Egy zsarolóprogramokkal operáló hackercsapat sikeresen kompromittálhatta a Sony belsős rendszereit, ahonnan több ezer fájlt lophattak ki.

2023.09.26. – A Cyber Security Connect jelentése szerint egy ransomware csapat bejuthatott a Sony rendszerébe, ahonnan számos féltve őrzött belsős fájlt emelhettek el. A betörés azért is nagyon furcsa, mert a Ransomed.vc nevű csapat nem bénította meg a teljes vállalati infrastruktúrát, mindössze pénzt követeltek a Sony-tól a meglovasított adatokért cserébe.

A Sony azonban nem hajlandó fizetni, így a hackerek most értékesíteni próbálják a szajrét. Ha azonban szeptember 28-ig nem talál vevőre, akkor a doksik teljes tartalmát nyilvánosságra hozzák. A Ransomed.vc saját bevallása szerint a lopott fájlok hozzávetőlegesen 6000 tételből állnak, melyek között belsős prezentációk, különböző rendszerekből származó naplók, illetve több Java és HTML fájl található.

De van jó hír is!

A hackerek üzenete | Kép: Hackread

 

Mivel a Sony-nak esze ágában sincs tolvajokkal tárgyalni, nagy eséllyel közkézre fognak kerülni az eltulajdonított javak.

De nem ez a jó hír, hanem hogy valószínűleg nincsen köztük felhasználókat-játékosokat érintő privát, érzékeny adat. Sőt, az elemelt adatmennyiség sem tűnik soknak – pláne egy olyan óriásvállalat esetében, mint a Sony, amiből arra következtethetünk, hogy nem önszántukból távoztak. Főleg, mert egy ransomware bandáról van szó, ami az esetek többségében nem így működik, hanem kizár a rendszerből mindenkit, míg meg nem kapják a követelésüket.

Ha ez a feltételezés helyes, az azt jelenti, hogy a betörés már semmiképp sem fogja megközelíteni a 2011-es PlayStation Network elleni támadást, mikor a hackerek 23 napra teljesen kilőtték a PSN szolgáltatásokat, illetve több mint 77 millió játékos profilját kompromittálták sikeresen. De még a 2014-es észak-koreai hackerek vezette ténykedéséhez sem érhet fel, amikor Sony alkalmazottakról és családtagjaikról szereztek meg szinte minden személyes infót, illetve fértek hozzá belsős levelezésekhez, számlákhoz-kifizetésekhez, a költségvetésekhez, illetve megannyi még bejelentetlen film szkripjéhez.

Bár a hackerek próbálják bizonyítani a Sony-s adatok hitelességét, egyelőre még az sem teljesen tisztázott, hogy valóban képesek voltak kompromittálni a vállalatot. A Sony legalábbis nem aggódja betegre magát – valószínűleg azért, mert ha meg is történt a bűncselekmény, a hackerek semmi súlyosat nem tudtak magukkal vinni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A valaha készült leghitványabb videojátékok 1. rész – amiket még bottal se!

×