Elég sok kamu küldeményt kap a magyar, és egy részük be is veszi a hülyeségeket. Legalább kevésbé jellemző, hogy érzékeny adatokat osztunk meg.

2023.09.18. – Felmérte a Sophos kiberbiztonsági vállalat, hogy 2022-ben mennyi átveréssel, adathalász levéllel és SMS-sel vagy közösségi média üzenettel volt dolga az egyes visegrádi országok internetezőinek. A kutatás megállapította: nagyon sok magyart találnak meg üzenetküldő alkalmazásokon keresztül és a legkevesebb csalást az idősek jelentik. A keserű igazság az lehet, hogy ők kevésbé ismerik fel a rosszindulatú megkereséseket.

A Sophos a hazai mellett a lengyel és cseh internetezők körében is ugyanezt a felmérést végezte el. Az adatok alapján nincs jelentős különbség abban, hogy az egyes nemzetek mennyire hiszékenyek: jobban, mint kellene.

A HVG elemezte számok szerint a magyar közösségi média felhasználókról elmondható, hogy 47 százalékuk biztosan kapott veszélyes e-maileket, míg 42 százalékukat SMS-ben is megtalálták a kiberbűnözők. Kamu telefonhívásra mindemellett 36 százalék gyanakodott, adathalász üzenetet WhatsAppon vagy Messengeren pedig 32 százalék kapott.

Ez eddig egyértelmű, de kissé árnyaltabb a kép, ha korosztályokra bontjuk le, hogy mennyi magyart környékeznek meg valamilyen átveréssel. Ha azt állítanánk, ennyi és ennyi kapott az egyes korcsoportokban, nem lenne hiteles, hiszen az ilyen kérdőívekre azok tudnak pontosan válaszolni, akik észre is veszik, hogy megpróbálták átrázni őket. A 25 és 34 év közöttiek 45 százaléka, de

az 55-65 éveseknek már csak 30 százaléka azonosított támadó szándékot.

A honfitársainknak egyébként csupán 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szokott érzékeny adatokat megosztani Messengeren és a WhatsAppon. Ez még mindig túlzott bizalom, de egy másik mutatóban azért jobbnak bizonyultunk, mint a lengyelek és a csehek. Itthon a userek 87 százaléka semmiképpen se küld érzékeny adatokat üzenetküldő alkalmazásokon keresztül.

Ha úgy érzed, már így is túl nagy a netes lábnyomod, azért van remény:

Törölnéd magad és a kényes dolgaid a netről? – Közel sem lehetetlen

×