Az új technológia a Wi-Fi jeleinek segítségével a falakon keresztül, és a legnagyobb sötétségben is láthatóvá teszi az embereket.

2023. 01. 20. – Egy egészen érdekes, és bizonyos tekintetben félelmetes módszerre jöttek rá a Carnegie Mellon Egyetem kutatói, amellyel Wi-Fi routerek segítségével az épületek falain keresztül is láthatóak és megfigyelhetőek a benn tartózkodó emberek – írta a Vice az arXivon publikált kutatást szemlézve.

A kutatók szerint a szinte mindenhol jelenlévő Wi-Fi jelek bizonyos helyzetekben akár teljesen kiválthatják a normál RGB kamerákat, mivel tökéletesen alkalmasak egy zárt helyiségben lévő személye érzékelésére. A Wi-Fi-s megfigyelőmódszer – mint írták – képes olyan rossz látási viszonyokban (sötétség) vagy teljes takarásban lévő embereket láthatóvá tenni, melyekkel a hagyományos kamerák objektívei már nem boldogulnának.

Ehhez a Facebook mesterséges intelligenciáját fejlesztő szakemberek londoni kutatókkal közösen készített DensePose nevű technológiát használták, ami egy fényképen az emberi test felületén lévő összes pixelt felismeri, majd átalakítja 3D-s objektummá. A kutató erre fejlesztettek ki egy olyan mély és speciális neurális hálózatot, amely a routerek által küldött és fogadott Wi-Fi-jelek fázisát és amplitúdóját az emberi testeken lévő koordinátákra képezi le.

A rendszer dióhéjban ezt a kettőt fésüli egybe, azaz a Wi-Fi által gyűjtött adatokból készít valós időben 3D-s képet és videót. Így tulajdonképpen a router úgy működik, mint egy objektív nélküli kamera.

Nagyjából ezt láthatja az új Wi-Fi-alapú technológia falakon keresztül az emberből

Az ilyesféle technológiák egyébként már elég régóta fejlesztés alatt állnak, ezekkel váltanák le a drágább LiDAR hardvereket:

  • 2013-ban egy MIT-s kutatócsoport kifejlesztett egy nagyon hasonló módszert, ami a mobiltelefon-jelek segítségével lát át a falakon
  • szintén az MIT-n készült az a technológia is még 2018-ban ugyancsak a Wi-Fi segítségével érzékelte egy másik helyiségben lévő személyeket, majd képes volt azok mozgását pálcikafiguraként megjeleníteni.

Azt viszont nem tudni, hogy az ilyen megfigyelésre abszolút tökéletes technológiákat pontosan mire fogják felhasználni, illetve ha rossz kezekbe kerülne, akkor hogyan lehetne védekezni ellene. Elsősorban a kémtevékenységek, a terrorelhárítás, a rendőrség, illetve a hadsereg számára lehet érdekes.

Ezt is olvasd el:

Emlékszel a Windows flipperjátékára? – Ezért került ki az operációs rendszerből

×