A telefon az új cumi, de hosszú távú károkat okoz, ha a szülők engednek a hisztinek, és a gyereknek adják a készüléket, csak fogja már be!

2022. 12. 27. – Bárkinek ismerős lehet a szitu: a gyerek sírva könyörög (majd követel) egy mobiltelefont, hogy megnézzen „CSAK EGY RÉÉÉSZT” a kedvenc meséjéből, vagy játsszon „CSAK EGY KICSIIIIT” valamelyik játékkal, ami eleve egy korábbi rohama miatt lett telepítve. Láttad már ezt a helyzetet, családban, barátoknál, az utcán, a boltban, a metrón – szerencsétlenebb esetben otthon. De az biztos, hogy egy sor alkalmat tudsz felidézni.

Itt a baj.

A Michigani Egyetem tudósait érdekelni kezdte a mára tömegessé vált jelenség, hiszen bármiféle előzetes ismeret nélkül gyanús: nincs rendjén, ha enerváltan a gyerek kezébe nyomjuk a készüléket. Persze nyerünk 10-20 perc csendet, de nem éri meg az árat, amit a kicsi fog megfizetni – akár évekkel később.

Forrás: CC0 Public Domain, Medical Xpress

A vizsgálat eredményeit a JAMA Network-on megjelent tanulmány alapján a HVG szemlézte. A tudósok 422 szülőt és ugyanennyi 3-5 éves gyereket vontak be a kutatásba. Először felmérték, kiknél jelentkezik a megnyugtatás eszközeként az okostelefon, majd megfigyelték a kicsik viselkedését, és arra jutottak, hogy a figyelmük digitális lekötése később érzelmi instabilitást eredményez.

A hullámzó kedélyállapot legegyértelműbb jelei a szomorúság és az izgalmi állapot közötti gyors váltások, a hangulatingadozás és a fokozott impulzivitás.

Azt persze a tanulmány és a cikk sem állítja, hogy egyszerű lesz, de tény: bármi áron el kell érni, hogy a digitális eszközök ne váljanak a megnyugtatás eszközévé. Ha a kicsi követeli a telefont, sőt, akár dührohamot kap érte, akkor a haragját valamilyen fizikai mozgással vezesse le, például püfölje bele egy párnába. A tudósok egyébként a téma kornak megfelelő szintű, alapos átbeszélését, vagy az érzelmi állapot színekkel történő kifejezését is megfelelő megoldásnak tartják. A lényeg: el kell érni, hogy a gyerek jobban értse önmagát, ezáltal megtanulja kezelni az érzelmeit.

És ezzel mindenki jobban jár.

Az 5 legsokkolóbb dolog a YouTube-on, amitől kiakadhat egy gyerek

×