A Disney+ bekeményít, méghozzá hamarosan. Már ki is jelölték az első országot, ahol elkezdik büntetni a jelszómegosztást.

2023.09.28. – Az elmúlt időszakban arról lehetett hallani, hogy a streaming platformok üzemeltetői be szeretnének keményíteni. Hogy ez mit jelent? Bizonyos esetekben áremeléseket, na meg olyan jellegű megkötéseket, amik büntetik a jelszómegosztást.

Ez azért is vicces, mert például a Netflix is a „sharing is caring”, vagyis a „megosztás törődés” reklámszöveggel hirdette magát. Azóta ők maguk is átestek egy pálforduláson. Szintén azzal riogatva a felhasználókat, hogy többletpénzt kell fizetniük, ha véletlenül többen akarják ugyan azt a fiókot használni. Jó, ez a gyakorlatban nem ilyen egyszerű, de az IP-címek alapján le tudják követni, hogy mikor használjuk tényleg mi a fiókot és mikor egy ismerősünk négy-öt országgal arrébb.

disney

Most úgy fest, hogy egy újabb platform lép a kellemetlenkedők mezejére. A Disney+ is keményen tiltatni szeretné a jelszómegosztást, sőt már bizonyos esetekben fel is lép a „szabályszegők” ellen.

Mickey egér nem kímél

A Disney+ vezetősége bejelentette, élesítik a büntetőprotokollt, méghozzá először Kanadában. Az észak-amerikai ország lesz az első olyan terület, ahol bevezetik a jelszómegosztás megkötését. S ha itt sikerül „rendet rakni”, kiterjesztik a mozgalmat más országokra is.

A kanadai intézkedések november 1-től érvényesek, addig lehet még a jelenlegi rendszerben nézni a Disney+ tartalmakat.

A szolgáltató egyébként minderről emailben értesítette a kanadai felhasználókat szerda napközben. A terveket Bob Iger, a Disney CEO-ja már egy hónapja felvázolta a terveket, amit a Netflix hasonló akciója alapján építettek ki. A vezető véleménye szerint jól, és sikerrel járt el a konkurens szolgáltató, így épp ideje volt a Disneynek is beállnia a sorba.

Ahogy korábban írtam, a jelszómegosztást háztartásokon kívül fogja figyelni a Disney, vagyis attól nem kell tartani, hogy ha egy családon belül két-három helyen is aktiválva van a fiók. Innentől kezdve is lesz lehetőség arra, hogy a nappaliban valaki nézze az Ahsokát, míg a hálóban ezzel párhuzamosan a Family Guy pörögjön. Az viszont már feláras lesz, ha a világ több pontján is ugyan abban az időben fogják vagy 20-an terhelni a felhasználót.

Ezt olvastad már?

Előzetesen a Netflix – Tomb Raider, Far Cry, Devil May Cry, Castlevania és Scott Pilgrim sorozata

×