Újra sajátunknak érezhetünk – legalábbis részben – egy Nokia készüléket, miután a finn gyártó közel 10 éve nem gyárt nálunk mobiltelefont.

2023.10.05. – A Magyarországra visszaköltöző gyártás jeleit a TechCrunch vette észre, de túl sok mindent a nagy titkolózás miatt nem tudott kideríteni az ügyről. A Nokia egyik készüléke tuti, hogy ismét „Made in Hungary”. Ez azért meglepő, mert alig fél év telt csak el azóta, hogy a finn vállalat bejelentette: ismét készülni fognak telefonjai az európai kontinensen. Szóval ez gyors volt.

A Nokia telefongyártás mögött magasodó HMD Global vállalat elég egyértelmű képet közölt arról, hogy Európán belül melyik országban folytatódik a limitált szériás XR21 gyártása. Hazánk persze abból a szempontból logikus választás, hogy van közös múltunk a márkával: egy komáromi gyár, ami a hagyományos Nokia mobilok alkonyáig, 2014-ig ontotta a készülékeket a világra. A HMD marketingigazgatója, Lars Silberbauer korábban azt nyilatkozta, hogy

„mivel ügyfeleink különböző biztonságtudatos iparágakban tevékenykednek, nem mondhatjuk el, hogy mely országokban gyártjuk az eszközöket, egyszerűen azért, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen”.

Valami nyilván megváltozott, mert a magyarországi gyártást végül nyilvánosságra hozták. Ami meg a biztonságot illeti: igen, a Nokia arra a vállalati és vállalkozói ügyfélkörre vetette ki újra a hálóját, amelyik hagyományosan imádta a telefonjaikat. Az üzleti szféra a könnyű kezelhetőség, a tartósság és a végtelenül stabil működés miatt szerette anno a Nokia mobilokat. Elsősorban tehát nekik készülnek, hasonló adottságokkal rendelkező okoseszközökkel. Ezen típusok legújabb modellosztálya jelenleg az XR21, amiből ráadásul 5G képes darabokat gyártanak nálunk.

Tovább titkolózik a Nokia

A gyár ugyan Magyarországon van, ez egyértelműen kiderült, de hogy hazánkon belül hol, azt még mindig homály fedi. Ez alighanem így is marad, mert a TechCrunch-nak nyilatkozó szóvivő nem volt hajlandó elárulni az információt. Annyit azért megjegyzett, hogy lesznek további hasonló létesítmények Európában, hiszen egyre nagyobb igény van a kiemelkedő biztonságot ígérő telefonokra. Európa és a HMD Global a vállalati ügyfeleknek „magasabb szintű biztonsági garanciát tud nyújtani a személyre szabott szoftverek és biztonsági funkciók révén” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy számos IT-biztonsági partnerrel dolgoznak együtt a készülék fejlesztésein.

A Nokia XR21 jelenleg 30 különböző limitált kiadásban érhető el, főleg webáruházakban. Főleg 5G képesek, Dual SIM-esek, 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel. Viszonylag borsos 200-240 ezer forintot kell leszurkolni értük.

Többet itt írtunk róla:

Megjelent az elpusztíthatatlan Nokia 3310 utódja, a Nokia XR21

×