A Studio Ghibli talán a világ egyik leghíresebb anime-stúdiója. Ám az biztos, hogy Japánban akkora szó, hogy saját randinapja is van már.

2023.09.27. – Sokszor mondják, hogy a japánok „furcsák”. Igazából ez a kijelentés meglehetősen relatív, hiszen valószínűleg mi, magyarok, vagy lehet kicsit szélesebb körben, európaiak, számukra vagyunk furcsák. Ám az biztos, hogy a kulturális különbségekből eredeztethető eltérések sokszor nehezen értelmezhetők.

A geek-kultúra is sokat köszönhet egyébként a japánoknak, hiszen onnan származik a manga, az anime, na meg egy saját videojátékos műfaj, a JRPG, vagyis a japán típusú szerepjátékok is. Náluk a rajzfilmek nem feltétlenül olyan ernyő alatt vannak kezelve, mint hazánkban. A rajzolt történetek közel sem készülnek kizárólag gyerekeknek, minden generáció meg tudja találni a számára leginkább tetsző filmet, vagy sorozatot.

Az egyik legkiemelkedőbb és leghíresebb anime-stúdió, a Studio Ghibli egyébként világhírű. A minőségi animációkat és történeteket felvonultató stúdió többször is Oscar-közeli helyzetbe került. Sőt mi több, Hayao Miyazaki 2001-es „Spirited Away” (Chihiro Szellemországban) című Studio Ghibli alkotása el is nyerte magának az aranyszobrocskát. Emellett olyan csodák érkeztek még a neves stúdióból, mint a Ponyo, A Vándorló Palota, vagy éppen a Kaguya hercegnő története.

Rajongók és szerelem

Nem is olyan meglepő, hogy a japán állam úgy döntött, megpróbál kicsit segíteni a szingli rajongókon. Az Aichi prefektúra kiírt egy eseményt, amire csak és kizárólag kapcsolatra vágyó Studio Ghibli fanok jelentkezhettek. Egyéb kritérium volt még, hogy 20 és 39 év közöttinek kellett lenni, na meg az Aichi prefektúrában élni, dolgozni, vagy éppen iskolába járni. Mivel nem számítottak túl nagy érdeklődésre, így 400 főben maximalizálták a potenciális résztvevők számát.

ghibli

Az eseményen egyébként három férfi és három nő alkot egy csapatot, a feladatuk pedig, hogy Nagakutéban művészeti kincsekre vadásszanak. Japánban mostanában egyre sűrűbben tartanak hasonló programokat. Ők ezeket konkatsunak, vagyis házassági játékoknak hívják. Az állam célja egyébként ezzel az, hogy javítsanak az ország öregedő korfáján, jelenleg ugyanis nagyon kevés a friss házas és a gyermekszám.

A baj ezzel a Studio Ghibli randiprogrammal, hogy a szervezők totálisan elszámolták magukat. Végül majd’ 2500-an jelentkeztek az eseményre, akik közül végül ki kellett sorsolni a szerencsés 400-at.

Ami biztos, hogy a második ghiblis randinapra már nem lesz nehéz összeverbuválni a népet!

Ezt olvastad már?

240 Hz vagy inkább 4K? – Ezek most a legjobb gamer monitorok

×