Érdekes adatokat mutatott be egy PS játékos, aki megmutatja, hogy mennyire érte meg 2023-ban PlayStation Plus Essential előfizetőnek lenni.

2023.11.11. – Ami azt illeti, nagyon szeretjük az olyan infógrafikákat, amik megmutatják, hogy mennyire éri meg előfizetni a legnagyobb gaming szolgáltatásokra. Meg kell említeni, hogy Konti például a napokban tett közzé egy jó kis infógrafikás videót a legnézettebb magyar Twitch csatornákról 2016 és 2023 között. Egy friss fan-made összeállítás célja pedig az volt, hogy bemutassa, mennyit értek a PlayStation Plus Essential játékok 2023-ban.

A grafikon az Egyesült Államokban és Európában megjelent játékokat veszi szemügyre, és összehasonlítja a PlayStation Plus megjelenés előtti árakat a PS Plus Store-ban valaha volt legkisebb árral. Ebből összességében kiderül, hogy hogy jártunk volna anyagi szempontból, ha nem fizetünk elő a PS Plus Essentialra. De az egész nem csak erre jó. Arra is, hogy megnézzük, milyen értékben kapunk friss játékokat a szolgáltatás mellé, vagyis hogy mennyire éri meg nekünk előfizetni erre a szintre.

PlayStation Plus Essential és játékárak

Például Big-Teddy bemutatja, hogy a 2023. novemberi Essential felhozatal kínálta a legkisebb értéket a játékok árait tekintve. Ebben a hónapban az Aliens Fireteam Elite, a Dragon Ball: The Breakers és a Mafia II: Definitive Edition került a kínálatba. Mindhárom játék összesen 79,97 dollárt (jelenlegi árfolyamon kb. 28000 forint) ért, mielőtt a PS Plusba bekerült volna. A legalacsonyabb PS Store áruk összesen 29,97 dollár (kb. 10500 forint) volt.

A játékértékeléseket nem számítva, tehát pusztán az árak alapján 2023 októbere volt a legjobb hónap a PS Plus Essential szinten. A The Callisto Protocol, a Farming Simulator 22 és a Weird West játékok kerültek be. Ezek összesen 159,97 dollárt (kb. 56500 forintot) értek a PS Plus megjelenésük előtt. Legalacsonyabb PS Store áruk összesen 86,47 dollár (kb. 30500 forint) volt.

Árak

Hogy kicsit elemezzük a képet, látható, hogy a grafikon a 2023-ban PlayStation Plus Essential szintre megjelent játékokat mutatja, hónapos lebontásban. Természetesen a decemberben érkező játékékok még nincsenek benne. Az első oszlopban azt láthatjuk, hogy a játékokért mennyit kértek, mielőtt bekerültek volna a PS Plus Essential szolgáltatásba, a második oszlop pedig azt, hogy a PS Store-ban mi volt a legalacsonyabb áruk valaha. Ezeket az árakat össze is adja.

A PlayStation Plus Essential a PS Plus legmagasabb és legdrágább szintje, ami jelenleg Magyarországon 12 hónapra 25.600 forintba kerül. A szolgáltatásban minden hónapban extra ingyen játszható címeket kapunk az alap játékkatalógus mellé. Ahogy látható, idén minden hónapban 3 játék került a szolgáltatásba. Bár az árak elsősorban dollárban vannak megadva, a grafikon az európai árszabásra is vonatkozik, ami nagyjából általában megegyezik (dollár és euró szintjén).

Jól látható, hogy ami a játékok összértékét illeti, valóban a november hónap volt a leggyengébb, függetlenül a játékok minőségétől és megítélésétől. Ezt követte a január. Na most, ha összeadjuk az értékeket, akkor a PS Plus Essential mellé idén 1369,66 dollár, azaz jelenlegi árfolyamon 483.668 forint értékben kaptunk játékokat. Ez az előfizetés előtt megjelent áruk. Ha a Ps Store-ban kapható legalacsonyabb árukat nézzük, akkor összesen 552,91 dollár, vagyis 195.249 forint értékben kaptunk játékokat.

Akármennyire is nőtt meg az elmúlt időszakban a PS Plus ára, jól látható, hogy a legalacsonyabb Store árakat nézve is, 195 ezer forintot spóroltunk azzal, hogy előfizettünk az Essentialra. Ebből persze lejön az előfizetés ára, ami egy évre nézve most kicsivel több mint 25 ezer forintba kerül. Persze a gond az, hogy a szolgáltatásba érkező extra játékokat nem mi választjuk meg.

Kicsivel jobban árnyalva a képet, a grafikon kiválóan rávilágít arra, hogy a Sony mennyi értéket adott hozzá idén a legdrágább előfizetéshez, játékok tekintetében. Nagyon szívesen látnánk hasonló grafikont az Xbox Game Pass előfizetéshez is, hogy össze tudjuk hasonlítani.

Ezt láttad már?

Nagyon kemény – Itt az élőszereplős Yu Yu Hakusho első előzetese

×