ezek a rajzfilmek szebbé tették a gyerekkorunkat, de közel sem voltak hibátlanok. Szerencséra azonban ezeket a nagy bakikat alig vettük észre.

2022. 12. 21 – Ha Disney rajzfilmekről van szó, akkor nemre, korra való tekintet nélkül mindenkinek eszébe jut néhány szép emlék, például együtt töltött családi délutánokról, vagy átmozizott téliszünetekről. Annak ellenére, hogy tényleg emlékezetesek, mókásak, jól néznek ki és profik,

ezek a mesék sem nélkülözik az ordas nagy bakikat.

A filmekben még könnyű ott felejteni a hibákat, hiszen elég, ha akár csak egy statiszta hülyeséget csinál, vagy belebámul a kamerába. Ugyanez a helyzet a nem odaillő tárgyakkal, például egy karórával a történelmi filmben (Egri csillagok), vagy Los Angeles látképével egy távoli bolygó horizontján (Star Trek). De a rajzfilmek sokkal egyszerűbben javíthatók, így még kellemetlenebb nem észrevenni – például akkora hibákat, mint az alábbiak!

Az a szép, az a szép…

Nem tudni kinek a szeme kék, mert akié az, annak hol zöld, hol kék – legalábbis Az oroszlánkirályban. Ezt a hibát több karakteren is sikerült elkövetniük, hiszen Szimba és Nala esetében sem konstans a szemek színe. És nem, ezt nem védik meg azzal, hogy attól függ honnan esik rá a fény, mert ekkora eltéréseket az sem okoz.

De mi az ott, Hans?

Mivel a Jégvarázs nagy katarzisához közeledve mindenki csak arra figyelt, hogy honnan és melyik karakter érkezik a finálé helyszínére, és megtalálják-e egymást a hóviharban, egy ideig észrevétlen maradt ez az ordas hiba. Vajon Hans mégis honnan húzta elő (ne légy rossz!) a kardját, mikor az korábban nincs is az övére csatolva?

 

A lábuk se éri a földet

Még egy kis Frozen: Anna és Hans tánca annyira kedvesen bárgyú és boldog, hogy végül szó szerint a föld felett lebegnek. Nézd csak meg mi történik, amikor a világítótorony fénye előtt ropják! Semmilyen árnyék nincs, ami levágja a talpalatnyi földet, de ők mintha a levegőben táncolnának:

 

Jázmin egy Copperfield!

Az Aladdin sem úszta meg folytonossági bakik nélkül, és ez szintén egy szembetűnő darab, még ha elsőre nehéz is észrevenni. A hercegnő akkora hévvel ellenkezik a kényszerházasság ellen, hogy egy kis mágiától sem riad vissza. Mondjuk nem segít rajta, de legalább megmosolyoghatjuk, amikor két vágókép között az egyik felkarjáról a másikra vándorol az aranyékszer:

Most akkor melyik keze ég?

Ha az emberfia fából van, bármije lángra kaphat, szóval Gepetto-t simán lecsukathatná a gyámhatóság, hogy hagyja Pinocchio-t a tűzzel játszani. Erre szegény halak szívják meg, de még ők se veszik észre, hogy egyik pillanatról a másikra már nem a bal, hanem a jobb mutatóujj lángol:

Újság a jövőből

Bár Irdatlanék története az 1960-as években játszódik, A hihetetlen család furcsa időutazást hajt végre, mikor egy „tegnapi” akciójukról egy 2002-es napilap ír. Ez állítólag az alábbi képkockán válik nyilvánvalóvá. Bár az évszám ilyen formában nem olvasható, elhisszük, mert nagyon sok egybehangzó forrás támasztotta alá:

Ez a cica felfalta a kölykeit

A vadvilág az egy kemény dolog, és ez a rideg valóság egy ordas bakinak köszönhetően visszaköszön a Dumbo-ban is, ahol a tigrismamának öt kölyke van… aztán nem sokkal később már csak három. Biztos, hogy ez csak a vágó keze alatt is átsuhant hiba, mert a Disney aligha így tartana tanmesét arról, hogy mi történik egy alomban a betegen született utódokkal… A bal oldali képen azért apa szemén látszik, hogy már a vacsit keresi.

Hol az orra, bakker?!

Az Alice csodaországban legnagyobb csodája valójában egy leesett, majd sebtében visszavarrt orr:

Amúgy ez valójában nem egy zombimese? Mert egy másik beállításban meg a szemöldöke esik le a nyomorultnak. Ja, nincs gáz, visszanő:

Erre varrjál gombot!

A Peter Pan premierje előtt is szoríthatta az idő az animátorokat, ráadásul nem tudták eldönteni, hogy Hook kapitánynak most legyen gombja, vagy ne legyen gombja. Ez itt a kérdés…

… meg az, hogy akkor most melyik keze helyén is legyen a kampó.

Azért a játékokban is rendesen mellé tudnak nyúlni az alkotók:

„You had one job” – A legröhejesebb bakik a gaming világából #1

 

×