A napokban zajlik a Pwn2Own hackerverseny. Az első napon a mobiltelefonok is terítékre kerültek, a Samsung és a Xiaomi el is vérzett.

2023.10.25. – Az Apple iOS rendszerét rengeteg kritika éri a zártsága miatt, főleg az androidos felhasználók részéről. Való igaz, hogy rengeteg módosítást nem enged meg a rendszer, ahogy bizony az appok telepítésénél is jóval szigorúbb a konkurenciánál. Az iPhone felhasználók jelentős része azonban éppen ezért teszi le a voksát a gyártó készülékei mellett, hiszen extra biztonságot remélnek. Tökéletes rendszer nincs, ám az Apple és a Pixel telefonok mellett szólhat, hogy a frissítéseket azonnal megkapják.

Éppen ezért lehetnek kritikusak azok a hackerversenyek, ahol a mobiltelefonok sebezhetőségét is vizsgálják. Ezeket ellenőrzött körülmények között teszik meg a hackerek, sőt, a verseny lezárta után közvetlenül a gyártókkal oszthatják meg a tapasztalatokat, észrevételek. A Pwn2Own esemény kimagaslik ezek közül, mely 2007 óta kerül megrendezésre. Kanadából indult a kezdeményezés, ám egy ideje az évenkénti két, netán három konferencia miatt más országokban is találkozhatunk a rendezvénnyel. Éppen a napokban zajlik a Pwn2Own Toronto 2023, melyen máris sikerült megizzasztani több mobiltelefont is, kisebb-nagyobb sikerrel.

Csúnyán leszerepelt a Samsung Galaxy S23 és a Xiaomi 13 Pro

Már az első órákban kiesett két népszerű, csúcstelefon is. Míg az Apple iPhone 14-et és a Google Pixel 7 telefonokon nem sikerült kártékony kódokat futtatni, addig a fenti két készülék esetében már más a helyzet. Mind a Samsung Galaxy S23, mind a Xiaomi 13 Pro feltörése sikeres volt, pillanatok alatt bejutottak a hackerek.

Samsung Galaxy S23 - A törés sikeres volt

Samsung Galaxy S23 – A törés sikeres volt

A Samsung telefonjához fizikai hozzáférés sem kell, elég egyetlen linkre kattintani az ártatlan felhasználónak. Ezt követően a hackerek hozzáférnek az adatokhoz és a programkódok futtatása is gyerekjáték. Mivel a Google Pixel 7 törése nem sikerült, így nagy eséllyel nem androidos problémáról beszélhetünk, hanem OneUI sebezhetőségről. Ez aggasztó lehet, hiszen ebben az esetben nem csak az S23 érintett, hanem a cég összes modern telefonja. Ezek mindegyikét lefrissíteni nem túl egyszerű, de remélhetőleg megbirkózik vele a Samsung. Egy biztos, hogy a hackerek segítő kezet nyújtanak az óriáscégnek.

Forrás: PCFórum

Még több szereplő? – Hatalmas átalakulás előtt áll a PC-piac

×