Egy jó biztonsági mentés, azaz Backup sosem árt. Akár pénzben, akár eszmei értékben kifejezett, értékes fájlokról beszélnük, nem elhanyagolható lépés.

2023.09.29. – A számítógépekben található meghajtók bizony nem bírják az örökkévalóságig. Éppen ezért fontos lehet a megfelelő backup szoftvert már jó előre kiválasztani, hogy ha megtörténik a baj, akkor se kelljen kapkodni. A PCWorld össze is gyűjtötte nekünk az elmúlt időszak legjobb szoftvereit. Amíg az Apple a beépített Time Machine segítségével gyakorlatilag egy gondtalan rendszer biztosít a felhasználói számára, addig a Windows júzereknek bizony egy kicsit nehezebb dolga van. Ki kell találniuk, hogy milyen módon és milyen programmal szeretnék végrehajtani a biztonsági mentést. Szerencsére azért erre rengeteg kiváló lehetőséget biztosítanak a különféle szoftverfejlesztők, ebből szemezgetünk most.

Biztonságban tudnád a legfontosabb adataid? Ezek most a legjobb a backup szoftverek!

R-Drive Image 7 – Az igazi backup mindenes

Backup

R-Drive Image 7 – Backup

Azt már az első kiválasztottnál fontos leszögezni, hogy bizony itt sok esetben fizetni kell a szolgáltatásokért. 20-40 dollár az általános díj ezekért az alkalmazásokért, ám ez még mindig semmi ahhoz képest, ha pénzben nem is mérhető, értékes adataink vesznek el. Nem igaz? Az R-Drive Image 7 egy igazi mindenes megoldás. Megbízható, gyorsan particionál. Fájlokat és mappákat is gond nélkül le tud menteni, de ha kell akkor Linux és Windows telepítőket is létrehoz. Sőt, még a Microsoft különleges VHD formátumát is támogatja.

Weboldal: Katt!

Acronis Cyber Protect Home Office

Az Acronis szoftverei régi múltra tekintenek vissza. Nem véletlen, hiszen hibátlan funkciókkal rendelkezik, miközben még a ransomware kártevők ellen is megvédi az adatainkat. Ha ez nem lenne elég, akkor Cloud szolgáltatással is felvértezték, hogy ne csak lokálisan tárolja az értékes fájlokat. Egy-két rossz tulajdonsága azért akad. A telepítésnél nem lehet kiválasztani az egyes komponenseket. Azaz vagy a teljes szoftvercsomagot felrakjuk vagy el sem érdemes kezdeni a telepítést.

Weboldal: Katt!

Retrospect Solo

Backup

zsarolószoftver / zsarolóprogram (angolul ransomware) olyan kártékony szoftver, azaz számítógépes program, amely valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására visszaállítja az eredeti állapotot. Nos, a Retrospect Solo éppen ezek ellen nyújt a többieknél extrább védelmet. A használata nem a legegyszerűbb első ránézésre, ám néhány alkalom után már minden adja magát.

Weboldal: Katt!

Perfect Backup – Az ingyenes szoftver

A Perfect Backup kiváló biztonsági mentési opciókat kínál teljesen ingyen. A Perfect Backup stabilabb és könnyebben használható, mint a legtöbb, fizetős opció. Az image backup lehetőség hiányzik belőle, ám ezt szintén nem találhatjuk meg sok fizetős variánsban sem. A használata egyszerű és magától értetődő, sőt, még FTP támogatást is találunk benne, ha épp arra lenne szükségünk.

Weboldal: Katt!

A beépített sem rossz?

Backup

A Windows „File History” vagy magyarul Fájlelőzmények néven rendelkezik egy beépített megoldással is. Ez hasonlít az Apple Time Machina funkciójához, azaz egy konkrét idővonalon is láthatjuk, hogy mely fájlokat és mikor mentette le a rendszer. A Windows integráció és az ingyenesség miatt nem sok opció versenyezhet vele, ha az egyszerű megoldásokat keresnénk.

Otthoni használatra tehát ezeket a programokat ajánlja a PCWorld csapata. Ezeken kívül alkalmi fájlok mentésére ott lehet a OneDrive, a DropBox vagy akár a Google Drive is. A fenti megoldások ezeknél egy fokkal komplexebbek, ám sok esetben fizetősek. Mindig érdemes mérlegelni azonban, ha valóban értékes adatokkal dolgozunk a számítógépen. 

Komoly videokártya-sebezhetőséget találtak – Az Apple és az Nvidia is érintett

×