendelkezik kiépített internethálózattal, mint mi, csak lassabban cserélik modernebb vezetékekre a meglévő infrastruktúrát, mint ahogy nálunk települ/települt, rögtön egy frissebb technológia.

De mi a helyzet azokkal a helyekkel, ahol tényleg a leglassabb az internet a világon?

Akadnak államok (Csád, Közép-Afrikai Köztársaság, Dél-Szudán), ahonnan nem is jön adat, többnyire sajnos azért, mert a telekommunikációs hálózatok vagy soha nem épültek ki annyira, hogy érdemes legyen őket listázni, vagy a hosszú ideje dúló polgárháborúkban megsemmisültek az infrastruktúrák. Ahol viszont úgy, ahogy akad internet, de a legrosszabb jutott belőle, a felhasználók talán azt kívánják: ha ilyen, inkább ne is legyen! Ez esetben egyébként megint csak olyan országokról van szó, ahol a hálózat vagy sose épült ki rendesen, vagy fegyveres konfliktusokban ment tönkre. Íme a globális ranglista alja – ezekben az országokban a leglassabb az otthoni internet 2023-ban.

  1. Tunézia: 11,88 Mbps
  2. Mozambik: 11,51 Mbps
  3. Jemen: 11,44 Mbps
  4. Szudán: 11.34 Mbps
  5. Szíria: 11,06 Mbps
  6. Gambia: 10,63 Mbps
  7. Burundi: 9,62 Mbps
  8. Afganisztán: 9,28 Mbps
  9. Türkmenisztán: 8,84 Mbps
  10. Kuba: 7,21 Mbps

És hogy mekkora különbségek vannak: a világ legrosszabb internetszolgáltatásával rendelkező Kubában 44-45-ször LASSABB az internet, mint a listavezető Monacoban, ahol az átlagos letöltési sebesség 319,59 Mbps (a medián pedig 181,26 Mbps). Ez nagyjából azt jelenti, hogy

amíg egy kubai felhasználó több mint másfél óra alatt képes csak letölteni egy kisebb méretű HD filmet, addig egy monacoinak ugyanez kb. 2, azaz kettő percig tart.

Jegyezzük meg: a fentihez hasonló felmérések és számítások az azt kutató források módszertana alapján eltérhet! Az ebben a cikkben látott adatok az általunk talált legmagasabb átlagokat, illetve mediánokat mutatják. Ezek, összehasonlítva korábbi felmérések eredményeivel, a legfrissebb eredmények lehetnek, hiszen a lefedettség, a technológia és a letöltési sebesség folyamatos fejlődésben van.

Ha pedig megtrükköznéd a dolgokat, hogy gyorsabb legyen kicsit az otthoni net, ezt is nézd meg:

Villámgyors betöltés, ingyen – Így javíthatod a böngészési élményed

×