Ha azt hiszed, jól ismered a böngésződet, igazad is van, de mindig akad néhány lifehack, amitől még jobb lesz az egész. Itt a Chrome néhány eldugott kincse.

2023.09.14. – A Google Chrome mára okostelefonokon és táblagépeken is elérhető, funkciógazdag élménnyé vált, de annyira megszoktuk a létezését és működését, hogy néhány igazán hasznos funkció simán rejtve maradhat, hiába van az orrunk előtt. Álljon itt 5 olyan remek lifehack (köszi a tippet, Slash Gear), ami gördülékenyebbé teszi a böngészési élményt. Ilyen funkció többek között a Chrome testreszabása, a fiókok biztonságának ellenőrzése vagy a hatékony multitaskingot is segítő néhány opció, hogy jelentős időt takaríts meg a netezés során.

Forrás: Freepik

1. Lapok csoportosítása

Olyan sok lap van megnyitva a Chrome-ban, hogy az egész egy merő szemétdomb, és már szinte sosem találod meg, ami éppen kellene. Ismerős? Ez sem Neked, sem a gépednek nem jó – inkább csoportosíts, külön elnevezéssel és akár színkódok segítségével, gyorsan, pár kattintással! Még jobb mint a könyvjelzősáv, hiszen végeredményben megnyitva maradnak az oldalaid, csak épp’ kisebb helyen is elférnek.

A rendszerezés Chrome-ban baromi egyszerű. Jobb klikk a kívánt lapra, majd válaszd a „Lap hozzáadása csoporthoz” lehetőséget. Itt rögtön létre is hozhatod a csoportot: elnevezed, színt adsz hozzá (érdemes, hogy elkülönüljön mindentől) és kész. Legyen például „Munka”, ha ahhoz kell, és már adhatod is hozzá ugyanebben a menüben a szükséges weboldalakat. Az elnevezésre kattintva a megnyitott lapok egy kis fülre zárnak össze, így máris egy csomó helyed szabadul fel, de elég egy kattintás, hogy újra előhívd a szükséges oldalakat. Hasznos – NAGYON.

2. Lapok küldése asztali Chrome-ból telefonra

Őszintén: hányszor fordult már elő, hogy azért maradtál le egy fontos infóról, mert pont nem volt időd elolvasni, aztán véletlenül bezártad a lapot, és már sosem lett meg újra? Pedig készíthettél volna screenshotot, átküldhetted volna magadnak e-mailben, esetleg használhattad volna a könyvjelző-szinkronizálást. És hát éppen ez az: a felsoroltak mindegyik nagyobb macera (ami miatt el se kezded), ahelyett, hogy közvetlenül a mobilodra dobtad volna át.

Kattints jobb gombbal egy semleges felületre a kiválasztott weboldalon, és a lenyíló menüből válaszd az „Átküldés” lehetőséget. Ha a telefonodon telepítve van a Chrome és ugyanazzal a fiókkal vagy bejelentkezve rajta, mint a gépen, akkor a PC-n elindul az eszközök keresése, és meg kell jelennie benne a mobilodnak, amire dobhatod is át a lapot. Ekkor szinte azonnal értesítést kapsz a telefonodon arról, hogy Chrome weboldal érkezett a PC-ről. Koppintson rá, és a weboldal megnyílik. Tá-dáá.

3. Hozz létre alkalmazást!

A Google Chrome lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kedvenc webhelyeiket a gyors és egyszerű hozzáférés érdekében parancsikonként, kvázi külön kis alkalmazásként kipakolják az asztalra. Ez különösen hasznos olyan webes termékek esetében, amelyeknek nincs hivatalos alkalmazásuk.

Nyiss egy új Chrome-fület, és keresd meg a kívánt weboldalt! Miután a webhely sikeresen betöltődött, kattints a jobb felső sarokban lévő hárompontos menüre, menj a „Mentés és megosztásra”, majd azon belül a „Parancsikon létrehozása” opcióra. Nevezd el, majd Enter és már ott is van az asztalon. Lényeges: ha úgy van beállítva a Chrome-od, hogy minden weboldal nyíljon meg, amit a legutóbbi bezáráskor benne hagytál, az új kis parancsikonod sem fogja törölni ezt a beállítást, hanem új lapként, bal szélre rendeződve fogja megnyitni a böngészőt – benne minden korábbi lapoddal.

4. A Chrome automatikusan kitölti a mezőket

Az automatikus kitöltés a modern böngészők egyik leghasznosabb funkciója. Megszámlálhatatlanul sokszor kell megadnod az e-mail címed, a lakcímed, a hitelkártyaadataidat, a telefonszámodat és még sok minden más adatot, például online vásárlás vagy fiókok létrehozása közben. Az automatikus kitöltés mindezeket az információkat automatikusan hozzáadja helyetted. Ahhoz, hogy használni tudd az Autofill funkciót a Google Chrome-ban, először megint csak a böngésző jobb felső sarkában található három pontos ikonra kell kattannod.

A megnyíló menüben válaszd a Beállítások lehetőséget, majd a keresősávban az „Automatikus kitöltés és jelszavak” részt. Ebben a szakaszban találod a jelszókezelőt, a fizetési módokat, meg a címek és egyebek pontot. Ne feledd: nem kell minden mezőt kitöltened, főleg, ha nem szívesen adod meg a Chrome-nak a fizetési adatait! Azért azt is ki lehet bírni, hogy bepötyögöd a már úgyis fejből tudott bankkártyaadatokat akkor, amikor tényleg kell.

5. Használd a Chrome feladatkezelőjét!

Lsd. 1-es pont: ha olyan típus vagy, aki szeret egyszer több tucatnyi oldalt nyitva tartani, talán észrevetted, hogy a lapok közötti váltás során a böngésző teljesítménye lelassul. Ez a sebességcsökkenés elérheti azt a pontot, amikor a lapok váltásánál vagy az oldalak görgetésekor fagyni kezd a böngésző. Nos, a Chrome rendelkezik egy hasznos funkcióval erre az esetre, és ez, ha eddig nem ismerted, a legújabb jóbarátod, a Feladatkezelő. Megint hárompontos menü, aztán „További eszközök”, majd a „Feladatkezelő” gomb. Valami ilyesmit kell kapnod:

Ez teljesen más, mint a Windows Feladatkezelője vagy a Mac Tevékenységkezelője, ugyanis azt mutatja, mely lapok vannak megnyitva, és egyenként azt is, hogy épp’ mennyi memóriát zabálnak. Egy gyors görgetéssel kikeresheted azokat, amelyek a legjobban veszik igénybe a CPU-t és a legtöbb memóriát foglalják. Ha úgy érzed, hogy valamelyik jelenleg feleslegesen lassítja az életedet, csak jelöld ki, és katt a „Folyamat leállítása” gombra!

És ezeket az újításokat láttad már?

Teljesen megújul a Google Chrome – Így próbálhatod ki idő előtt

×