Egy ismert csomagküldő szolgálat nevében szerezte meg a sértettek bankkártyaadatait, most Debrecenben pénzfelvétel közben kapták el.

2023.1024. – Az elmúlt években mi is rendszeresen beszámoltunk olyan esetekről, amikor SMS-ben kapott linkkel szeretnének csalók pénzt szerezni. Az adathalász SMS-ek az elmúlt időszakban nagyon elterjedtek, és sajnos a figyelmeztetések ellenére így is sokan áldozatul esnek. A legtöbb esetben egy ismert cég vagy csomagküldő szolgálat nevében kapunk SMS-t, amiben arra kérnek, hogy kattintsunk a linkre, és adjuk meg adatainkat. A látszólag jól felépített linkek azonban csak azt a célt szolgálják, hogy ellopják az adatainkat, legtöbbször bankkártya-információkat.

Így tett a rendőrség szerint egy ukrán állampolgár is, akit nemrég kaptak el Debrecenben.

SMS-csaló

A Police.hu közleménye szerint a Mátrix Projekt égisze alatt folyik a nyomozás egy ukrán fiatalemberrel szemben Debrecenben, aki egy ismert csomagküldő szolgálat nevében szerezte meg a sértettek bankkártyaadatait. A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozóinak komoly célja, hogy az ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeket visszaszorítsa és felszámolja. Nemrég látókörükbe került egy 19 éves ukrán férfi, aki gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött SMS-eket olyan linkkel, amire ha a jóhiszemű vásárló rákattint, akkor minden bankkártyaadata hozzáférhetővé válik.

Adathalász SMS példa

Adathalász SMS példa

A fiatalember épp egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forintot egyik áldozata bankszámlájáról 2023. augusztus 16-án, amikor a rendőrök elfogták. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kell felelnie. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt.

A rendőrség szerint a sértettek száma elérte a hatvanat, de a gyanú szerint ez nem a végleges adat.

A rendőrség emellett persze felhívja mindenki figyelmét, hogy ne kattintsunk SMS-ben érkező, ismeretlen eredetű linkekre. Amennyiben csomagküldőtől érkezik SMS, gondoljuk végig, hogy rendeltünk-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban várunk-e tájékoztatást! Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissuk meg az üzenetet, ha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, amelytől a megrendelt terméket várjuk! Más esetben töröljük az SMS-t és ne kattintsunk a linkre.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat találsz a Kiberpajzs oldalán.

Borítókép: Csomor Ádám | Forrás: Népszava

Ezt láttad?

PlayStation játéknak még sose jött össze: ekkora siker a Spider-Man 2

×