Ha okosóra, akkor minden asztaltársaság kétfelé szakad: 1. „Értelmetlen”, 2. „Nem létezem nélküle”. Utóbbiaknak ezek most a legjobb ajánlatok.

2023.09.11. – Az emberek máig megosztottak abban a kérdésben, hogy az okosóra tényleg szükséges eszköz-e, ha a zsebükben úgyis ott lapul a telefon. Nyilván teljesen más eszközkészletre képes egy viselhető eszköz. Vannak funkciók, amelyekre a telefonok fizikailag alkalmatlanok, de egy okosóra tudja, és ez fordítva is igaz. Az egész azon múlik, hogy kinek, milyen életmódja van, és ahhoz létezik-e megfelelő darab.

Nos, létezik, tényleg minden igényre. Éppen ezért nehéz kiválasztani a tökéletes modellt. De segítünk.

Az idei évben elérhető legjobb okosórák listájához a saját benyomásainkon túl megnéztük a Wired, a ZDNet és a Time magazin teszteken, illetve szakértői véleményeken alapuló listáit. Alább az az 5 okosóra látható, amelyet a forrásaink és mi is említésre méltónak találtunk.

Milyen a legjobb okosóra?

Az összeállításánál a legfőbb szempont nem az volt, hogy minél több high-tech eszköz szerepeljen, hanem az, hogy a lehető legeltérőbb életmódokhoz mutassuk meg az arra (talán) legalkalmasabb 1-1 kütyüt. Ettől még persze egyik sem tökéletes, sőt! De nem is kell mindenki számára annak lenniük – csak egy adott életvitelhez, stílushoz muszáj klappolniuk. És így is érdemes hozzáállni az okosóra műfajához: ha szükséged van rá, létezik, ami éppen hozzád illik, ez fix! Egy általános szempont felé azért elgyengültünk: előnyben részesítettük azokat a készülékeket, amelyek egészség, testmozgás és életvédelem szempontjából a lehető legjobban teljesítenek.

Apple Watch Ultra

Ilyen listákon az almák megkerülhetetlenek, mert valóban a legmagasabb színvonalú okosórákat gyártják. Ezzel sajnos tisztában is vannak, ezért – az Ultra kategória modelljeit legalábbis – magasan a többi gyártó árszínvonala felett dobbják piacra. Az idei Ultra nem csak méretében (49 mm-es számlap) emelkedik ki még az Apple Watch-ok közül is, hanem azért, mert tovább bírják a gyűrődést. Mindenféle szempontból.

 

A nagyobb óra nagyobb akkumulátort jelent: normál esetben közel két napig bírja, de alacsony energiafogyasztású üzemmódban 60 óra is lehetséges. Persze a tokozás is keményebb: tartós titániumból készült, és a ház kiemelkedik, hogy megvédje a kijelző széleit, amit egyébként karcálló zafírkristály üveg véd. Az Ultra jobb mikrofonokkal rendelkezik, de van 86 decibeles szirénája is, ha elvesznél egy térerőmentes erdőben, és tudatni akarnád a hollétedet az utánad kutató mentőkkel. Ja, amúgy jelzi a helyzeted, ha valaki a közelben van. Adja magát, hogy elsősorban túrázóknak ajánlott modell, pontosabb GPS-szel és a visszautat mutató, új Backtrack funkcióval. A képernyő dupla olyan fényes, mint a Series 8 esetében, és kétszer akkora vízmélységet (100 méter) bír – talán ezért kerül dupla annyiba (itthon 350-360 ezer forintot kóstál).

Előnyök:

  • ha az Apple-től csak az órákat szereted, ez iPhone nélkül is működik,
  • ütközésérzékelője mentőt hív, ha balesetezel,
  • a többi Apple Watchoz képest hosszabb akku élettartam.

Hátrányok:

  • nincs offline mapping,
  • nem mindenki kezén mutat egy ekkora monstrum.

Apple Watch Series 8

Igen, helye van a legjobbak között, mert egy újabb olyan sorozat az Apple-től, ami tartalmaz lenyűgöző újdonságokat. A gyártó nagyon figyel azokra az extrákra, amikért a hűséges rajongók akkor is megveszik az órát, ha önmagában már az iPhone-jukkal elégedettek. A Series 8 prémium kategóriás EKG-érzékelője, a vér oxigénszintjének figyelése és a pulzusszám figyelésére szolgáló funkciók kapásból minden pénzt (itthon 170-180 ezer forintot) megérnek. Sokszor bizonyított, kiváló életmentő technológiák, sportolóknak és érrendszeri betegeknek egyaránt. Pláne, mert egészségügyi statisztikákat is szorgosan gyárt.

Az Ultránál ugyan gyengébb a vízállóság, de úszni gond nélkül lehet vele, ráadásul a számlap anyaga szintén tartós. Az Apple Watch Series 8 okosórák éppoly strapabíróak, mint amilyen divatosak, így ezek az alkalmazkodó és stílusos viselhető eszközök kötelező darabok az elkötelezett Apple-rajongók számára. Bármilyen csuklóra illenek: van 41 és 45 mm-es kivitelben is.

Előnyök:

  • véroxigén- és EKG-alkalmazás, fejlett szívmonitorozás,
  • testreszabhatóság.

Hátrányok:

  • szinte nevetséges, 18 órás akkumulátor-üzemidő.

Samsung Galaxy Watch 5

A prémium alvás- és egészségkövető funkcióknak, a felhasználóbarát, Google-központú Wear OS-nek és az alacsony, átlag 90 ezer forintos alapárnak köszönhetően Samsung okostelefonnal rendelkezők kötelező darabja. A Galaxy Watch5 leglenyűgözőbb statisztikái közé tartozik a kiváló, akár 50 órás akkumulátor-üzemidő, a vízálló tok és a kedvenc alkalmazások hatalmas gyűjteménye, beleértve a Spotify-t, az AccuWeather-t és a Google Payt.

A menő színválasztéknak köszönhetően a tokok és pántok könnyen kombinálhatók, így a 2023 egyik legjobb Google-okosórája, hisz’ a stílusodnak megfelelően testre szabható.

Előnyök:

  • megfizethető,
  • hosszú akkumulátor üzemidő,
  • pontos alváskövetés,
  • stílus.

Hátrányok:

  • az igazán hosszú üzemidejű akksi csak a drágább Pro kiadáshoz jár.

Withings Scanwatch – a hibrid okosóra

Ez a kevésbé ismert modell két szempontból csillagos ötös, és toronymagasan jobb a legtöbb okosóránál. És ez az egészségügyi adatok megfigyelése, illetve az akkumulátor üzemideje. A Withings 2022-ben adta ki az első Scanwatch-ot, szóval fiatal márka, viszont annál szebb jövőt jósolunk neki. Rengeteg sima testreszabási lehetőséget és időtlen stílust kínál – köszönhetően annak, hogy száz százalékban nem is okosóra, hiszen hagyományos számlappal és beépített kijelzővel is rendelkezik.

A fejlett egészségügyi nyomon követési funkciók merőben megkülönböztetik a hasonló árkategóriájú, de még némely jóval drágább eszköztől is. Kevés okosóra (szinte egy sem) bír az Amerikai Egészségfelügyelet szigorú feltételeinek megfelelő EKG-érzékelővel, ami a pitvarfibrilláció megfigyelését és a vér oxigénszintjét is kiválóan rögzíti. Erre, ennyiért (110-130 ezer forint) nem sok másik eszköz képes. Ezzel együtt inkább olyanoknak való, akik a sportos megjelenés helyett a hűvös eleganciát kedvelik. A Scanwatch a különböző sportok és gyakorlatok automatikus aktivitáskövetésében is kiválóan teljesít. Ami meg pláne lenyűgöző, hogy egy feltöltéssel 30 NAPIG bírja az akkumulátor. Ha mindez nem lenne elég, szuper rozsdamentes acél tokot kapott, karcálló zafírüveggel, szóval tartós, sőt, vízálló (50 m) szépség.

Előnyök:

  • prémium minőségű szívműködés-monitorozás,
  • szemet gyönyörködtető, elegáns design,
  • automatikus tevékenységkövetés,
  • szuper hosszú akkumulátor üzemidő,
  • hibrid okosóra.

Hátrányok:

  • csak 38 és 42 mm-es óratok,
  • az egy fokkal nagyobb (43 mm) Withings Horizon már jóval drágább (200 ezer forint felett).

Garmin Venu SQ Music Edition

A gyártó órái legalább annyira megkerülhetetlenek egy ilyen listán, mint az Apple Watch termékek. Legalább ugyanazt a színvonalat képviselik, de közben nem csak iOS rendszerű készülékekkel kompatibilisek (ha erre szükség van egyáltalán). A fejlett GPS, a szinte minden mást verő ellenállóság, a remek egészségügyi megfigyelő opciók mind jellemzők a Garmin óráira, ezért a lista végére egy különlegesebb, egyben elérhetőbb árú modellt választottunk tőlük. Mert ez a sorozat sokkal bulisabb, mint a márka termékei általában, és lefednek egy újabb réteget a vásárlóközönségből. Azt, amelyik nincs meg a zene nélkül.

Azok, akik nosztalgiát éreznek az MP3-lejátszók iránt, azonnal bele fognak szeretni a Garmin Venu SQ Music Edition okosórába. Egyrészt azért, mert 90-110 ezer forintért számos pontos egészség-, fitnesz- és wellness-követési funkcióval, illetve egyéb hasznos alkalmazásokkal is rendelkezik, másrészt pedig azért, mert lehetővé teszi, hogy letöltsd rá a kedvenc dalaidat a Spotify, az Amazon Music és a Deezer szolgáltatásaiból. Ezzel zökkenőmentes offline zenehallgatást biztosít, ami (jól párosítható, lehetőleg prémium fülhallgatókkal) sokak számára óriási extra. Remek darab edzéshez, kiránduláshoz, úszáshoz (50 m). Egy „baj” van vele: állandóan nézegetni fogod, annyira szép, fényes, éles és színes az AMOLED kijelző.

Előnyök:

  • kiváló ár-érték arány,
  • zenetárolás és -lejátszás,
  • számos egészségügyi és fitneszfunkció,
  • alkalmazások széles választéka.

Hátrányok:

  • a gyönyörű AMOLED kijelző csak a drágább darabokban elérhető.

Szuper okosóra mind, de a suliban sajnos egyikért se rajonganak:

Van értelme? – Kitiltják az osztálytermekből a mobilt és az okosórát

×