George R.R. Martin az egyik legnagyobb fantasy írójává vált az elmúlt évtizedekben. Viszont a munkamorálja miatt nem fogják megveregetni a vállát.

2023.11.24. – Ahhoz képest, hogy mostanában mennyire trendi A tűz és jég dala című regénysorozat, egyáltalán nem friss maga a történet. George R.R. Martin nagy sikerű fantasy sorozatának első regénye, a Trónok Harca még 1996 augusztusában jelent meg az Egyesült Államokban. Csak a miheztartás végett, Magyarországon ugyan ez a kötet csak 2003-ban került fel a boltok polcaira.

Írónak lenni tehát egyáltalán nem egyszerű, könnyen lehet, hogy aranyat teremt az ember, de csak 20-30 évvel később kapják azt fel. Emlékezzünk csak Andrzej Sapkowskira, a Vaják megálmodójára. Ő az az író, aki anno fillérekért adta el a történetének jogait, s most, mikor berobbant az egész (videojátékok, képregények, Netflix adaptáció), már szinte semmit sem kapott részesedésül a bevételekből. Ha talán kicsit türelmesebb lett volna és bízott volna a művében…

george r.r. martin

S ha már ott tartunk, hogy türelem, képzeljük csak el, hogy mit érezhetnek azok az amerikaiak, akik 1996-ban szerettek bele Martin fantáziavilágába. Ha azt vesszük, hogy milyen hosszú kötetekről van szó, a Királyok csatája (második kötet) csak 2 évvel a Trónok Harca után jelent meg. Igyan ehhez tudta magát tartani Martin a harmadik könyv esetén is, ami 2000-ben jelent meg. Ezután felgyorsult a munkája, a Sárkányok tánca egy évvel később, 2011-ben már olvasható volt. A rajongók akkor még úgy érezhették, 2020-ra be is fejeződhet az egész sztori.

A hanyatlás

Aztán jött az HBO sorozat sikere, Martin figyelme pedig elkalandozott. Előzménykötetek, filmes munkálatok, gyakorlatilag mindent (is) csinált az író, csak a sorozatával nem foglalkozott. Immáron 12 éve annak, hogy megjelent az utolsó regénye A tűz és jég dalának ciklusában. Ráadásul még két kötet hátra van. A The Winds of Winter és a Dream of Spring még mindig készül.

Legalábbis azt hittük. De mint kiderült, idén egyetlen új oldalt sem írt Martin. A koronavírus után arról beszélt, hogy kicsit ismét magára talált, viszont a legfrissebb hírek arról árulkodnak, hogy relatíve gyorsan el is vesztette a motivációt. Nem segít valószínűleg a rajongói nyomás, ahogy az sem, hogy ő maga is tudja, már vagy 12 éve csúszik az egész projekttel. Egy írónak pedig nincs nagyobb ellensége az időnél.

Jelenleg körülbelül 1100 oldal van kész a The Winds of Winterből, s Martin elmondása szerint még pár száz hátra van a befejezéséig. Szomorú…

Ezt olvastad már?

Nevetségesen olcsón lehet a tiéd 2023 egyik legjobb és legszebb játéka

×