Ha hihetünk a tengerentúli kritikusoknak és nézőknek, akkor az új Fűrész nem csak minden korábbinál fájdalmasabb csapdákat, de koherens történetet is villant.

2023.10.01. – Személy szerint nem különösebben kedvelem a Fűrész-filmeket, melyek az első, amúgy egész kreatív felvonás óta szépen besorolódtak azon tucathorrorok közé, melyek semmi másról sem szólnak, csak a változatos csapdákkal elért gore-ról.

2010-re jól el is fáradt bele a sorozat, ami érdemi megújulás híján, hosszú önismétlések után véget érni látszott. Legalábbis sokan ebben reménykedtünk, de hét évvel később aztán csak újra elővették: jött is a gyenge közepesnek is csak a legjobb indulattal nevezhető Fűrész – Újra játékban, majd pár évvel később a hasonló minőséget megütő Spirál: Fűrész hagyatéka.

Ezekért aztán jó nagy kár volt megbolygatni a Fűrészt, ami 2023. október 5-én valamiért megkapja a tizedik epizódját is. A legmeglepőbb azonban, hogy az amerikai kritikusok és nézők szerint – akik már a mozikban lehetnek rosszul a becsapdázott áldozatok kínkeserves szenvedésén, a Fűrész X nem csak a legjobb Fűrész mind közül, hanem egy bőven nézhető, sőt, egyenesen jó filmalkotás lett.

A Rotten Tomatoes összesítése szerint a szakma 91 értékelés után 85%-ra teszi, míg a nézők jelenleg 92%-ra pontozták.

De állítólag nem csak a sztoriban fejlődött sokat (mondjuk volt honnan…), hanem a horror-filmsorozat védjegyének számító brutális csapdákat is fájdalmasabbá, ijesztőbbé, átélhetőbbé tették. Az NME magazinnak adott interjújában a Fűrész X rendezője, Kevin Greutert el is mesélt ezzel kapcsolatban egy vicces történetet.

Steve Forn első vágóasszisztens a horror egyik szabadulós jelenetét vágta a stúdióban, amiben az egyik áldozat fejére egy szemvákuum-csapdát erősítettek, ami az idő múlásával egyre erősebben szipolyozza ki a koponyájából a szemgolyóit (fenti képen látható). Az ominózus jelenet nyilván telis-tele van fájdalmas jajveszékeléssel, kiáltozással, amit a vágó – mint egy új Metallica-albumot – elég hangosan hallgatott.

Nem telt bele sok, dörömböltek a stúdió ajtaján, majd nagy meglepetésére LA rendőrségének tagjaival találta szembe magát. A hatóság éber erői a szomszédok bejelentésére mentek ki, akik attól tartottak, hogy valakit tényleg halálra kínoznak az épületben. A kissé megilletődött Forn aztán gyorsan vázolta is a helyzetet a zsaruknak, akiknek még azt is felajánlotta, hogy premierplán megmutatja nekik az új mozi beteg jelenetét, de erre nem sok szükség volt: a rendőrök néhány perc mosolygós bájcsevejt követően hagyták tovább dolgozni – és rémisztgetni a környéket.

Hogy ebből mi igaz, és mi a reklám, azt innen, Budapestről elég nehezen lehetne megállapítani, de a horrort ismervén abszolút elképzelhető, hogy tényleg megtörtént. Az azonban már körvonalazódhat, hogy tizedjére csak sikerült egy jó filmet is csinálni a Fűrész-sorozatba.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezt a 7 iszonyatosan beteg horrorfilmet valódi kihívás végignézni

×