Meg fogsz lepődni, mennyibe kerül egy teljes mobiltöltés otthon, illetve a munkahelyen. Tényleg annyit számítana, hogy érdemes tiltani?

2022. 10. 12. – Magyarországon rövid idő alatt a többszörösére emelkedett a villamosenergia ára, és ez viszonylag változatos, néha kreatív, gyakran viszont röhejesbe hajló spórolási megoldásokat vált ki a hazai intézményekből, munkahelyekből. Bár pontosan nem lehet tudni, hogy hány állami- és magáncégnél történt meg, teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy

a rezsibumm után sokan írták elő a munkahelyi mobiltöltés tilalmát.

Forrás: Amavi

Egyes tűzoltóságok és rendőrkapitányságok esetében egész konkrétan kiderült, hogy van ilyen intézkedés, de most tényleg: van értelme eddig elmenni a spórolással?! Nyilván azon mindenki szeme fennakadna, ha a kollégák villanyrezsón főznék meg a hétvégi menüt az irodában, csak ne otthon kelljen energiát használni, de a mobilok feltöltése – hát,

erre még csökkentett rezsi nélkül sem lehetne azt mondani, hogy hanyatt vágná az intézményeket. Vagy ha mégis, akkor nagyobb a baj néhány gyorsan merülő okostelefonnál.

Az MVM használati tárgyak fogyasztását részletező listája szerint egy átlagos mobil 0,01 kWh árammal tölthető fel. Itt a Telex óvatosságra int: megnézték, és a Quorán is ugyanezt az adatot számolták ki, ám mind a kettő forrás 2.200 mAh-s akkumulátor kapacitással számol. Mivel a mai okostelefonok ennek a dupláját is simán elhasználják, érdemes 0,02 kWh-t számításba venni – erre jutott egyébként az Energysage és a Zdnet is.

Maths GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Minden eshetőségből a legrosszabbal számolva (kisütött akkumulátor száz százalékra töltésével, maximális, 0,02 kWh-s fogyasztás mellett) az alábbiak szerint alakul egy-egy készülék feltöltése hazánkban:

  • átlagfogyasztásig rezsicsökkentett (magyarán lakossági) 36 forintos kilowattóra áron = 72 fillér,
  • lakossági, átlagfogyasztáson felüli, 70 forintos kilowattóra áron = 1 forint 40 fillér,
  • nem lakossági fogyasztóknak megállapított minimális E.ON árfolyamon, 58 forintos kilowattóra áron = 1 forint 16 fillér,
  • nem lakossági fogyasztóknak megállapított maximális E.ON árfolyamon, 182 forintos kilowattóra áron = 3 forint 64 fillér,
  • nem lakossági fogyasztóknak megállapított átlagos E.ON árfolyamon, 120 forintos kilowattóra áron = 2 forint 40 fillér.

Levezetésünkből szerintünk világosan látszik, mekkora horderejű spórolásról van szó azért cserébe, hogy a munkatársakat állati kényelmetlen helyzetbe hozzák – főleg akkor, ha régebbi, gyorsan merülő készülékük van, esetleg – urambocsá’ – elfelejtették éjszakára töltőn hagyni a mobilt, és ez a munkahelyen derül ki.

Vegyünk példának egy átlagos vidéki rendőrkapitányságot; dolgozzanak benne mondjuk ötvenen. Ha MINDANNYIAN arra vetemednének, hogy MINDEN NAP az irodában töltik fel NULLÁRÓL a telefonjukat, akkor az naponta 120 forintba kerülne. Ugye, ekkora baj azért még nincsen? Itt és most felajánlom, hogy kifizetem egy vidéki őrs egyhavi telefontöltését. Ezen ne múljon!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezek meg hogy néznek ki? – Íme a 10 legfurább mobiltelefon valaha

×