Semmi sem tökéletes, de ez a tíz játék meg aztán pláne nem.

2021.02.18 – Egy játék elkészítése nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan elképzelik. Ahhoz, hogy egy játék rendeltetésszerűen működjön, bizony nagyon sok dolognak kell klappolnia, de ahelyett, hogy hosszas és minden részletre kitérő mondatokat kelljen olvasnod, nézd meg inkább kollégánk, Dani videóját a témában. Most viszont legyen elég annyi, hogy bizony a nagy sürgés-forgás közepette simán előfordulhat, hogy itt is meg ott is, de törvényszerűen nem stimmel valami.

Ezeket a hibákat szokás a gamer köznyelvben bugnak nevezni, melyeket rendszerint pár hét, rosszabb esetben pár hónap, ha pedig az a Cyberpunkról van szó, akkor pár év alatt azért javítanak is. Igazából az alábbi tíz emlékezetes bugot összefoglaló listánk szempontjából mindegy is, hogy javítva lettek, avagy sem, a lényeg, hogy a megjelent játékban valamikor ott voltak, vicces, bizarr, vagy netalántán idegesítő, de mindenképp feledhetetlen pillanatokat okozva ezzel.

Lássuk is, miktől meredezhetett a hajunk szála, vagy görbült felfelé a szánk sarka.

1. Assassin’s Creed Unity

A hírhedt AC: Unity. Nem próbálom mentegetni, mert valóban vállalhatatlan állapotban jelent meg annak idején, de el kell ismerni, hogy jócskán a kora előtt járt. Az ambíciónak pedig meg is volt az eredménye, a megjelenésre a játék finoman szólva is optimalizálatlan volt, és brutális bugokkal volt tele. Ezek közül is a leghíresebb az arceltűnős-démonűzős volt. Máig rosszakat álmodok tőle…

Képtalálatok a következőre: assassin's creed unity face bug

2. Fallout: New Vegas

Ha a Unity-től voltak neked is rossz álmaid, akkor a New Vegas fejforgós glitche örökre traumatizál majd. A játék maga egyébként zseniális volt, de ez a jelenet örökre bevésődött mindenki emlékezetébe.

 

3. World of Warcraft

Erről a fiatalabb játékosok csak hallhattak, hiszen már elég régi, 2005-ös a sztori, de mindmáig legendás. Történik ugyanis, hogy az egyik raid boss legyőzése után annak egyik varázslata rajta maradt a játékosokon, ami aztán másodpercenként sebezte őket. A dolog érdekessége azonban az volt, hogy a virtuális fertőzést tovább is adhatták egymásnak a playerek, amitől konkrétan egy járvány alakult ki az mmo-ban. A Blizzard csak egy teljes újraindítással tudta megoldani a problémát, amit nem mellesleg járványügyi szakértők is tanulmányoztak.

 

4. Assassin’ Creed IV: Black Flag

Újabb Assassin’s Creed, újabb bug. Az igazság az, hogy a legnagyobb becsben tartott kalózos AC sem volt mentes a durva bugoktól a megjelenésekor, mégis ódákat zengenek róla a játékosok. A fent látható hiba szerencsére nem tette tönkre az élményt, sőt, egy kicsit talán Davy Jones-nak is érezhettük magunkat tőle.

 

5. Sims 3

Ez valami brutális. A Sims 3 újszülöttjei egészen konkrétan egyik pillanatról a másikra átváltoztak a Dead Space szörnyeivé. Tudom, hogy az anyai szeretet nem ismer határokat, de ezeket a teremtményeket meglátva azonnal előcsapnám a plazmavágót.

 

6. Red Dead Redemption

Na ezt a verdát Xzibit is megirigyelné! Micsoda hidraulika, csak kár, hogy sokra nem megy vele a cowboy. Ha sikerült is elindulni vele, minden esetben SpaceX szerű kilövést eredményezett.

 

7. Skate 3

Nos, lehet erre a játékra megfelelő szavakat találni? Mert nekem jelenleg nagyon nehéz…

 

8. A FIFA-sorozat

Be kell mutatni? Persze, hogy nem! Szinte minden etappal kapunk bőven bugot, régit is meg újat is, csak hogy kerüljön bele valami tartalom.

 

9. Heavy Rain

Mivel nem szeretnék túlzottan spoilerezni, így csak kontextus nélkül írom ide, hogy a játék legdrámaibb jelenetéből a legviccesebb lett, köszönhetően a beragadó kiabálásnak. Szerencsére ezt a PS4-es ramasteredben sem tudták kijavítani…

 

10. Super Mario Bros.

Bizony a Mario is büszkélkedhet jó pár hibával, pedig mindannyiunk emlékezetében a tökéletes játékként él. Nehéz egyet kiemelni, de a legtöbbek szerint az első Mario játék legnagyobb bugja egyértelműen az, amit a videóban 6:55-től kezdődően nézhettek. Ha így jutunk át a pályaválasztó csövekig, akkor a víz alatti pálya teljesíthetetlenné válik, ugyanis mikor a végére érnénk rendre az elejére dob minket vissza. A kiút a végtelen hurokból a halál.

 

+1 a megjelenéskori Cyberpunk 2077, úgy cakkumpakk.

Képtalálatok a következőre: cyberpunk 2077 texture quality

Számodra melyik volt a legemlékezetesebb bug, amivel találkoztál?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Idősgondozó volt, most több millió embert nevettet a budget jelmezeivel

×