Manapság az Nvidia és AMD párosához becsatlakozott az Intel felhozatal is. Vannak olyan területek, ahol utolérhetetlen a zöld óriás.

2023.10.10. – Az AMD vs. Nvidia vita soha nem érhet véget, lassan pedig az Intel is becsatlakozik a duó mellé. Valójában pedig nincs is értelme az ilyen jellegű összehasonlításoknak, hiszen mindegyik gyártó másban jó. Ezúttal azt vesézzük ki, hogy az Nvidia miben jobb kérdés nélkül az Intel és AMD kártyáihoz képest. Lehetséges, hogy sok potenciális vásárlónál nem is számítanak ezek a szempontok, míg másoknál éppen ezek dönthetnek a termék sorsáról. Az AMD és Intel is hasonló módon bemutatásra kerül majd, az azonban kétségtelen, hogy a Steam statisztikái szerint az Nvidia kártyái a legnépszerűbbek továbbra is. A DigitalTrends össze is gyűjtötte, hogy mely kategóriában a legerősebbek a zöld óriáscég modelljei.

A maximális teljesítmény

Ha a felső kategóriából szeretnénk válogatni, akkor a cégnek nincs ellenfele. Az AMD ezt elismerte maga is, állításuk szerint meg sem próbálják utolérni az RTX 4090 erejét. Az Nvidia kikerülhetetlen szereplő tehát, ha a cél az adott generáció legerősebb példányainak megvásárlása. Ez magában foglalhatja az egyszerű maximalistákat, de azokat is, akik a videokártyához köthető munkával keresik a pénzüket. Ők nem fogják sajnálni az extra felárat a legjobb teljesítményért, ha közben sokat segít 3D munkáknál vagy renderelésnél.

DLSS – Az Nvidia egyik legjobb megoldása

Az Nvidia DLSS az RTX kártyák bevezetésével jelent meg a játékokban, gyakorlatilag egy AI-val felturbózott dinamikus/csökkentett felbontásról beszélünk. A játék a képkockákat a natív (-ez a monitorunk felbontása-) felbontáshoz képest alacsonyabb értékkel számolja ki, de az Nvidia mérnökei által kifejlesztett mesterséges intelligencia olyan szinten feljavítja, hogy szinte észrevétlenül tárul a szemünk elé a látvány. Mindeközben persze kellemesebb FPS értékeket érünk el, hiszen alacsonyabb felbontáson számolt csak a videokártyánk. Az AMD ezzel nem igazán tud versenyezni, az FSR 2 láthatóan rosszabb képet ad, mint a DLSS. Úton van azonban az FSR harmadik verziója, annak megjelenése és kipróbálása érdemes lehet majd visszatérni ehhez a kérdéshez.

Ray Tracing

Elérkeztünk ahhoz a kategóriához, mely igazán megoszthatja a közösséget. A játékosok egy jelentős részét nem izgatja a valós idejű, hardveresen gyorsított sugárkövetés. Mások azonban éppen emiatt tennék le a voksukat az Nvidia mellett. Egy biztos, hogy a cég kártyái magasan verik a mezőnyt, nem túlzás azt mondani, hogy a többiek akár egy teljes generációs lemaradásban is lehetnek.

AI és produktivitás

Ismételten egy olyan területhez érkeztünk, mely sokak számára fontos lehet, míg mások számára teljesen érdektelen. Az Nvidia kártyákra pakolt AI/ML magok bizony szintén kiemelkednek a mezőnyből. Az Nvidia már akkor is komolyan vette a mesterséges intelligenciát, amikor a többiek még csak tapogatóztak. 2023-ra éppen ezért elképesztő előnnyel rendelkeznek, minden valamire való, AI-val foglalkozó cég vagy felhasználó az Nvidia mellett teszi le a voksát. Az AMD és Intel is próbálkozik saját megoldásokkal, ám nehéz elképzelni, hogy leküzdenék az utóbbi években felgyülemlett fejlesztésbeli hátrányokat.

VR

Szintén egy megosztó szempont. Az azonban vitathatatlan, hogy akik VR szemüvegben gondolkodnak azok Nvidia kártyával rendelkeznek vagy Nvidia kártyát vesznek. Még az elmúlt időszakban is rengeteg panasz érte az AMD kártyáit a VR teljesítménnyel kapcsolatban, az Intel pedig nemes egyszerűséggel még nem pozicionált kártyát abba a szegmensbe, ahol komolyan lehetne venni ilyen téren. Az Nvidia azonban majdnem tett arról, hogy ne így legyen, hiszen kifejezetten kevés VRAM-mal látta el a kártyáit. A szerencséjük, hogy az AMD és Windows driver problémáinak köszönhetően továbbra is meginoghatatlan szereplői a VR összeállításoknak. Remélhetőleg az RTX 50 szériában már a videomemóriát sem spórolják le.

A fenti 5 kategóriában tehát az Nvidia győzedelmeskedik, hamarosan pedig az AMD és az Intel erősségeit is megismerhetjük egy-egy bejegyzés formájában. 

Új Nvidia csúcskártya érkezhet hamarosan a boltok polcaira

×