Az Intel műhelyében már a végleges, 14. generációs egységeket tesztelik. Úgy tűnik, hogy ismét megszorongatnák a konkurenciát.

2023.09.24. – Az Intel a napokban leplezte le a mobil gépekbe érkező egységeit, ám a PC-k rajongói sem fognak unatkozni. Az már régóta nem titok, hogy az Intel milyen módon jelenteti meg a friss processzorokat. A 14. generáció a Raptor Lake Refresh nevet fogja majd viselni, mely eléggé árulkodó lehet. Egyrészt a generációs ugrás nem lesz túl nagy, másrészt a felhasználók mégis örülhetnek. A 12. és 13. generációs alaplapokba minden további gond nélkül belepattinthatóak lesznek majd az új egységek, a legtöbb gyártó már el is készítette a BIOS frissítéseket.

A legtöbben október 16-át tartják valószínűnek az újdonságok debütálására, ám az Inteltől nem érkezett még megerősítés ezzel kapcsolatban. Egyre több, benchmarkokkal foglalkozó weboldalon felbukkant már az érkező egységek neve és néhány specifikációja is. Nagy eséllyel az Intel műhelyében már a véglegesnek szánt példányokat tesztelgetik, hogy aztán heteken belül megérkezhessenek az egységek a boltok polcaira. Első körben az i5-14600K, az i7-14700K és az i9-14900K és ezek „F” jelű változatai debütálhatnak majd.

Az Intel i9-14900KF máris a listák élére érkezett

A PassMark weboldala hosszú évek óta kiváló mutató azok számára, akiket a nyers erő érdekel. A kornak megfelelően egyszálas és többszálas teljesítményt is mér a program, mely alapján már átfogóbb képet kaphatunk, hogy milyen számítási erő is lapul ezekben a processzorokban. Úgy tűnik, hogy valaki már meg is izzasztotta az októberben érkező újdonságot, a 14900KF-et, nem is akármilyen eredménnyel.

PassMark - Intel uralom?

PassMark – Intel uralom?

Bizony, a processzor egyből a lista első helyére érkezett, közel 200 pontot hozott a 13900KS egységen. Manapság is sok alkalmazás és játék van, ahol még az egyszálas teljesítmény jobban számíthat, ott bizonyára villogni fog a 14. generáció. Többszálas teljesítménynél már nincs ekkora ugrás, ott legtöbbször az AMD Ryzen egységei győzedelmeskednek. Úgy tűnik, hogy az Intel ismét indulna a legjobb gamer processzor címéért, ehhez azonban az AMD Ryzen 7 7800X3D-t kell majd legyőzniük. Most már csak a hivatalos bejelentés van hátra, remélhetőleg arra sem kell sokat várni.

Forrás: Videocardz

25 új processzort jelenthet be az Intel – Lesz miből válogatni

×