Még ha totál valószínűtlen is, de nagyon nem volna jó, ha a Földünk hirtelen úgy döntene, hogy abbahagyja az önmaga körüli forgást.

2023. 01. 25.  – Elsőre talán félelmetesnek tűnhet, de a Pekingi Egyetem kutatói a napokban közzétett tanulmányukban számoltak be arról, hogy a bolygónk vasmagja 2009-ben nemes egyszerűséggel megállt, majd visszafele kezdett forogni. Szerencsére azonban nincsen nagy baj, ugyanis mint a hat évtizedre visszanyúló kutatásuk is rámutatott, ez a jelenség bár számunkra eddig ismeretlen volt, valójában periodikusan, nagyjából 35 évente ismétlődik.

Vagyis a 70-es években is megállt, majd az ellentétes irányba kezdett mozogni, alig két évtized múlva pedig ismét irányt fog váltani. Mivel ez a folyamat úgy tűnik egy ideje zajlik már a mélyben, elég sanszos, hogy túlontúl sok hatása az emberi életre nincs (ami van, arról lentebb). Érdekes, érdekes, de akkor vajon mi történne, ha nem a Föld 5000 kilométer mélyen található magja,

hanem maga az anyabolygó állna le a forgással?

Spoiler: valószínűleg nem fog, pontosabban az emberiség pályafutása során egészen biztosan nem. A Föld 23 óránként, 56 percenként és 4,09053 másodpercenként tesz meg egy teljes fordulatot a tengelye körül, ezt nevezzük egy napnak, és emiatt is vannak váltakozó napszakjaink. Ez azt jelenti, hogy az egyenlítő mentén 1770 km/h-ás sebességgel forog a bolygó, ami számunkra azért lehet megdöbbentő, mert a menetszél nem viszi le közben a hajunk.

Ahhoz, hogy a Föld ekkora sebességről hirtelen a nullára lassuljon, valami nagyon drámainak kellene történnie. Például összeütközünk egy másik bolygóval vagy hasonló méretű égitesttel, de ez teljességgel elképzelhetetlen, és még akkor sem biztos, hogy pont a megállításhoz szükséges hatást érné el. Egyébként a bolygónk a keletkezése óta nagyjából állandó sebességgel forog és mozog, de csak majdnem: 100 évenként 2 milliszekundummal hosszabbodnak a nappalok.

Teoretikusan játsszunk el a gondolattal, hogy ez a lassulási folyamat valamiért meggajdul, és mintha valaki behúzta volna a kéziféket, egyik pillanatról a másikra megáll a forgásban a Föld. Nos, nekünk, és tulajdonképpen minden másnak, ami a felszínen tartózkodik éppen egészen biztosan kellemetlen lenne, hiszen utasként mi is ezzel a sebességgel száguldunk.

Vagyis ha a bolygó lefékezne, akkor mint egy autóban biztonsági öv nélkül mi ugyanezzel az 1700 km/h sebességgel hasítanánk tovább.

Ez viszont idővel véget ér, a felkapott törmelék egy része visszatér a Földre (néhány a világűrből), de az akkréciós folyamat miatt elég nagy az esély rá, hogy igen forró hangulatban. Ezen a ponton aligha valószínű, hogy bárki vagy bármi is túléljen, de nem lehetetlen mutatvány, csak egy nagyobb csoda kell hozzá. De ne ragadjunk le a részleteknél.

Haladva tovább a fantazmagóriában, tételezzük fel, hogy a túlélők között találod magad. Mivel a légkör is mozog, sokakhoz hasonlóan ez sem követte le a hirtelen fékezést, ami azt jelenti, hogy soha nem látott viharokat fogsz tapasztalni. Cunamik és áradások nagyon sok szárazföldet víz alá rejtenek, de ez még hagyján: az óceánok elképesztő gyorsasággal a sarkok felé mozdulnának, ahol a gravitációs vonzás erősebb. Így új óceánok, tengerek és szárazföldek jönnének létre.

Mindeközben nem szabad megfeledkezni a Föld különböző rétegeiről sem, melyek különböző anyagokból állnak össze, és ehhez mérten mozognak együtt a bolygóval. Ha azonban hirtelen leállna a forgás, akkor a lemezek között pusztító erejű súrlódás keletkezik, ami földrengésekkel és vulkánkitörésekkel járna.

Körülbelül így nézne ki a Föld, ha megállna a forgásban. | Kép: Popular Science

Ezzel együtt a cikk elején említett vasmag is megállna a váltakozó forgásában, ami azért lenne nagy probléma, mert ez a mozgás hozza létre azt az elektromosságot, amely bolygónk mágneses mezejét adja. Ha ez nincs, akkor semmi nem védi a Földet a napunkból érkező káros sugárzástól, amely pikkpakk élhetetlenné tenne a központi égitest felé néző oldalt. Továbbá, bár nem forog tovább a bolygó, de a Nap körül továbbra is keringésben marad, ami a napszakokat 6 hónapossá tenné.

Fél évig tehát teljes sötétség uralkodna a Föld egyik oldalán, a másikon pedig fél évig nappal lenne.

Egy másik érdekes változás, hogy a planétánk geoidból végre tényleg tökéletes gömbbé válna. Mivel a forgás által kialakult centrifugális erő nem nyújtja el többé a Földet, annak lehetősége lesz az embertömegek által rosszul tudott tévhithez igazítania magát, miszerint gömb alakú.

Nekünk, embereknek nagyon csekély esélyünk van a túlélésre, ha az életet és otthont adó Földünk egyszer csak úgy dönt, hogy megállna forogni. Persze nem lehetetlen, de sajnos olyan drasztikus mértékben megváltozna a földi élet minden létező aspektusát, hogy valószínűleg rövid úton így-úgy, de biztosan kihalnánk. Ahogyan sajnos minden más is.

via – Medium, Live Science, Interesting Engineering

Ezt is érdekelhet:

Ilyen lesz az apokalipszis – Ezen az 5 módon semmisülhet meg az univerzum

×