Tetőfokára hág a nosztalgia azzal a játékkal, ami 46 évvel ezelőtt már nem tudott megjelenni az Atari ikonikus konzoljára. Most eljött az idő.

2023.10.10. – Túl sok mindent nem vár az ember egy szottyos őszi kedd délelőttől. Legyen kávé, induljon a nap – az ember kis világában túl sok különleges dolog aligha történik ma. Erre az Atari „atomot dob az állóvízbe” azzal, hogy vadonatúj játékot ad ki egy 46 éves játékkonzol-konstrukcióhoz.

Forrás: Racketboy

Az Atari 2600-at eredetileg 1977-ben adták ki, és a korábbi konzoloktól eltérően lehetővé tette a játékosok számára, hogy cseréljék benne a játékokat. Ez ma már szinte értelmezhetetlen módon azt jelentette, hogy nem kellett minden egyes game-ért teljesen új konzolt venni. Elég volt egy kis kazetta, aminek a cseréjével teljesen új élmények várták az embert. Furcsának tűnik, hogy ez mekkora dolog volt, de a régi gamerek bizony földre borultak érte. Az Atari lényegében megalapozta az otthoni videojátékozás kultúráját, olyan címekkel, mint a Space Invaders, a Pac-Man és a Donkey Kong.

Ma az Atari 2600 a retro vonzerőt élvező játékosok és a gyűjtők egyik kedvence, hiszen nem egyszerűen játékkonzol, hanem egy korszak legendás lenyomata. Nem véletlenül adtak ki belőle nemrég egy modernebb elektronikával szerelt változatot. Az új játék is erre a platformra jelenik meg.

Ezt az új game-et dobta piacra az Atari

A játék, annak ellenére, hogy tényleg tök új, nem ismeretlen a retro iránt érdeklődő gamereknek, hiszen hallhattak már róla. Ez a Save Mary, amiről az Atari oldala azt írja, a játékpiac 1983-as összeomlásának áldozata. Egy olyan játék, amit a piac telítettsége és az alacsony minőségű játékok miatt visszaesett érdeklődés, meg a 2600 életciklusának lejárta okán nem adtak ki – hiába készültek el vele a fejlesztők. Most viszont eljött az idő. Meglovagolva a konzolt övező nosztalgiát, a Save Mary a hagyományos, cserélhető kártyás formában végre piacra kerül.

Tod Frye játékának lényege, hogy Mary figurájának különböző platformokat kell építeni ahhoz, hogy átjusson az előtte elterülő hatalmas kanyonon. Észnél kell lenni, mert egy kis hiba is elég ahhoz, hogy a szerkezet összeomoljon szegény lány talpai alatt! A játékot a maga egyszerűsége ellenére mai AAA game-ekkel vetekedő áron, 60 dollárért, vagyis mintegy 22 ezer forintért lehet előrendelni – egyelőre csak az USÁ-ban.

Kell még egy kis nosztalgia? Ettől lehalsz:

Így néztek ki a 18+-os filmek videojáték-adaptációi a ’80-as években

×