Azok a Youtube nézők, akik ingyen használják a platformot, jobb ha felkészülnek arra, hogy még több és hosszabb reklámok várnak rá.

2023.09.07. – Nem lesz könnyű dolga annak, aki a jövőben ingyen, előfizetés nélkül szeretné nézni a Youtube-ot. Úgy tűnik, hogy a Google mindent megtesz annak érdekében, hogy Premium előfizetésre váltsunk, ha élvezni akarjuk a tartalmakat. Nem is olyan rég elindult az ádáz harc a reklámblokkolók ellen, most pedig jönnek a módosítások a reklámok körül.

Ha minden igaz, minden eddiginél több és hosszabb reklámok szakítják majd meg a videókat, akár azok elején, közepén és a végén is. Erről nemrég maga a Google tett ki egy hosszabb bejegyzést.

30 másodpercnél is hosszan reklámok lehetnek a Youtube-on.

Igen, az eddigi 30 másodperces reklámok hossza is átalakulhat. A Google a közleményben persze nem közölte, hogy ezek milyen hosszúak lehetnek, de biztosan több lesz mint fél perc. Akár a 40, 50 másodpercet is elérhetik, de nem lepődnénk meg az 1 perces reklámokon sem.

A nézőkre hivatkoznak a Youtube-nál

A Google szerint erre az átalakításra azért van szükség, mert a nézőknek ez az igénye. Felmérésük szerint a nézők sokkal jobban szeretik a hosszabb, de kevesebb reklámot az oldalon, mint a rövidebb, de több reklámot. A nézők 79%-a jobban örül annak, ha a videohirdetések csoportosítva vannak, ahelyett, hogy egy videó nézése közben többször okoznak megszakítást.

A változással azonban még közelebb kerülünk ahhoz a jelenséghez, amit a hagyományos tévénézés közben is tapasztalunk. Manapság nem lehet úgy műsort nézni, hogy ne szakítaná meg egy egy 10-12 perces reklámblokk a azokat. A Youtube-on az is előfordulhat, hogy egy hosszabb videó esetében akár 5-8 perc reklámblokkot kell végignéznünk.

A reklámok lejátszása közben egyébként a kezelőfelület is változik majd. Eddig azt írták ki a képernyőre, hogy hány reklám van még hátra. A jövőben azonban egy köralakú visszaszámláló segít majd abban, hogy lássuk: mennyi van még a reklámból. Ezek a változások persze még tesztelési fázisban vannak, de nem kizárt, hogy hamarosan megérkeznek.

Ez persze nem vonatkozik azokra, akik Youtube Premium előfizetők. Számukra nem okoznak gondot a reklámok, viszont cserébe fizetni kell. Aki ingyen nézi, az lassan több reklámot lát majd, mint Youtube videót.

Ezt láttad már?

Miért játszunk hajnalokig akkor is, ha hulla fáradtak vagyunk? – A tudomány válaszol

×