A Media Markt megtévesztően akciózott, ami szemet szúrt a Gazdasági Versenyhivatalnak, és most keményen megbüntették a népszerű üzletláncot.

2023.09.27. – A Gazdasági Versenyhivatal még tavaly indított eljárást a Media Markt Magyarországgal szemben, a hivatal gyanúja szerint ugyanis a vállalat nem a jogszabályoknak megfelelően, valótlanul reklámozott négy televíziókészüléket.

A GVH közleménye szerint az érintett termékek esetében Média Markt olyan eredetiként megjelölt árakat tüntetett fel a weboldalán, melyeket nem alkalmaztak huzamosabb ideig, azaz nem minősültek jellemző áraknak. Az ezekhez képest feltüntetett, de valójában hamis megtakarítás ígérete ezért megtévesztette a fogyasztókat.

A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

A Media Markt az eljárás során mindenben együttműködő volt, elismerte a jogsértést, a jogorvoslati jogáról lemondott, továbbá kompenzációs vállalást nyújtott be, amit a GVH kötelezően előírt számára. Mindezek alapján a GVH Versenytanácsa – tekintettel a kiemelt együttműködésre és az önként vállalt kompenzációra – több mint 35%-kal csökkentette a kiszabott bírságot, ami így 23,9 millió forint lett.

A négy tévékészülék vásárlói a jogsértés mértékének megfelelő kompenzálásban részesülnek az alábbiak szerint:

Kép: GVH

A A felajánlott kompenzáció keretében a Media Markt azt vállalta, hogy 15 ezer és 50 ezer forint közötti értékű ajándékkártyát ad annak a több mint 1000 vásárlónak, akik a jogsértés időszakában megvásárolták a négy televíziókészülék valamelyikét.

Fontos,

hogy az ajándékkártyák beváltási küszöb nélkül, teljes egészében levásárolhatók a következő 2 évben. Az áruházlánc 2023. december 31-ig várja azoknak a vásárlóknak a jelentkezését, akik valamelyik Media Markt áruházban vásárolták meg az érintett televíziókat, az online vásárlókat pedig e-mailben értesíti a kompenzációról.

Folyton görgetsz, a kezedhez ragadt a mobil? – Ezt teheted a túlzó mobilozás ellen

×