Nem mindig igaz, hogy a kiváló első rész után lehetetlen egy még annál is jobb folytatást csinálni, amit 9 szemléltető példával bizonyítunk.

2022. 12. 06.  – Manapság csak úgy ontja magából a filmipar az unalmas folytatásokat, átdolgozásokat, rebootokat, de közöttük csak elvétve találunk igazán értékelhető darabot. Pedig néhány rendezőzseni próbálta a fejekbe verni a jó folytatások példáját mégis, az alábbi kultikus második részek hihetetlen sikerét máig nem sikerült leutánoznia senkinek.

1. Mad Max 2 – Az országúti harcos

A Mad Max első része tulajdonképpen egy kisköltségvetésű művészfilm volt, amit mindösszesen 400.000 ausztrál dollárból készítettek. A járművek leselejtezett kocsik és motorok voltak, a jeleneteket elhagyatott épületekben vették fel, a színészeknek pedig azért volt sokszor hiányos az öltözetük, mert már nem volt pénzük rendes jelmezeket készíteni.

Aztán megjelent a Mad Max, a poszt-apokaliptikus világban játszódó bosszúsztori, ami egészen elképesztő, Guiness-rekordot érő sikert aratott. Az alacsony büdzséhez képest ugyanis óriási hasznot hozott: világszinten 100 millió dollárt jött be csak a mozipénztárakból, így a szakmai elismerés már csak grátisz, hab volt a tortán.

A második rész ennek köszönhetően lehetett olyan, amilyennek eleve az első részt álmodta George Miller. Grandiózus jelenetek, sokkal kidolgozottabb világ, máig fenomenális akciók. A Mad Max 2 pontosan úgy viszonyul az elődjéhez, mint a Birodalom Visszavág az Új Reményhez: minden sokkal látványosabb, komolyabb és sötétebb, illetve ez az etap volt, amelyik kinyitotta a Mad Max univerzumát.

2. Harry Potter és a Titkok kamrája

Chris Colombus nem kisebb melót vett a nyakába a 2000-es évek elején, mint hogy elindítsa minden idők legnagyobb hatású könyvsorozatát, a Harry Pottert. A bizonyított rendezőzseni miután sikerrel vette az akadályt, azonnal felcsapta a második kötetet, ami már egy jóval sötétebb, rejtélyesebb kalandot ígért.

Persze mondhatnánk, hogy Colombus egyébként is kiváló (és egyre jobb) alapanyagból dolgozhatott, így nyilván a filmek is nagyszerűbbek lettek, viszont bőven láttunk már előtte is, utána is elhasalni remek könyvekből készült adaptációkat ahhoz, hogy tudjuk, egyáltalán nem lehetett könnyű dolga. A filmek ott változtattak, ahol szükséges volt, és pontosan úgy mutatták meg a varázsvilágot, ahogyan azt hozzám hasonlóan nagyon sok gyerek akkor elképzelte.

3. A Sötét Lovag

Minden idők legjobb képregény és szuperhős-adaptációja, ami valaha készült. Itt nincs ha, nincs de, a Sötét Lovag a legjobb és kész. Christopher Nolan egészen elképesztő módon tette a lehető legemberibbé a Denevérembert, amilyenhez hasonlót még sosem láttunk. A film sikere persze nemcsak a címszereplőn, hanem nem kis részt az ikonikus ellenlábasán, Jokeren állt, akinek a megformálására végül Heath Ledgert választották.

A színészről persze nagyon kevesen gondolták, hogy képes lesz majd eljátszani egy ilyen kultikus figurát, főleg Jack Nicholson árnyékából. Ledger viszont elképesztő volt, zsigeri és valóságos Joker volt, aki azóta megugorhatatlan viszonyítási alap.

4. Star Wars V: A Birodalom Visszavág

Mikor 1977-ben George Lucas moziba küldte a Csillagok háborúját még nem gondolta, hogy ekkora kulturális hatással lesz majd az alkotásával. A Star Wars a világ egyik legértékesebb és legrajongottabb filmalkotása, ami a Birodalom Visszavág nélkül valószínűleg sosem jutott volna idáig.

Miután kiderült, hogy az immáron Új reményként jegyzett első (egyébként negyedik) rész gigantikus siker lett, szinte azonnal nekiláttak a folytatás munkálatainak. Lucas teljesen függetlenedni szeretett volna Hollywoodtól, ezért kölcsönből és az előző rész bevételeiből finanszírozta a munkálatokat, melyek így rendkívül elhúzódtak. Cserébe viszont bőven volt idő minden tökéletesre csiszolni, illetve kijavítani a fantasy western műfaját kvázi megteremtő első rész hibáit.

Nem sokan vitatkoznak arról, hogy ez a valaha készült legjobb Star Wars, ami kinyitotta az űrfantasy lehetőségeit. A Birodalom teljesen megváltoztatta a filmipart, mind a vizuális trükkjeiben, mind pedig tematikájában: egy film, amiben a gonoszok győznek? Na ne!

5. Vissza a jövőbe 2

A Vissza a jövőbe filmsorozat mindhárom darabja korszakos mestermű, nehéz is kiválasztani közülük a legjobbat, de ha mindenképpen meg kell nevezni egyet, akkor az mindenképp a középső rész lenne. Már az első film legvégén lehetett tudni, hogy itt bizony lesz egy folytatás, amikor a Doki kukákat borogatva ismét felkeresi Marty-t, akivel ezúttal a jövőbe tesznek egy meglehetősen furcsa és kalandos látogatást.

Az alapfelütés itt azonban teljesen más: míg az első részben Marty a „fiatalabb” Emett Brown segítségét kéri, hogy visszajuthasson a jelenébe, addig a másodikban ketten utaznak a jövőbe, hogy meggátoljanak egy tragédiát. Robert Zemeckis ezúttal azonban nem érte be ennyivel, és egy robbant szövevényes, korokon átívelő utazásra vitte a nézőt, ami bár nem nyert olyan rangos díjakat, mint elődje, mégis a mai napig a legtöbbet idézett és hivatkozott darabja a sorozatnak.

6. Pókember 2

Sam Raiminak nem volt egyszerű dolga, amikor elvállalta a világ legnépszerűbb szuperhősének első valódi nagyköltségvetésű filmadaptációjának elkészítését. A filmtrükkös technológia bár már fejlettnek számított, azért egy felhőkarcolók között 120-szal akrobatikusan lengedező Pókember így is óriási kihívás volt.

Ezért is szerencse, hogy Peter Parker élete legalább olyan hangsúlyt képregényekben is, mint a Pókfejkedés. Raimi sikerrel vette az akadályt, és egészen elképesztő érzékkel ültette át a karaktereket a filmvászonra, akikről már tudhatjuk, hogy korszakos ellenfelei voltak a hálószövőnek.

A csúcsot a második rész jelentette, amiben Peter már nem mint iskolás, hanem dolgozó ember próbál boldogulni, és az életét összhangba hozni a szuperhősködéssel. De itt mutatkozott be az egyik legikonikusabb ellenfele, Doktor Octavius is, akit a mai napig a zseniális Alfred Molina alakít (a filmekben).

7. A Keresztapa 2

Minden idők talán legjobb folytatása. Francis Ford Coppola a Keresztapa második részével tulajdonképpen egy tankönyvi példát adott a filmiparnak arról, hogyan szabad és kell folytatni egy önmagában is tökéletes filmalkotást. Persze előzetesen mindenkiben ott volt a félsz, hiszen az első film esszenciális része, Marlon Brando hiányzott belőle, illetve egy már lezárt történetet bolygattak vele, de az is nagyon merész ötlet volt, hogy a Keresztapa 2 nemcsak egy folytatás, hanem egyben egy előzmény is szeretett volna lenni.

De mint kiderült, kár volt félni, ugyanis a Keresztapa 2 nem simán hozta az elődje színvonalát, hanem túl is szárnyalta azt. A zsigeri és zseniális színészi játék (talán Al Pacino és Robert De Niro életük alakítását hozták), illetve a hihetetlenül megírt történet a filmművészet csúcsára rakta, amellyel ez lett az első folytatás a világon, amit Oscar-díjra jelöltek.

8. Terminátor 2 – Az ítélet napja

A Terminátort tulajdonképpen nem is kellett volna sosem folytatni, hiszen mint a Keresztapa egy tökéletes és lezárt filmalkotás volt – pláne nem 7 év különbséggel. James Cameron már akkor sem kapkodta el a második részeket, de emiatt egyáltalán nem haragudhatunk rá, hiszen minden idők legkultikusabb akciófilmjeit köszönhetjük neki.

A Terminátor második része azonban nem egy szimpla folytatás volt, hanem mint a T100-asnak a T1000-es, az elődje jelentősen felpimpelt utódja. A T2 nem egy egyszerű akciófilm volt: inkább szólt az emberek és a barátságos robot közti kapcsolatról, és a család – mint olyan – jelentéséről szólt, mint a durrogtatásról és robbanásokról (melyekből azért így is volt bőven).

9. Aliens – A bolygó neve: Halál

Ha pedig így szóba jött a végére James Cameron, akkor nem mehetünk el szó nélkül minden idők egyik legjobb sci-fije, az „A bolygó neve: Halál” mellett. Cameron dolga itt azért már sokkal nehezebb volt, mint a Terminátornál, hiszen a halálosztó gépkolosszus történetét eleve ő jegyezte, míg az Alien-sorozat alapjait a nem kevésbé legendás Ridley Scott fektette le.

A nyolcadik utas a Halál című sci-fi horror a világ egyik legnagyobb hatásó filmje, ami mind látványban, mind pedig a főhősében újat, soha nem látottat mutatott a világnak. A retro-futurisztikus vizualitása például a mai napig pompásan fest, míg Ellen Ripley karakteréhez fogható női akcióhőst azóta sem nagyon láttunk.

Az Aliens, azaz ahogyan idehaza ismerjük, az „A bolygó neve: Halál” azért egy tökéletes folytatás, mert semmilyen szinten nem akart hasonlítani az elődjére, nem akarta újra elsütni ugyanazt a viccet. Ehelyett valódi univerzummá bővítette a xenomorfok világát, aminek köszönhetően a mai napig mindenki ismeri a félelmetes savasvérű idegeneket.

Na és te tudnád mivel bővíteni a listát? Mindenképp tedd meg kommentben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Vélemény: Luis Guzmán nem jó, hanem TÖKÉLETES Gomez Addams

×