A Call of Duty játékosok egy része gyakran említi a Shadow Ban kifejezést. Sokan azonban azt sem tudják, hogy mit is takar pontosan.

2023.11.16 – A jelenlegi időszak egyértelműen a korszakváltásról szól a Call of Duty játékokban. A Modern Warfare III csak néhány napja jelent meg, ám a játékosok nagy része máris átpártolt a friss címre. A régóta várt Warzone integráció pedig decemberben történik majd meg. Igazán izgalmas időszak előtt állnak a battle royale rajongók is, hiszen az újdonságok, fejlesztések mellett egy teljesen új pályát is kapnak majd. Vannak azonban olyan dolgok, melyek már hosszú évek óta nem változnak és az új címekben is megtalálhatjuk ezeket.

Ide tartozik a SBMM rendszer, ami az igazságos meccseket hivatott biztosítani, de nem mehetünk el a Shadow Ban mellett sem. Sokan hiába találkoztak már a kifejezéssel, mégsem tudják hova rakni, nem ismerik a pontos jelentését. Ezúttal ezt a témakört járjuk körül a GameRant segítségével. Nem csak a jelentését, de az okait, a jeleit és a lehetséges következményeket felsoroljuk majd a bejegyzésben. Kezdjünk is neki.

Mi is az a Shadow Ban a Call of Duty játékokban?

A Warzone, Modern Warfare II és Modern Warfare III címekben a Shadow Ban egy ideiglenes kitiltást jelent. Ez hatással van a meccskeresésre, a felkínált szerverekre vagy épp a kapott ellenfelekre. A felhasználó nem is biztos, hogy észreveszi, hiszen pont ez a módszer lényege. A Shadow Ban célja nem más, hogy a kijelölt játékosokat elkülönítsék a többiektől, amíg a fiók részletes vizsgálata véget nem ér.

A Shadow Ban jelei

A fenti műveletet azonban nem lehet teljesen észrevétlenül véghezvinni, akkor sem, ha a fejlesztők erre törekednek. Ennek köszönhetően bizony az alábbi jelekre érdemes figyelned:

  • Meccskeresési problémák: Túl lassan talál játékot a Warzone / Modern Warfare? Sokszor kapod ugyanazokat az ellenfeleket? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor esélyes a Shadow Ban.
  • Ping problémák: Az irreálisan és különösebb ok nélkül ingadozó ping sem jelent túl sok jót
  • Túl sok lecsatlakozás: Szintén jel lehet, ha meccsek közben sűrűn dobál ki a játék

Ellenőrzés

Szerencsére manapság hamar ki lehet deríteni, ha valami nem stimmel a felhasználói fiókkal. Ehhez az Activision Ban Appeal weboldalát kell felkeresned. Ha bejelentkezés után a fenti üzenethez hasonló, „Under Review” tartalmú jelentéssel találkozol, akkor bizony valóban sikerült összeszedned egy Shadow Bant. A műveletnek nincs köze a potenciális csalókat érintő büntetésekhez, ám mindkettőről elmondható, hogy átmeneti folyamatról beszélünk. Ennek a vége vagy a végleges kitiltás lehet vagy a felmentés.

Mi lehet tenni?

Sajnos erre sincs túl pozitív válaszunk. Az ilyen, ideiglenes tiltások 48 óra és 2 hét közötti időtartamig tartanak. Ha nem csaltál, nem voltál irreálisan toxikus, akkor nagy eséllyel nem kell további retorziótól tartani. A vizsgálat ideje alatt azonban nem tehetsz semmit, egyedül az Activision munkatársain múlik a történet. Korábban sokan direkt jelentették az ellenfeleiket, hogy azok Shadow Bant kapjanak, ám erre a Warzone ötödik szezonja óta ennek kihasználására szerencsére már nincs lehetőség. Sőt, érdemes óvatosan bánni az ész nélküli jelentgetéssel, hiszen könnyen visszaüthet a történet. Sok esetben már azok kapják a tiltást, akik minden ellenfelüket jelentik. Ha valamiért végleges tiltással jutalmaznának a fejlesztők és jogtalannak ítéled, akkor azt is a Ban Appeal oldalon fellebbezheted meg.

Rengeteg hibát javít a Modern Warfare III frissítése – A Tac Sprint is jó lett

×