Rendesen dolgozik az Nvidia RTX 4080, a fejlesztők máris lecserélnék a piacon a modellt. S már sokan azt is sejtik, hogy mi lehet a befutó a helyén.

2023.10.24. – Jelenleg az egyik legjobb kártya a piacon, amit a gépünkbe pakolhatunk, az a GeForce RTX 4080. Persze ez a kijelentés inkább a teljesítményre vonatkozik, ár-érték arányban bőven találni jobbat. Viszont, ha telik rá, egy ilyet a gépházba szerelve hosszú évekig nem kell grafikus kártya frissítésen gondolkodni. Ám, ha ott tart az ember, hogy a lehető legjobbat akarja, talán érdemes lehet egy keveset várni, ugyanis hamarosan érkezik egy „még bivalyabb” kártya. Ez nem lesz más, mint a GeForce RTX 4080 Super.

Sőt, bizonyos kínai fórumpletykák szerint a Super megjelenése a sima 4080-as gyártásának végét is jelentheti. Sokan úgy tudják, hogy a viszonteladók elkezdték felhalmozni a GeForce RTX 4080 készleteket, ugyanis ha leáll a gyártásuk, nem lesz mivel kiszolgálni a vásárlók igényeit. Ez természetesen az árcédulának sem tesz jót, ami így még magasabbra szökhet.

Mennyire szuper a Super?

A GeForce RTX 4080 Super egyébként egy hidat hivatott képezni az RTX 4080 és RTX 4090 között. A GeForce RTX 4080 16 gigás GDDR6X memóriája sok esetben nem tűnt elégnek, így a szakértők ezen a téren javulást várnak a Super esetében. Jó eséllyel az új kártya 20 gigás memóriával lesz felszerelve.

Ez azt jelentené, hogy egy szintre kerülne a nagy rivális Radeon RX 7900 XT kártyával, már ha a memória alapján hasonlítjuk őket össze. A Super interface szintjén is szintet léphet, ha pedig így lesz, gyorsabban fog tudni kommunikálni a GPU a fedélzeti memóriával. A sima 4080 246-bites memory bust tudhatott a magénak, a piaci pletykák szerint a Super ezzel szemben már 320-bitet fog pörgetni.

rtx 4080

Persze itt most dobálózunk a nagy számokkal és szakkifejezésekkel, de mit jelenthet ez a gyakorlatban? Nos, a szakértők mindent összevetve 7%-os átviteli sebesség (bandwidth) javulást várnak összesen a 4080-as és a 4080 Super között. Ez azért nem az a szám, ami miatt a falhoz érdemes vágni a sima 4080-at, ha már van egy otthon.

Árakról még nem beszélt az Nvidia, viszont figyelembe véve azt, hogy az RTX 4080-nak körülbelül 440 ezer forint az ajánlott fogyasztói értéke, ezt az új kártyát 480-500 környékére lőnénk be.

Ezt olvastad már?

Nagyon várjuk: 8 kihagyhatatlan, új videojáték, ami novemberben érkezik

×