Az online profilunk és digitális cuccaink hasonlóképp hagyhatjuk örökül, mint a valódi tárgyainkat, csak egy picit más a menete.

2021. 11. 02. – Remélhetőleg azért sok fiatalt még nem érint a téma, mindenesetre egészen érdekes tény, hogy a nagyjából 20 éve exponenciálisan fejlődő digitális tér mára már életünk, de inkább a hétköznapjaink egyik legfontosabb színterévé nőtte ki magát.

A digitális térben pedig rendezhetünk különféle előfizetésekkel, tartalmakkal, képekkel, videókkal, könyvekkel, játékokkal stb. stb., míg a közösségi portálokon tulajdonképpen az egész életünk visszakövethető. Ezért hát egyáltalán nem buta kérdés, hogy ha történik velünk valami tragédia, vagy szimplán csak öregségben elhunyunk, akkor mi lesz a digitális javainkkal, és kvázi életünk egy történetével és az adatainkkal. Ennek járt utána az Index egy egészen érdekes cikkében.

Google

Ha Androidos telefonunk van, vagy szimplán csak sokat használjuk a keresőt, akkor a már nem csak keresőóriás bizony nagyon sok dolgot tudhat rólunk. Tárolja például a fotóinkat, videóinkat, dokumentumokat, táblázatokat, tudja mikor és merre jártunk,milyen híreket olvastunk, a Google Maps-en található vállalkozásunk is ezen keresztül működik, de sokan az emailezést és a fizetést is a Google eszközeivel intézik, a Youtube-ról már nem is beszélve.

A vállalat ennek rendje és módja szerint már 2013. óta üzemeltet kifejezetten az inaktív profilok kezelésére kitalált szolgáltatást, melyen keresztül egy elhalálozás esetén átruházható az örökösre az érintett fiók.

Facebook

Mint azt a nagy Facebook leállások is remekül példázzák, sokan tényleg azt gondolják, hogy a közösségi portál egyenlő az internettel. Mondjuk ez egyáltalán nem is csoda, hiszen a Facebook az internet által gyakran használt szolgáltatásokba már integrálva van, vagyis azzal a profilunkkal beléphetünk szinte bárhova. Ezért aki minden nap használja az oldalt, és ha tényleg mindennel összeköttetésben van, akkor a Google account mellett az egyik legfontosabb digitális dolog, ami fölött rendelkezhetünk.

Először, amikor még kevésbé meghatározó volt az oldal még csak szimplán törölték az elhunyt profilját, ezt váltotta később az emlékoldallá nyilvánítás (természetesen bizonyítékok mellett), 2015 óta viszont a felhasználók a beállítások között kijelölhetnek egy örököst, de dönthetnek akár a törlés mellett is.

Twitter

A Twitter talán az egyik leghagyományosabb a közösségi oldalak közül, mivel itt csak az emlékoldallá nyilvánítás és a teljes törlés között lehet választani. Bárhogyan is döntsünk, a fotóink itt szinte biztosan törlésre fognak kerülni.

Digitális végrendelkezés

A digitális térben létező cégek egyre komolyabban kezdik venni a digitális végrendelkezést, így már lassacskán minden jelentős – fentebb említett – oldalon ki tudunk jelölni örököst. Viszont ezeken túl is vannak lehetőségeink. Vannak például az Ironkey-nek nevezett eszköz, melyen bizalmas információkat, felhasználóneveket és jelszavakat is tárolhatunk. ezt pedig hagyományos módon hagyhatjuk örökül, így tényleg csak az férhet hozzá a dolgainkhoz, akire azt bízzuk.

Ezen túl pedig vannak a jelszómegőrzők, melyek olykor-olykor visszaigazolást kérnek tőlünk emailben. Ha erre nem válaszol az illető, akkor értesíti a kijelölt rokont, és megfelelő dokumentumok felmutatása esetében odaadják neki az össze általuk őrzött hozzáférést – legyen az a Steam, az Epic Games, a PS, vagy Xbox profilunk.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Tényleg egy szimulációban élünk? Ezért tűnik abszurdnak a világ

×