Egyre biztosabbnak látszik, hogy a WoW világának egyik legjelentősebb faját pont rólunk, magyarokról mintázták a játék készítői. Örülünk?

2023.10.24. – Az mindig érdekes történet, hogy egy új világ hogyan és mi alapján épül fel. A képzelet, mint olyan nem tud valós dolgok nélkül létezni, valamilyen formában ismernünk kell valamit, hogy azt utána a saját szájízünk szerint alakíthassuk. Ott volt például J.R.R. Tolkien, a világ egyik legismertebb fantasy írója. Neki köszönhetjük Középföldét a teljes Gyűrűk Ura mondavilágot. Ő egy teljes tündenyelvet kitalált, viszont nem csak úgy a semmiből kezdte képezni a szavakat és hozzájuk a nyelvtant. Filológusként és nyelvészként pontosan tudta, hogy mi kell ahhoz, hogy egy nyelv életre keljen, így ennek nyomán volt lehetősége nagyot álmodni. A WoW esetében is pontosan ez a helyzet, egy halom mitológiai történet, na meg korábbi mű ihleti Azeroth sokszínű, élettel teli világának fejlődését, alakulását.

Az orkok igazából… magyarok?

Többen úgy vélik, hogy a WoW egyik legjelentősebb fajának, az orkoknak a háttértörténetét a magyar mitológia ihlette. Pár évvel ezelőtt egy részletes Reddit poszt is született ebben a témában, most pedig a TikTokon kezdik ismét felkapni ezt a teóriát.

@turan_explorer The orcs of WoW share a lot of similarities with ancient Hungarian myths. #worldofwarcraft #warcraft #hungary #gaming #hungarian #mythology #videogames #wow #warcraft3 #orc #orcs #blizzard #hungariantiktok #easterneuropean #blizzardentertainment #videogame #gamingtiktok #mmorpg #history #blizzard #fyp #foryou #foryoupage #viral ♬ original sound – Turan Explorer

A legalapvetőbb kapcsolat, amit sokat felvázolnak a WoW orkjai és a magyarok között, az a megnevezésük. Létezik a játékban egy Allied Race variáns, ami a Mag’har Orc nevet viseli. Nos, szerintem ezt senkinek sem kell magyarázni, hogy majdnem pontosan ugyan úgy hangzik, mint maga a „magyar” megnevezés.

wow

A mag’har orkok

Viszont minél lejjebb és lejjebb ereszkedünk a párhuzamosnak vélt mitológia barlangjába, annál több érdekes egybeesést figyelhetünk meg. Ott van például Thrall esete, aki ugye hosszú ideig az orkok vezetője volt. Nos, ő az álmában találkozott egy hollóval, aki irányt mutatott neki, hogy hova vezesse a népét Azerothon belül, hogy megleljék új otthonukat. Ez majdnem teljesen ugyan az a történet, mint amit Emeséről mesélnek a magyarok, ő volt Álmos édesanyja, akinek egy turul madár mondta álmában, hogy fia egy jobb világba fogja vezetni a magyarokat a későbbiekben.

wow

A hét magyar vezér

Az ősmagyarok jurtákban éltek és nomád harcosok voltak, ez szintén igaz a WoW orkjaira. Valamint ott van a hét magyar törzs és hét vezér esete. Nos, a World of Warcraft orkjai esetében is pont hét darab ork törzs található. Véletlen lenne?

Egy biztos, tényleg nagyon hasonló a két mondakör, így egyáltalán nem meglepő, hogy felkapott teória lett ez ismét. Persze azért remélem, hogy szebbek vagyunk a valóságban az orkoknál…

Ezt olvastad már?

Mentsd a dátumot: ekkortól nézhető a Fallout sorozat

×