Az Intel a 12. generációval bevezette a P és E magokat. Ezek sok esetben valóban segítenek, ám játékok esetében sajnos több lehet a hátrány.

2023.11.19. – Az Intel a 12. generáció keretein belül radikálisan átdolgozta a processzorai felépítését. Míg korábban a kupak alatt megtalálható magok teljesen egységesek voltak, addig az Alder Lake teljesen szakított ezzel. Az Intel két csoportra osztotta fel a magokat. A P(erformance) magok az erős, ám de sokat fogyasztó magokat takarják, míg az E(fficiency) a kicsit lassabb, de roppant energiahatékony egységeket. Az elmúlt három generáció rangosabb i5 és i7 CPU-iban ezek keverékét találhatjuk meg.

Az Intel többféle magot pakol a processzoraira

Az Intel többféle magot pakol a processzoraira

Ezért láthatjuk a „8P+8E” leírásokat a processzorok mellett. Ez azt jelenti, hogy 8 Performance és 8 Efficiency mag bújik meg az adott processzorban. A P magok HT képesek, azaz két szálat takarnak, az E magok minden esetben csak egyet. Ha maradunk a fenti példánál, akkor egy 8P+8E Intel processzor 16 fizikai maggal, ám de 24 szállal áll a Windows rendelkezésére, hiszen 8*2+8 lesz a szálak száma. Ezekkel a szálakkal kell aztán a Windowsnak dolgoznia a mindennapok során. El kell döntenie, hogy melyik feladat melyik típusú magra kerüljön. Ez azonban nem mindig sikerül.

Remek segédprogramot kapnak az Intel tulajdonosok

A Windows 11 már fejlettebb feladatütemezővel rendelkezik, ám továbbra is sokszor előfordul, hogy nem helyesen osztja ki a feladatokat. Olyan műveletek kerülnek a gyengébb E magokra, melyek az erős, P magokat kívánnák meg inkább. Ez érezhető FPS csökkenéssel járhat például játékok esetében. Az Intel nem is olyan rég leleplezett APO megoldása éppen erre nyújt javítást, ám ezt valamiért a 14. generációra korlátozta a cég.

CoreDirector - Intel

CoreDirector

A CoreDirector alkalmazása azonban a 12. és 13. generációs tulajdonosok számára is elérhető. Az alkalmazás segítségével eldönthetjük, hogy az egyes programok melyik és mennyi magot használjanak. A játékok sok esetben meghálálják az E magok letiltását, kellemesebb képkockával megajándékozva a felhasználót. A Project Lasso is hasonló elven működött, ám a CoreDirector egy jóval egyszerűbb felületet kapott, ahogy azt fentebb is lehet látni. Az alkalmazás máris elérhető a hivatalos weboldalról, egy próbát mindenképp megérhet, ha elégedetlenek vagyunk a játékokban tapasztalt teljesítménnyel. Az alkalmazás teljesen ingyenes, ám nem tudni, hogy mennyire haraphatnak rá az egyes Anti-Cheat megoldások, így érdemes körültekintően és nem utolsó sorban saját felelősségre használni.

Forrás: Videocardz

Alma illatú processzor paszta érkezik Japánból – Ezt tudja

×