Manapság inkább a videojátékokból készül sorozat, de nem volt ez mindig így. Volt idő, amikor a jól teljesítő sorozatokból készítettek videojátékot, remélve, hogy az adaptációval meg tudják majd lovagolni a sikert. ezúttal ezekből szedtünk össze kilencet, amelyek létezéséről valószínűleg még csak nem is tudtál.

1. 24: The Game

A 2000-es évek egyik legnagyobb slágere volt a 24, ami egészen újszerű módon közelítette meg az akkoriban elég népszerű krimi műfaját. Azt viszont már csak nagyon kevesen tudják, hogy 2006-ban PS2-re készült egy 24 játékadaptáció is, ami bár csak egy középszerű nézd a hátam lövölde volt, aminek a játékmenete is eléggé elavult volt már akkoriban, de a rajongók kifejezetten jó élményekkel állhattak fel előle. ennek oka, hogy maga a történet remek volt (még BAFTA-díjra is jelölték), a karaktereket pedig a valódi színészek szólaltatták meg.

2. Criminal Minds (Gyilkos elmék)

A Gyilkos elmék szintén a 2000-es évek szülöttje, ami szintén rendhagyóan közelítette meg a krimi fogalmát. A sorozat végül akkora siker lett, hogy csak 15 évvel később, 2020-ban ért véget, ez idő alatt pedig még egy videojátékot is megélt. Bár ne tette volna.

A Gyilkos elmék-játék ugyanis egy katasztrofális hülyeség, egy teljesen irreleváns minijátékokkal teletűzdelt logikai kalandjáték lenne, de annak is borzalmasan gyatra. Bár néhányak szerint szórakoztató, én ezt nehezen hiszem, ezt még a 2012-es megjelenésekor is nemcsak kár volt elindítani, hanem még elkészíteni is.

3. Desperate Housewives: The Game (Született feleségek)

A Született feleségeket szokás női thrillernek is nevezni, ez valójában egyáltalán nem igaz. A mézes-mázas felszín alatt ugyanis egy elég sötét pszicho-thriler lakozik, amit a mai napig bátran lehet bárkinek ajánlani. Nos, nem úgy, mint a belőle készült játékot, ami egészen konkrétan egy pofátlan The Sims-klón.

Hogy mégis kinek jutott eszébe az ABC vezetőségében egy ilyen játékkal még tovább mélyíteni a sorozat körüli sztereotípiát, azt nem tudni. A legelvetemültebb rajongókon túl nem sok örömöt találni ebben a cuccban, ami két évvel a The Sims 2 megjelenése után is csak egy bazári, átskinezett másolat érzetét kelti.

4. Home Improvement: Power Tool Pursuit! (Házi barkács)

Lövésem sincs, hogy ez a sorozat mennyire volt népszerű Magyarországon, mert én is csak a lista összeállításakor bukkantam rá. Pedig elvileg a Comedy Central is nyomatta 2009-től kezdve, igaz eléggé megkésve, Amerikában ugyanis 8 évadot követően akkor már 10 éve befejeződött.

De igazából mindegy is, hogy a szitkom mekkorát ment itthon, a SNES-re készült játékról egészen biztosan lecsúszott az összes rajongó. Pedig ez egy érdekes és kellően egyedi program lett, ami ugyan nem sokban mutat újat a korszak akció-platformereihez képest, de a játékosok még akkor sem csalódtak benne nagyot, ha amúgy az alapanyagot még csak nem is ismerik.

5. Lost: Via Domus

A Lost volt a 2000-es évek legnagyobb sorozat sikere. Alig találtál embert, aki ne függött volna a repülőszerencsétlenség túlélőinek misztikus kalandján, így evidensnek tűnhetett, hogy a sikert meglovagolandó videojáték készüljön belőle.

Az adaptációt a Ubisoft készítette, aminek egyetlen szerencséje, hogy a sorozat írói is besegítettek a fejlesztésbe. A stáb azért döntött úgy, hogy inkább ők jegyezzék a játék sztoriját, mert azt akarták, hogy tökéletesen illeszkedjen a sorozatba, kvázi kiegészítve azt. Nos, végül ez lett a Lost: Via Domus egyetlen értékelhető része is, maga a program egy katasztrofális katyvasz lett. Kár érte, mert egyébként nem nézett ki olyan nagyon rosszul 2008-ban, illetve csak a történet miatt bőven volt benne potenciál.

6. Prison Break: the Conspiracy (A Szökés)

A Szökés rögtön az első évaddal kultsorozattá vált, amit minden idők legjobbjai között emlegetnek. A Scofield tesók börtönből való szabadulásán milliók izgultak, és mivel a felütés és a szetting is ordított egy játékért, így végül megbíztak egy fejlesztőcsapatot az adaptálással.

A stúdió tulajdonképpen hasonlóban gondolkozott, mint amilyen a The Way Out is lett, annyi különbséggel, hogy a Prison Break: The Conspiracy végig a börtönben játszódik. A sorozat sejtelmes, nyomozós, összeesküvés-elméletes hangulatát is megpróbálták átültetni, majd egyszer csak tönkrement a feljesztőcég, és bezártak.

A projektet ezután egy egészen aprócska szlovén csapatnak passzolták le, ami 2010-ben fejezte be a játékot. Csak hát már megint minek? A Szökés-játék bár próbált újítani a sztoriban azzal, hogy nem Michaelt tette meg főhősének, de szinte semmi sem működött benne.

7. Buffy, the Vampire Slayer (Buffy, a vámpírok réme)

A Buffy, a vámpírok rémét talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen a Bosszúállókat is összeterelő Joss Whedon a világ egyik legkultikusabb misztikus sorozatát alkotta meg benne. A Buffy-univerzum pedig tényleg adja magát egy játékhoz, és mivel a törzsközönség geek arcokból állt, így több is készült belőle.

Az első még csak egy sima oldalnézetes akció volt, míg a 2002-es azonos című Xbox-exkluzív adaptáció már pontosan olyan volt, amilyet a rajongók megérdemeltek. Egy külső nézetes tisztes akciójáték, ami nagyszerűen dolgozta fel az alapanyagot, de mivel csak a Microsoft új konzoljára jelent meg, sokan talán nem is játszottak vele. Ez pedig azért szomorú, mert tényleg egy kiváló játék lett. Egy évvel később jött is a következő Buffy-játék, ami bár hasonló receptre épült, és több platformra is megjelent, csak mérsékelt sikert ért el.

8. House, M.D. (Dr. House)

Hugh Laurie által megformált drogfüggő orvoszsenit nem sokaknak kell bemutatni, hiszen hazánkban is agyba-főbe sugározták a tévéadók. A játékot már annál inkább, ami hatalmas szerencse, mert elmondhatatlanul borzalmas. Nagyjából hasonlóra kell számítani, mint a Gyilkos elmék játéknál, vagyis az egész nem több egy csomó irreális hülyeséggel teletömött pénznyelőnél.

9. The Sopranos: Road to Respect

A Maffiózók volt az a tartalom, ami igazán beindította az HBO házon belüli sorozatgyártását, és nagyjából belőtte az elvárható minőséget is. A Trónok harca előtt szinte minden rekordot megdöntött, hihetetlen kritikai siker lett, és a nézők is imádták. Nyilván készült is belőle egy videojáték.

A The Sopranos: Road to Respect címre keresztelt játék azonban már messziről bűzlött. Egyrészt 2006-ban, pont az utolsó évad előtt jelent meg, de csak PS2-re, ami azért is érthetetlen, mert akkor érkezett a PS3, míg az Xbox 360 már egy éve piacon volt. Ennek megfelelően úgy is nézett ki: a korhoz képest borzalmasan. Másrészt egy olyan csapat csinálta, ami soha, egyetlen jó alkotást sem tudott felmutatni – sem előtte, sem utána. Sőt, a fejlesztők szinte csak összecsapott filmadaptációkat szállított, melyek többszöri ránézésre sem tűnnek pénznyelőnél többnek.

És bizony a Maffiózók-játék sem lett ennél sokkal több. A Road to Respect egy kezdetleges GTA-klón volt, autók, normális játékmenet, és élvezhető történet nélkül. Majdnem olyan, mint amilyen a The Godfather játékadaptáció lett, csak még annál is sokkal szörnyűbb. A Maffiózókból készült förmedvényt mindenki távolról csodálja csak!

Na és te tudsz még sorozatokból készült videojátékokat? Bővítsd a listát egy kommenttel!

Ezt is érdemes elolvasnod:

 

 

 

×