Magyar fejlesztők állítanak hamarosan kemény konkurenciát a The Simsnek a saját, kifejezetten ígéretesnek tűnő életszimulátorukkal.

2022. 10. 31. – Az életszimulátorok műfaja egészen pontosan 22 éve létezik, amit azért lehet ennyire pontosan belőni, mert Will Wright és a Maxis fejlesztőinek jóvoltából 2000-ben jelent meg a The Sims legelső etapja. A játék szinte minden téren forradalmi volt, amibe játékosok milliói vesztek, és a későbbi folytatások miatt vesznek el a mai napig.

A The Sims-sorozat népszerűsége viszont nemcsak a műfajteremtő hatásának köszönhető, hanem annak is, hogy a mai napig nem kapott egy méltó ellenfelet. Bár a 2000-es évek elején-közepén voltak még kihívói, azok a tökélyre csiszolt The Sims-szel szemben az esélytelenek nyugalmával kerülhettek ki a boltok polcaira, majd nem sokkal később el onnan. Azóta pedig nem mondhatjuk, hogy a zsáner kedvelői dúskálnának az alternatívákban, és ugyan néha fel-feltűnik egy-két érdekes projekt, az vagy elhal, vagy a megjelenés után eltűnik a süllyesztőben.

Most azonban egy tehetséges magyarokból álló aprócska csapat próbálkozik meg a lehetetlennel, és elkészítenek egy olyan játékot, amibe bátran fejest ugorhatnak a The Simsből az évek során kiábrándult játékosok.

The Sims + Second Life = Vivaland

A játék a Vivaland címet viseli, és ahhoz képest, hogy a fejlesztés csak néhány hónappal ezelőtt vette kezdetét (2022 elején), kifejezetten pofásan fest – köszönhetően részben az Unreal Engine-nek. Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy jobban, de minimum valósághűbben néz ki, mint a The Sims 4, amiből jól látszik, hogy a hasonlóságokon túl tényleg egy teljesen más típusú játékról lesz szó.

A Vivaland például eleve többjátékos móddal érkezik, ami a kooperatív mókázáson túl azt is jelenti, hogy a játék szinte összes háztartását valódi játékosok fogják alkotni. Persze egyedül is tökéletesen lehet majd boldogulni, de a fejlesztők szerint a multiplayer lesz az, ahol igazán kijön a Vivaland sava-borsa. A baráti társaságok például közösen alkothatnak saját házakat, amit aztán úgy lakhatnak le, ahogy nem szégyellik.

Életszimulátor lévén nyilván sok elem vissza fog köszönni a The Simsből is: házat építhetünk, karaktert alkothatunk, akiknek aztán egyengethetjük a virtuális életét. Karriert építhetünk, új barátságokat köthetünk, szerelmet és ellenségeket is találhatunk, hobbit és életcélt adhatunk nekik, fejleszthetjük a készségeiket – szóval szinte mindent megtehetünk, amit csak szeretnénk. A különbség, hogy itt valódi emberekkel is találkozhatunk. Pont, mint a Second Life-ban, csak annál „Simsesebben”, és mindkettőnél sokkal valósághűbben.

 

Pontos megjelenési dátum sajnos még nincs, azont túl, hogy valamikor 2023-ban érkezhet az első játszható verzió. Rossz hír továbbá, hogy a Vivaland egyelőre csak PC-re jelenik meg – Steamen már Kívánságlistára is lehet adni. Ha pedig támogatnánk az ígéretes játék készültét, akkor Patreonon még támogathatjuk is a magyarok munkáját.

Utóbbival pedig érdemes is lehet élni, ha szeretnénk, ha sikertörténetté váljon a Vivaland, ugyanis már javában készült a The Sims 5, illetve egy szintén európai fejlesztő, Alex Massé is keményen dolgozik a nem kevésbé remeknek tűnő Paralives című játékán.

Ha pedig szeretnél többet megtudni a Vivalandről, akkor a Hungame Blogon olvashatsz róla pár sort.

Ezt is érdemes elolvasnod:

VÉGRE! – Magyar szinkront kap az utóbbi idők legígéretesebb magyar játéka

×