Rengeteg extra szolgáltatást tartalmaznak a Windows Pro változatai. Ez azonban nem mindig jelent egyértelmű előnyt a felhasználóknak.

2023.10.27. – Nincs is annál idegesítőbb érzés, amikor végre összeáll a tökéletes számítógép, ám mégsem hozza az elvárt szintet. A manapság piacra kerülő processzorokat egyszerű alkalmazások nem igazán tudják megizzasztani. Az elmúlt hónapokban azonban rengeteg felhasználó panaszkodott arra, hogy a Windows valamiért lassúnak érződik. Az esetek nagy részében a 11-es operációs rendszer került terítékre, de 10 esetén is előfordulhat. Ezt sem indokolja semmi, hiszen a felhasználók jelentős részénél szépen teszi a dolgát a friss Windows is, ráadásul 2025 után már csak ez lesz támogatott. Jogosan merülhetett fel a kérdés, hogy akkor mégis mi lehet ennek az oka.

A Windows-ból több változat is létezik. Az emberek többsége azonban egyértelműen a „Pro” változat felé húz, akkor is, ha a benne rejlő potenciált ki sem használja. Ezúttal nagy eséllyel épp ez lehet a probléma, hiszen hosszas kutatás után kiderült, hogy az egyik Pro szolgáltatást okolhatjuk a Windows lassulásáért. Szerencsére pillanatok alatt kikapcsolható és ellenőrizhető a probléma, ám könnyen lehet, hogy sokaknál hónapok óta csak félgázzal teszi a dolgát az operációs rendszer.

Mi az a Windows Bitlocker?

A szoftveres titkosítás érezhető - Windows

A szoftveres titkosítás érezhető – Windows

A Windows 11/10 Home természetesen rendelkezik alapvető titkosítással, ám erre vannak már kifinomultabb megoldások. A Pro verziókban megtalálható BitLocker sokkal flexibilis vezérlést és erősebb védelmet nyújt az értékes adataink védelméhez. A Microsoft fiókunkkal is szinkronizál, így akkor sincs nagy baj, ha a gép által kidobott kulcsot elveszítenénk. Ez papíron jól hangzik, ám a szoftveres titkosítás az SSD sebességét és a rendszert is vissza tudja fogni, mely jól leolvasható a fenti képről is. A Windows 10 és 11 Pro friss telepítői sok esetben alapértelmezetten bekapcsolják ezt a funkciót. 

Így ellenőrizheted le

A legegyszerűbb, ha meglátogatjuk a vezérlőpultot, majd a BitLocker szócskára rákeresünk. Ekkor a fentihez hasonló felülettel kell találkoznunk, mely jó esetben azt mutatja, hogy a BitLocker jelenleg nem üzemel egyik meghajtón sem. Amennyiben ON/Bekapcsolt állásokkal találkozunk és nem mi döntöttünk a bekapcsolása mellett, akkor érdemes lehet minél előbb megszüntetni a titkosítást.

Valós út lehetne az is, hogy a szoftveres titkosítás helyett hardveres titkosításra váltunk, ám ezt működő és feltelepített Windows 10 és 11 rendszereknél nem lehet megoldani. Illetve az SSD-k részéről is extra támogatás szükséges ehhez, mely olcsóbb modellek esetében nem is mindig valósul meg. Mindenképp újratelepítés szükséges a művelethez, mely nem biztos, hogy sokaknál opció. A mérések alapján akár 45%-kal is romolhat a Windows teljesítménye a (szoftveres) BitLocker aktiválása után, így különösen nagy baj, hogy mostanában a telepítők alapértelmezetten bekapcsolják. Ha úgy érzed, hogy a rendszer sebessége nem az igazi, mindenképp érdemes lehet leellenőrizni.

A Google leleplezi neked, hogy kamu képpel akarnak-e átverni

×