10 éve már, hogy a fiatal idősgondozó srác elindította a budget cosplay agymenését, mostanra pedig milliók röhögnek az idióta alkotásain.

2022. 12. 02. – Sokan őszintén nem értik, hogy felnőtt emberek miért járnak el olyan rendezvényekre valamilyen kitalált karakternek BEÖLTÖZVE, mint amilyen mondjuk Magyarországon a MondoCon? (De mondhatnám bármelyik Cont a világon)

A cosplay egy kisebb részét képezi a beöltözés és a felvonulás a helyszínen – bár jellemzően azt hívjuk ennek, a costume play-ből eredendően. Viszont az egészet egy sokkal komolyabb háttérmunka előzi meg, de legalábbis nem csak úgy a semmiből, vagy a jelmezboltból pottyannak a rajongókra ezek a kosztümök. Vannak, akik maguknak készítik el, vannak, akik másoktól, vagy más cosplayerektől rendelik meg, de a lényeg, hogy a mutatvány legkomolyabb része valójában a háttérmunka.

Maga a costume play – kosztümös/jelmezes játék, azaz a cosplay mindössze annyit jelent, hogy az ember megpróbálja a legjobban/leghitelesebben eljátszani az adott fiktív karaktert (vagy bármit), így tulajdonképpen egy művészi performansz, színészet az egész. Sokan szeretnek legalább ezeken az eseményeken a kedvenceik bőrébe bújni, átszellemülni, vagy simán csak olyan emberekkel találkozni, akik hasonlóak, de minimum megegyezik az érdeklődési körük.

De mint mondottam, a cosplay csak egy nagyon pici szeglete a beöltözés és a színészet, a jelmezeket sokszor hihetetlenül kreatív módokon, nem kevés idő és pénz beáldozásával kell elkészíteni. Érthető hát, hogy sokan inkább a profiktól rendelik be a cuccost, akik a Conra biztosan tudják szállítani, minden más esetben félő, hogy a cospplayer kifut az időből, nem készül el időben a ruha, esetleg a kapkodásban, vagy figyelmetlenségből olyan hibákat vét, ami rányomhatja a bélyeget az előadásra is. Az pedig egy katasztrófa lenne.

Kivéve akkor, ha Anucha „Cha” Saengchartnak hívnak!

Az előbbi nevet valószínűleg nem sokan ismerik, pedig az interneten Low Cost Cosplay néven iszonyatos tömegek követik. Anucha pontosan arról lett híres, amit a művészneve is sugalmaz: az olcsó és hihetetlenül gyorsan összehozható jelmezeiről. Szigorúan idézőjelben a jelmez szó, hiszen az esetek többségében nem készíti el a karakterek gúnyáit, vagyis nem nagyon tudna velük kimenni egy nyári vagy őszi MondoConra.

A thaiföldi zseni immáron már 10 éve szórakoztatja a világot a pénztárcabarát ötleteivel, akinek a legelső alkotása a borsókkal és egy lilakáposztával kivitelezett Piccolo jelmez volt még 2013-ban. Az akkoriban idősek otthonában ápolóként dolgozó srác feltöltötte a képet, majd futótűzként hódította meg az ismert internet szinte minden zegét és zugát. Alig akad ember a Földön, aki legalább egy képével ne találkozott volna. Anucha azóta szüntelen látja el kreatív ötleteivel a világot, amit azóta sem tudott senki lemásolni.

Anucha jelenleg több mint 6 millió követővel büszkélkedhet a Facebookon, míg Instagramon közel 2 millióan kíváncsiak a szüntelen érkező agymenéseire. Az oldalait pedig azért is érdemes bekövetni, mert az alábbi hihetetlenül vicces alkotásain túl sokkal több művén visíthatjuk szét a lepedőt, na meg azért is, mert a kommentek között mindig elejt némi kulisszatitkot is.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A világ leggányabb filmes tetoválásaitól tuti lefordulsz a székről | KÉPEK

×