A Microsoft a saját gépein egy extra, dedikált gombot is használ. Úgy tűnik, hogy minden Windows felhasználó kiaknázhatja ezt.

2023.09.21. – A Microsoft néhány éve a Windows gombot kicserélte egy Office gombra a gépein és a billentyűzetein. Ez pedig a operációs rendszerek működésébe is beleszólt. A fizikai gomb mellett új billentyűparancsokat is megértett az aktuális Windows verzió, ám csak a cég számítógépein. Sokan úgy gondolták, hogy nem is lehet ezeket máshogy előhozni, ám az elmúlt napokban egy elsőre viccnek tűnő Twitter bejegyzés után hamar kiderült, hogy erre is van megoldás.

A CTRL-C és CTRL-V parancsokat senkinek sem kell bemutatni, ahogy a Ctrl + Alt + Del (vagy Ctrl + Shift + Esc ) is belevésődött már a köztudatba. Ezeken kívül ezernyi paranccsal találkozhatunk Windowsban és az egyes alkalmazásokban, ám az új felfedezés további utat nyithat ezeknek.

„Csak” öt billentyűt kell lenyomni és a Windows máris engedelmeskedik

A fenti Twitter üzenetből hamar kiderülhet, hogy a Ctrl + Shift + Alt + Win + L lenyomása után az alapértelmezett böngészőben megnyílik a LinkedIn weboldala. Magyar régiójú számítógépen is tökéletesen teszi a dolgát a parancs, azaz már valóban az operációs rendszer része akkor is, ha nem a Microsoft által gyártott géppel, billentyűzettel rendelkezünk. Természetesen abban az esetben egyszerűbb dolgunk van, hiszen 5 billentyű lenyomása sehogy sem tűnik kényelmesnek. Ennek ellenére az alábbi, „titkos” kombinációkkal bátran lehet próbálkoznunk:

  • Word – Ctrl + Shift + Alt + Win + W
  • Excel – Ctrl + Shift + Alt + Win + X
  • PowerPoint – Ctrl + Shift + Alt + Win + P
  • Outlook – Ctrl + Shift + Alt + Win + O
  • Microsoft Teams – Ctrl + Shift + Alt + Win + T
  • OneDrive – Ctrl + Shift + Alt + Win + D
  • OneNote – Ctrl + Shift + Alt + Win + N
  • Yammer – Ctrl + Shift + Alt + Win + Y.

Kiderült tehát, hogy a Ctrl + Shift + Alt + Win felel meg az Office billentyűnek az átlagos PC-ken. A Microsoft billentyűzetén a Word előhívásához csak az Office + W-t kellene lenyomnunk. Hihetetlen, hogy ennyi év után is tud meglepetést okozni a Windows.

Forrás: HVG

VÉGRE! – Csináltak egy AI-t, ami lefordítja, hogy mit mondanak a csirkék

×