Az áruk fordítottan arányos a példányszámmal. Gyakran pont azért, mert a készítők a meghökkentő árra mentek rá. Elképesztő gaming ritkaságok.

2023.09.20. – Hiúságot etető baromságok és high-tech csodák – egy kis csokorban, árral, rövid sztorival. A gaming piac ugyanúgy kitermeli a maga indokolatlanul drága, feleslegesen felcicomázott, vagy éppen prémium kategóriájú termékeit, amit csak szerencsés kevesek engedhetnek meg maguknak. Többségük olyan, amihez nem csupán vakítóan gazdagnak, hanem baleknak is kell lenni, hogy megvegye az ember, de akad köztük olyan, ami gyűjtői vágyálom, mert biztos, hogy sosem készül belőle több.

5. Xbox 360 Faceplate – hiúságok konzolja

A hivalkodás és a hiúság megtestesítőjeként került piacra. Tényleg, az égadta világon semmilyen pluszt nem ad hozzá ahhoz, amit egy átlagos Xbox 360 játékkonzol tud. Ugyanaz a belbecs, indokolatlanul hivalkodó külcsín. Valójában semmi szüksége nem volt rá soha, senkinek. Hacsak nem jelentett az illető számára mindent az, hogy a nappalijába tévedőket elfogja a sárga irigység. Kicsinyes vágy, de biztosan volt, akinek megért 36 ezer dollárt (mai áron közel 13 millió forintot). A Faceplate konzol azok játékszere lett, akiknél a pénz tényleg nem számít. Ezer unciányi, 25 karátos aranyozás borítja. Csupán ezért volt drága – más oka nem igazán akadt rá.

4. VRX szimulátorok – Méregdrága Gaming Csodák

Ami a listán szereplő tételeket illeti, talán a VRX szimulátor állomásai képviselik egyedül a játék iránti masszív elkötelezettséget. Ezek az eszközök nem feleslegesen, például a külsejük miatt drágák, hanem azért, mert annyira high-tech megoldásokat adnak a gamerek alá. De jól kell menjen a szekér, hogy az ember hazavigyen belőlük egyet – nem véletlen, hogy inkább technológiai rendezvényeken és menő játéktermekben találkozni velük, mint a barátaid lakásában. Némelyik sorozatra, mint a Racing PROFESSIONAL Seriesre már rá se írja a gyártó oldala, hogy mennyibe kerül. Árajánlat kell hozzá. De az ugyanebben a termékcsaládban szereplő Viper 28 ezer dolcsiért (10 millió forintért), míg az iMotion 41 ezerért (közel 15 millió forintért) kapható. Ezeknél is húzósabb az 56 ezer dolláros (20 millió forintos) repülőszimulátor, a VRX Pro Flight (képünkön), de a gyártó bajnok árú terméke inkább a szintén csak árajánlatkérés után kapható VRX Apollo VR. Az állomásokat egytől egyig hiperrealisztikus látvány és hang, illetve visszacsatolásokat adó szék, konzol és akár egyedi alakíthatóság jellemzi.

3. Nintendo PlayStation – ez tényleg ritkább, mint a jeti

Akármilyen méregdrága eszközöket is soroltunk a lista fenti részében, a legdurvább ára akkor is ennek lehet (vagy lesz), ha maximum a mikrochipek szintjén tartalmaz, néhány milligramm nemesfémet. Az összértéket tekintve nagyot is ugrunk vele a felsorolásban. A piacra sosem került konzol története tele van nagy összeborulásokkal és még nagyobb árulásokkal. Itt és most legyen elég annyi: a Nintendo és a Sony idő előtti összeveszése miatt ez a közösen tervezett konzol sosem került tömeggyártásba. Az 1991-es évben minta sorozatként összerakott néhány száz darab egyike azért fel-felbukkan aukciókon. Az ArsTechnika szerint legutóbb 2020-ban kerül árverése egy (ha nem az egyetlen) fennmaradt példány, és 300 ezer dollárt, vagyis több mint 107 millió forintot fizettek ki érte.

2. Wii Supreme – ez a konzol nem aranyozott, hanem arany

Bizony. Egész pontosan 2,5 kilogrammnyi, 22 karátos aranylapokkal burkolt Wii. Ez az Endgadget cikke alapján 2019-ben készült gaming eszköz alighanem a világ legdrágább konzolja és szinte biztos, hogy az is marad. Mindössze 3 darab készült belőle, és a luxuscikkeket forgalmazó Stuart Hughes áruház oldalán még mindig kínálják, pár dollár híján 370 ezer zöldhasúért (ami úgy 133 millió forint). Jó vastag és elszánt gyűjtőnek kell lenni ahhoz, hogy valaki megvegye, mert ha növelni is fogja az értékét, valószínűleg évtizedek kellenek, hogy a ritkasága miatt feljebb kússzon az ára. Még a hathónapos gyártása alatt belepakolt aranymennyiség is alig a harmadannyiba (kb. 46 millió forintba) kerül, szóval nem valószínű, hogy valaha megtérül.

1. Jupiter Platinum PC – megfizethetetlen kenyérpirító

Annyira gyenge PC, hogy azért ma már nem szívesen adnál pénzt, mégis, a ház méregdrága kivitelezése miatt abszolút bajnoka a legdrágább és legritkább eszközök listájának. Kapaszkodj valamibe: a gyártó, a japán Zeus 750 ezer dollárt (inflációval nem számolva is 268,5 millió forintot) kért darabjáért, amikor kiadta, 2008 januárjában. Nem tudni végül mennyi kelt el belőle, de a vevők azóta foghatják a fejüket. A belepakolt 2 GB RAM, a 256MB Geforce 8400GS és a 3Ghz-es Core2Duo CPU napjainkban már nem olyasmi, amiért bárki is pénzt adna. Ház ide vagy oda. De ez utóbbiért volt mocskos drága: a burkolat platinából, vagy aranyból készült, igazi gyémántberakásokkal. Szemrevaló, ha valaki bírja az ilyesmit és van rá pénze, de ennél több értelme a világon nincs és nem is volt.

Mindez viszont sehol sincs ahhoz képest, amennyibe egy gondosan összerakott gaming gyűjtemény kerülhet:

Majd 400 millióért árulja egy gyűjtő ezt a konzolkollekciót

×