Hamarosan a virtuális valóságban is játszhatunk a kedvenc Xbox játékainkkal, csak épp nem úgy, mint azt elsőre gondolnánk.

2023.09.28. – Nagyjából 15 évvel ezelőtt a virtuális valóság fejesekbe látta mindenki a videojátékok jövőjét. Bár a VR-eszközök ez idő alatt valóban észveszejtő fejlődésen estek át, például: már nem feltétlenül kell hozzájuk egy erős PC, önmagukban is képesek működni, megszabadították a fejeseket a zavaró kábelektől, javítottak a szenzorok és a lencsék minőségén, és így tovább, és így tovább. De, ami a legfontosabb, hogy jelentősen olcsóbbá, elérhetőbbé váltak.

Mindezeknek köszönhetően a VR-szcéna is egyre szélesedik, és bár egészen biztosan nem válik akkora biznisszé, mint a Nintendo Switch vagy egy PlayStation 5, azért még a Meta is simán el tud passzolni a Quest 2-ből közel 20 millió darabot – amit még az Xbox is elirigyelhet. Nem véletlen, hogy a Sony már két generációs konzoljához készített saját VR-fejest, amivel ugyan nem robbantottak kasszát, de remekül ki tudja szolgálni a virtuális valóságra vágyó konzolosok igényeit anélkül, hogy egy másik ökoszisztémára kelljen átvándorolni.

Aki otthoni konzolon próbálná ki a VR-élményt, annak a PSVR az egyetlen opciója, a Microsoft ugyanis egyszerűen nem hajlandó saját kütyüt gyártani (a Switch pedig játékban sincs). Hamarosan azonban ezen a felálláson változtatnak, csak épp nem úgy, ahogyan azt elsőre gondolná az ember.

Az Xbox összepacsizott a Metával és a Questtel

A legtalálóbb mondat erre a partnerségre, hogy nem az Xbox kapott VR-támogatást, hanem a VR kapott Xbox-támogatást. A helyzet ugyanis az, hogy az Xbox konzolunkba/hoz továbbra sem fogunk tudni VR-t csatlakoztatni-párosítani, ellenben viszont, ha van egy Quest 3 VR fejesünk, arra átültethetjük az xboxos könyvtárunk…. egy részét.

A Meta és a Microsoft úgy egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy az Xbox Game Pass Ultimate játékstreamingjét a Quest-eszközökre ültetik – szóval nem meglepetés a dolog. Most azonban, a Meta Connect eseményén Mark Zuckerberg a vadiúj Quest 3 fejes kíséretében az indulást is leleplezte.

A VR-os xboxozás 2023. decemberében veszi kezdetét.

Mivel a Quest 3 nem egy egyszerű VR, hanem egy kevert valóság fejes, az Xbox Game Pass pontosan úgy fog kinézni, mint az Apple kiterjesztett valóságon alapuló szemüvegén mondjuk a filmezés. Leülünk a kanapéra, a Game Pass streamingjén keresztül elindítunk egy játékot, majd hirtelen megjelenik előttünk egy virtuális képernyő, amin máris játszhatunk.

A Meta Quest 3 elméletileg a Game Pass Cloud Gaming összes támogatott játékával kompatibilis, azaz amit most megtalálunk benne, az decemberben a hibrid fejesen is tökéletesen fog futni. Ehhez persze folyamatos és jó minőségű internetkapcsolat kell, de papíron semmilyen extra igénye nem lesz, mintha konzolon, PC-n, vagy más okoseszközön játszanánk a felhőből.

Ami a Quest 3-at illeti, azzal sem lesznek problémáink. A fejesben egy 8 GB memóriával megtámogatott Snapdragon XR2 Gen 2-es processzor dolgozik, ami a Meta szerint kétszer jobb teljesítményre képes, mint a Quest 2. A felbontásra sem fogunk sokat panaszkodni, hiszen szemenként 2064 x 2208-re képesek a lencsék 90 Hz-es képfrissítés mellett (de lesz egy kísérleti 120 Hz-es mód is). A fejest az előlapon található két 18 PPD RGB színű kamerának köszönhetően VR és AR módban is használhatjuk, alkalmazástól függően 1,5-3 órán keresztül.

Ami az árát illeti, annyit kérnek érte, mint egy Xbox Series X-ért: pontosan 500 dollárt.

Ezzel egyébként a Microsoft egy egészen nagy, több milliós közönségre lő, akik nem biztos, hogy beneveztek volna egy Xboxra – vagy egy PlayStationre, de szívesen játszanánk komolyabb konzolos játékokkal is. Számukra a Game Pass szolgáltatása egy remek választás, hiszen viszonylag nyomott áron férhetnek hozzá több száz játékhoz. Sőt, így a nagyfelbontású tévé vásárlást is megússzák, hiszen a Quest 3 egyben megold mindent.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×