Lehetséges, hogy az Apple-nek le kell állítania az egyik iPhone modell értékesítését Franciaországban, mivel a készülés sugárzása túlságosan magas.

2023.09.13. – Nagyon érdekes hír érkezett egy korábbi Apple iPhone modell kapcsán, miközben tegnap a cég bejelentette a legújabb szériát. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Apple szeptember 12-én bemutatta a legújabb készülékeit. Az iPhone 15 széria egyik legnagyobb újítása, hogy most már valóban USB-C csatlakozóval rendelkeznek. Közben az is kiderült, hogy az új iPhone 15 olyan erős, hogy AAA-s játékokat is képes lesz futtatni. Közben pedig a Reuters azt állítja, hogy

az Apple-nek le kell állítania az iPhone 12 modell értékesítését Franciaországban.

Ennek oka az, hogy kiderült: küszöbérték feletti sugárzási szintet ér a készülék – mondta Franciaország digitális gazdaságért felelős minisztere. Jean-Noel Barrot szerint francia sugárzásfelügyelet, az ANFR értesítette az Apple-t az iPhone 12 értékesítésének betiltásáról szóló döntéséről. A vizsgálatok kimutatták, hogy az okostelefon specifikus sugárzási ráta (SAR) valamivel magasabb a törvényileg megengedettnél.

Mi az az SAR?

A Telefonguru leírása szerint a specific absorption rate, avagy a specifikus sugárzási ráta a telefon sugárzására vonatkozó érték. A SAR érték azt jelzi, hogy mennyi RF sugárzást kap az emberi test a mobiltelefon használatakor. Minél kisebb a szám, annál gyengébb sugárzás éri a felhasználót. A SAR érték azt mutatja meg, hogy egy adott készülék milyen mértékben sugároz elektromágneses energiát a testbe, amikor a telefon a fejünkhöz vagy a testünkhöz van tartva. Ez azonban nem mutatja ki, hogy a telefon sugárzása káros-e vagy sem, csak azt jelzi, hogy milyen mértékben szívódik fel a testben. A SAR értékek világszerte előírt határértékeket tartalmaznak, amelyek biztosítják, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás biztonságos legyen az emberi test számára.

A megengedett értéken felüli sugárzás rákos megbetegedést okozhat.

iPhone tiltás

Jean-Noel Barrot szerint egy iPhone 12 szoftverfrissítés is elegendő lenne a sugárzási problémák orvoslására, amit az amerikai cég 2020 óta árul.

Az Apple várhatóan két héten belül válaszol” – mondta a miniszter. „Ha ezt nem teszik meg, kész vagyok elrendelni az összes forgalomban lévő iPhone 12 visszahívását. A szabály mindenkire vonatkozik, beleértve a digitális óriásokat is”.

Az Európai Unió biztonsági határértékeket állapított meg a mobiltelefonok SAR-értékére, ami a tudományos tanulmányok szerint növelhetik a rák egyes formáinak kockázatát. A francia felügyeleti hatóság most továbbítja megállapításait a többi uniós tagállam szabályozó hatóságainak. Szóval lehet, hogy a tiltás máshol is előfordulhat az EU-ban, ha az Apple nem tesz lépéseket.

Ezt láttad?

Jön iPhone-ra az Assassin’s Creed Mirage és még egy nagy franchise

×