Vajon pontosan hogyan nézne ki a valóságban egy elszabadult zombijárvány? Megtörténhet-e egyáltalán?

2022. 12. 12. – A gamerek egy igen jelentős része egészen biztosan nem esne kétségbe, ha mondjuk maholnap hirtelen kitörne egy zombijárvány, ami pillanatok alatt lesöpri a modern civilizációt az asztalról. Sok gamer már jól tudja, hogy ebben az esetben pontosan mit és hogyan kell csinálni, sőt, sokan akadnak, akik egyenesen tűkön ülve várják már a valószínűleg és remélhetőleg soha be nem következő katasztrófát.

Pedig néhányan már kezdhettek reménykedni, amikor néhány 2022-ben  előbb a TikTokon, majd más közösségi oldalakon is elkezdett terjedni a kínai zombijárvány híre. Az egész egy videóból indult, amiben egy férfi félelmetes módon felkel a hullaházban, majd a hideg tálcáról leszállva megpróbál elbotorkálni. Az esetről a Rakéta.hu már megállapította, hogy minden bizonnyal butaság, most azonban, amikor európai kutatók a zombikról neveztek el egy permafrosztból feltámasztott vírust, sokan ismét belelendülhetnek a világvége várásba.

Egy éve ugyanis egy tudóscsapat új életre hívott egy több mint 48.000 éves „zombivírust”, amit a Szibériai permafrosztban találtak.

Szibéria egyes területeiről fontos tudni, hogy évezredek, a jégkorszak óta fagy borítja, a globális felmelegedés miatt azonban – a sarkvidékhez hasonlóan – itt is egyre inkább emelkedik az átlaghőmérséklet. Ez viszont azért is nagy probléma, mert az ősi jég, a fagyott talaj olyan baktériumokat és vírusokat konzervál, melyekhez az emberi immunrendszernek nem volt lehetősége alkalmazkodni, azaz sokkal súlyosabb járványokat hozhatnak, mint azt bármikor el tudnánk képzelni.

A kutatók ezért aktívan figyelik és vizsgálják ezeket a térségeket, ha pedig találnak valamit, azt megpróbálják meg- és kiismerni, hiszen ez a tudás még jól jöhet, amikor ránk szabadul valami a jégpáncélból. A most meglelt több tízezer éves zombivírus is ilyen, ami pedig még érdekesebbé teszi, hogy több társával ellentétben a hosszú hibernáció után is tökéletesen életképes.

Megijedni szerencsére nem kell, ez a zombivírus ugyanis embert nem, csak amőbát képes megfertőzni, és a kutatók szerint soha nem is lesz ránk veszélyes.

Legalábbis ez az egy vírus. A permafroszt viszont nem tudjuk mit rejt, és mint a tudósok is rámutattak már többször, a DNS, azaz az állatot/embert fertőző vírusok is kimutathatóak a fagyott területeken. A sarkvidéki permafroszt közvetlen közelében pedig körülbelül 5 millió ember él, akik a bolygó egyre inkább kimutatható felmelegedésével potenciális célpontjaivá válhatnak ezeknek az ősi kórokozóknak, melyek aztán szupergyorsasággal terjednek szét az egész világon.

De vajon mi történne akkor, ha egy embert is átfertőző zombivírus olvadna ki, és tényleg eljönne a zombivilágvége? Olyan lenne, mint a Z Világháború, vagy inkább mint a The Walking Dead? Esetleg jobban hasonlítana a The Last of Us-hoz?

Gyorsan szögezzük le, hogy szinte semmi esély nincsen arra, hogy kitörjön egy olyan zombijárvány, ami az embert egy két lábon járó húszsákká változtassa. Olyan vírus vagy baktérium ugyanis nem létezik, amelyik újra mozgásra képes bírni egy emberi testet, pláne nem egy rég halott, már bomlásnak indultat.

Olyan viszont már valószínűbb, hogy akad, ami megváltoztatja a fertőzött viselkedését, adott esetben agresszívvá teszi a hordozót. Ilyet pedig ismerünk is, a veszettség rég itt van velünk, tudunk is ellene védekezni. Viszont ettől a vírustól sem fogjuk sorra harapdálni egymást, az ember általában – oltás elmaradásakor – simán belehal a fertőzésbe – bár enyhébb változást a viselkedésben ezért megfigyelhetünk.

A veszettség a központi idegrendszert veszi célpontba, ami az állatoknál szélsőséges viselkedést eredményez, addig az embernél szorongásos állapotokat, zavartságot, részleges bénulást, hallucinációkat és víziszonyt idézhet elő.

Ebből kiindulva pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a permafroszt vagy az Anktartika olvadásával egy olyan ősi betegség is felütheti a fejét, ami hasonló, esetleg jóval drasztikusabb módon képes lehet megváltoztatni a fertőzött viselkedését. Ebben az esetben kétfélét jósolhatunk:

  • egy passzív, szorongó állapotot kiváltót
  • és egy jóval aktívabb, agresszív és/vagy a skizofréniához hasonló állapotot kiváltót.

Az előbbit sokkal könnyebb lenne kezelni, a fertőzötteket is hatékonyabban lehetne elkülöníteni, míg utóbbi forgatókönyv sokkal súlyosabb lefolyású volna. Jó hír viszont, hogy a gyakorlatban egyik sem lenne pontosan olyan, mint a zombifilmekben, senkiből nem válna élőhalott, mivel a legtöbb fertőzés halállal végződne. Ebből következik, hogy megfelelő óvintézkedésekkel és szeparációval átvészelhető.

De sajnos van még más is!

Nem csak kórokozók képesek megváltoztatni a gazdatest viselkedését, hanem a Sordariomycetes osztályának Hypocreales rendjének az Ophiocordycipitaceae családjába tartozó Ophiocordyceps nevű gomba is, amit sokan a The Last of Us játékból és sorozatból ismerhetnek. Ez a gomba tényleg létezik, és bár a játékban eléggé eltúlozták a képességeit, az való igaz, hogy akiben, pontosabban inkább amiben gyökeret ver, afölött rövid úton át is veszi az irányítást.

Az Ophiocordyceps viszont csak a hangyával képes ilyesmit tenni, de még belőlük sem lesz csoszogó, kattogással denevér módjára közlekedő és vadászó horrorlény. A gomba számára ugyanis a gazdatest csak amolyan termőföldként szolgál: amint átvette az irányítást, majd kinőtt a fejből, felmászik egy magas növényre, majd onnan próbálja terjeszteni a spóráit. Emberre semmilyen mértékben nem veszélyes, sőt! Az Ophiocordyceps különböző fajtáit egy ideje már vizsgálják, ugyanis mint kiderült, remekül használható élelmiszerekhez, termesztéshez, de még természetes színezékként is kiválóan hasznosítható.

Viszont hipotetikusan nem zárható ki, hogy laboratóriumi körülmények között létre lehetne hozni a gombafajnak egy emberre is halálos változatát, bár a viselkedését akkor sem valószínű, hogy komolyan módosítani tudnák. Azaz nem valószínű, hogy őrjöngő szörnyekké változnánk, de mivel az emberi agy jóval komplexebb, mint egy hangyáé, nem zárható ki semmi.

Valószínűbb azonban, hogy szörnyű kínok közepette néhány napon belül meghalnánk, majd a koponya résein (a szemen, szájon, orron és fülön) keresztül megpróbálna utat törni magának a gomba.

Szóval még ha irtózatosan kicsi rá az esély, de egyáltalán nem zárható ki, hogy valamikor a jövőben tényleg felüti a fejét valamiféle zombivírus-járvány, az azonban egyáltalán nem olyan lenne, mint a filmekben és a játékokban. Nem kellene felfegyverkeznünk magunkat, maximum csak megfelelő száj- és arcmaszkkal, némi fertőtlenítővel és szappannal, esetleg betárazni egy kicsit tartós élelemből.

Persze sokan nem pont így képzelik a zombi-apokalipszist, de a valódi túléléshez nem egy AK-47-es vagy egy sokkolóval felturbózott katana lesz a kulcs, hanem a megfelelő higiénia. Ha pedig nem szívesen szabadítanánk magunkra ismeretlen, előre megjósolhatatlan járványokat okozó mikrobákat, akkor mihamarabb érdemes volna változtatni az életmódunkon.

via – Newsweek, IFL Science, Wikipédia

Ezt is olvasd el:

Vissza 1800-ba? – Mi történne az internettel egy erősebb napkitörés után?

Ha viszont jobban érdekel a sci-fi, akkor ez neked szól:

Mi történne, ha fejest ugranál egy fekete lyukba?

 

 

 

×